Επεισοδιακός αγώνας στο Σπα, νίκη για Ρόσμπεργκ, πρωτιά για Χάμιλτον!

Νίκος Τσιώκος
Επεισοδιακός αγώνας στο Σπα, νίκη για Ρόσμπεργκ, πρωτιά για Χάμιλτον!
Σ' έναν επεισοδιακό αγώνα στο Σπα, με μάχες, επαφές και το σοβαρό ατύχημα του Μάγκνουσεν, που έφερε και τη 17λεπτη διακοπή, ο Νίκο Ρόσμπεργκ δεν απειλήθηκε ποτέ και επέστρεψε στις νίκες, όμως ο Λιούις Χάμιλτον παρέμεινε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας (τρίτος στο Βέλγιο από 21ος), με τη διαφορά να μειώνεται στους 9 βαθμούς. Δεύτερος ο Ρικιάρντο, συγκρούστηκαν μεταξύ τους και με τον Φερστάπεν οι Ferrari στην εκκίνηση.

Η επιστροφή στη δράση της Formula1 ήταν πολύ καλύτερη από τους προηγούμενους αγώνες. Ο αγώνας στο Σπα ήταν επεισοδιακός από την εκκίνηση με πολλές μάχες, συγκρούσεις, το σοβαρό ατύχημα του Κέβιν Μάγκνουσεν και τη διακοπή των 17 λεπτών. Εξαίρεση αποτέλεσε ο Νίκο Ρόσμπεργκ, που δεν απειλήθηκε ποτέ και έφτασε άνετα στη νίκη για να μειώσει τη διαφορά από τον Λιούις Χάμιλτον στη βαθμολογία.

Οι συγκρούσεις που σήκωσαν συζήτηση

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή! Ο Ρόσμπεργκ και οι Ferrari έφυγαν καλά στην εκκίνηση, με τον Μαξ Φερστάπεν να κάνει κακή εκκίνηση. Όμως, στην πρώτη στροφή ο Σεμπάστιαν Φέτελ συγκρούστηκε με τον Κίμι Ραϊκόνεν και αυτός με τον Ολλανδό σ' ένα συμβάν που σήκωσε πολλή συζήτηση για το ποιος φταίει και ποιος έκανε λάθος.

Αποτέλεσμα ήταν να καταστραφεί ο αγώνας και των τριών, καθώς άπαντες είδαν τα μονοθέσιά τους να παθαίνουν ζημιά, ώστε να αναγκαστούν να μπουν νωρίς στα πιτς και να μείνουν να παλεύουν για τη δεκάδα. Σε αυτή κατάφεραν να μπουν οι δύο πιλότοι της Scuderia, με αυτόν της Red Bull να μένει τελικά εκτός, ενώ τουλάχιστον κατά τη διάρκεια του αγώνα δεν είχαμε κάποια ποινή.

Ατύχημα ο Μάγκνουσεν και διακοπή

Ωστόσο, στον 9ο γύρο είχαμε διακοπή στον αγώνα. Ο Κέβιν Μάγκνουσεν έχασε το πίσω μέρος στην Eau Rouge και με αυτό χτύπησε με δύναμη στα προστατευτικά λάστιχα. Σε πρώτη φάση είχαμε το αυτοκίνητο ασφαλείας στην πίστα, αλλά έπρεπε να καθαριστεί η πίστα από τα συντρίμμια και να επισκευαστούν οι μπαριέρες. Γι' αυτό έπεσε η κόκκινη σημαία και είχαμε διακοπή για 17 λεπτά, τη στιγμή που η επανεκκίνηση δόθηκε υπό το αυτοκίνητο ασφαλείας από το πιτ λέιν.

Εκπληκτικοί οι Χάμιλτον, Αλόνσο, εύκολα ο Ρόσμπεργκ

Αφού είχαμε ξανά αγώνα, ο Ρόσμπεργκ, όπως προαναφέραμε, δεν απειλήθηκε σε καμία περίπτωση, έβγαλε τον αγώνα με μόνο δύο πιτ στοπ, τη στιγμή που οι περισσότεροι έκαναν τρία και τέσσερα για να φτάσει άνετα στη νίκη, που ήταν η πρώτη του επί βελγικού εδάφους, να επιστρέψει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και να μειώσει τη διαφορά στη βαθμολογία από τον Χάμιλτον.

