Αφεντικά του Σπα οι Ferrari, McLaren

Αφεντικά του Σπα οι Ferrari, McLaren

Αφεντικά του Σπα οι Ferrari, McLaren

Η δράση της Formula1 συνεχίζεται στο Βέλγιο και στο Σπα οι Ferrari και McLaren είναι τα αφεντικά με 12 νίκες η καθεμία. Τρεις πίστες έχουν φιλοξενήσει το Γκραν Πρι, δύο Βέλγοι έχουν κερδίσει στο... σπίτι τους.

Στο Βέλγιο και στο Σπα συνεχίζεται η δράση της Formula1, που επιστρέφει από τις καλοκαιρινές διακοπές, και εκεί έχουμε αρκετά και ενδιαφέροντα στατιστικά. Κατ' αρχήν, οι Ferrari και McLaren είναι τα αφεντικά στο Σπα με 12 νίκες η καθεμία και κατά δεύτερον το Γκραν Πρι έχουν φιλοξενήσει άλλες δύο πίστες.

Επίσης, δύο μόνο Βέλγοι έχουν κερδίσει στο... σπίτι τους, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι το 20% των νικών του Κίμι Ραϊκόνεν έχουν επιτευχθεί στο Σπα, τη στιγμή που η μικρότερη διαφορά νίκης σε αγώνα του Βελγίου είναι 0.7 δεύτερα και σημειώθηκε το 1961, όταν ήταν νικητής ο Φιλ Χιλ.

Αναλυτικά τα στατιστικά του Βελγίου

Το 20% των νικών του Κίμι Ραϊκόνεν στην καριέρα του στη Formula1 (οι 4 από τις 20) έχουν έρθει στο Σπα.

Δύο Βέλγοι έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να κερδίσουν το Γκραν Πρι στο... σπίτι τους, οι Τζάκι Ικς (8 νίκες) και Τιερί Μπουτσέν (3 νίκες).

Η μικρότερη διαφορά νίκης στο Σπα είναι 0.7 δεύτερα και σημειώθηκε το 1961, όταν κέρδισε ο Φιλ Χιλ τον Βόλφγκανγκ φον Τριπς.

Μπορεί να έχει ολλανδική υπηκοότητα, όμως ο Μαξ Φερστάπεν είναι κατά το ήμιση Βέλγος, αφού έχει γεννηθεί εκεί. Έτσι, υπάρχει πιλότος από το τωρινό γκριντ που... παίζει εντός έδρας.

Τρεις πίστες έχουν φιλοξενήσει το Γκραν Πρι του Βελγίου. Το Νιβέλς (2 φορές), το Ζόλντερ (10 φορές) και φυσικά το Σπα (48 φορές).

Η απόσταση ενός γύρου στο Σπα, που φιλοξένησε το πρώτο Γκραν Πρι Βελγίου το 1950 ήταν 14,120 μέτρα.

Ο ταχύτερος γύρος που έχει επιτευχθεί σε αγώνα έγινε από τον Χουάν Μανουέλ Φάντζιο με Alfa Romeo 158, που έκανε 1:34.100.

Ferrari και McLaren είναι τα... αφεντικά στο Σπα, καθώς μετρούν από 12 νίκες η καθεμία εκεί.

Το 45% των πιλότων που θα είναι παρόντες το προσεχές Σαββατοκύριακο έχουν ανέβει στο βάθρο επί βελγικού εδάφους.

Οι Χουάν Μανουέλ Φάντζιο και Άιρτον Σένα είναι οι πιλότοι με τις περισσότερες pole position στο Σπα, καθώς έχουν από 4. Ο Λιούις Χάμιλτον έχει 3 και θα φτάσει αυτόν τον αριθμό αν έρθει πρώτος στις κατατακτήριες δοκιμές του Σαββάτου (27/8), ενώ κανείς άλλος δεν έχει πάνω από μία στη συγκεκριμένη πίστα.

Ο Κρις Έιμον έχει τον πιο γρήγορο μέσο όρο ταχύτητας σ' έναν γύρο αγώνα στο Βέλγιο με 244,7 χλμ./ώρα από τον Μάρτιο του 1970.

Ο μεγαλύτερος αγώνας του Βελγίου σε διάρκεια ήταν 3 ώρες, 3 λεπτά και 46.3 δεύτερα το 1952 στο Σπα, όταν κέρδισε ο Αλμπέρτο Ασκάρι με Ferrari.

Η 16η είναι η χαμηλότερη θέση εκκίνηση πιλότου, που στο τέλος κέρδισε τον αγώνα στο Σπα. Το έπραξε ο Μίκαελ Σουμάχερ το 1995.

Οχτώ πιλότοι κατάφεραν να συνεχίσουν και να τερματίσουν τον αγώνα, μετά τις καραμπόλες στην κανονική εκκίνηση και στην επανεκκίνηση του αγώνα το 1998, που είναι η μικρότερη... συγκομιδή τερματισμών στο Βέλγιο.

Best of internet