Ο Βρετανός έκανε πολύ καλό αγώνα, εκκίνησε 20ός (εκκίνησε τελικά ο Μάρκους Έρικσον από το πιτ λέιν) και εκμεταλλεύτηκε τα πολλά πιτ στοπ, με την είσοδο του αυτοκινήτου ασφαλείας στην πίστα, όταν κέρδισε πολλές θέσεις. Τελικά, κατάφερε να τερματίσει στην τρίτη και να διατηρήσει την πρωτιά στη βαθμολογία, έστω και με προβάδισμα 9 πόντων.

Το ίδιο εκμεταλλεύτηκε και ο Φερνάντο Αλόνσο, που βρέθηκε σε κάποια φάση τέταρτος, έδωσε αρκετές μάχες και προς το φινάλε έριξε τον ρυθμό του για να δει την καρό σημαία έβδομος. Μπροστά του ήταν οι Νίκο Χούλκενμπεργκ, Σέρχιο Πέρεζ, Φέτελ, τη στιγμή που δεύτερος ήρθε ο Ντάνιελ Ρικιάρντο, που επίσης έκανε μόνο δύο πιτ στοπ.

Από εκεί και πέρα, την πρώτη δεκάδα συμπλήρωσαν οι Βαλτέρι Μπότας, Ραϊκόνεν και Φελίπε Μάσα. Τέλος, εκτός του Μάγκνουσεν, εγκατέλειψαν και οι Μάρκους Έρικσον, Κάρλος Σάινθ Τζούνιορ (κλαταρισμένο ελαστικό και σπασμένη πίσω πτέρυγα), Τζένσον Μπάτον και Πασκάλ Βερλάιν (οι δύο τελευταίοι είχαν επαφή μεταξύ τους).

Έτσι, στη βαθμολογία ο Χάμιλτον πήγε στους 232 βαθμούς, ο Ρόσμπεργκ στους 223, ενώ τρίτος είναι ο Ρικιάρντο με 151. Στους κατασκευαστές η Mercedes ξέφυγε στους 455, με τη Red Bull να παραμένει δεύτερη με 274 και τη Ferrari να είναι τρίτη με 252.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα

Ρόσμπεργκ Mercedes Νικητής

Ρικιάρντο Red Bull +14.113

Χάμιλτον Mercedes +27.634

Χούλκενμπεργκ Force India +35.907

Πέρεζ Force India +40.660

Φέτελ Ferrari +45.394

Αλόνσο McLaren +59.445

Μπότας Williams +60.151

Ραϊκόνεν Ferrari +61.109

Μάσα Williams +65.873

Φερστάπεν Red Bull +71.138

Γκουτιέρεζ Haas +73.877

Γκροζάν Haas +76.474

Κβιάτ Toro Rosso +87.097

Πάλμερ Renault +93.165

Οκόν Manor +1 γύρο

Νασρ Sauber +1 γύρο

Εγκατέλειψαν

Μάγκνουσεν Renault 5ο γύρο

Έρικσον Sauber 3ο γύρο

Σάινθ Toro Rosso 1ο γύρο

Μπάτον McLaren 1ο γύρο

Βερλάιν Manor 1ο γύρο

Βαθμολογία οδηγών

Χάμιλτον 232

Ρόσμπεργκ 223

Ρικιάρντο 151

Φέτελ 128

Ραϊκόνεν 124

Φερστάπεν 115

Μπότας 62

Πέρεζ 58

Χούλκενμπεργκ 45

Μάσα 39

Αλόνσο 30

Σάινθ Τζούνιορ 30

Γκροζάν 28

Κβιάτ 23

Μπάτον 17

Μάγκνουσεν 6

Βερλάιν 1

Φαντόρν 1

Γκουτιέρεζ 0

Πάλμερ 0

Έρικσον 0

Νασρ 0

Χαριάντο 0

Οκόν 0

Βαθμολογία κατασκευαστών

Mercedes 455

Red Bull 274

Ferrari 252

Force India 103

Williams 101

McLaren 48

Toro Rosso 45

Haas 28

Renault 6

Manor 1

Sauber 0

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!