Επιστροφή μετά από 19 χρόνια για Αυστρία

Νίκος Τσιώκος
Επιστροφή μετά από 19 χρόνια για Αυστρία
Έπειτα από 19 χρόνια, το Γκραν Πρι Αυστρίας επιστρέφει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μοτοσικλέτας, ενώ θα είναι το πρώτο επί εποχής Moto GP.

Στην Αυστρία και το Σπίλμπεργκ μεταφέρεται η δράση του Moto GP το προσεχές Σαββατοκύριακο, με την εν λόγω χώρα να επιστρέφει στο καλεντάρι του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Μοτοσικλέτας μετά από 19 χρόνια, καθώς ο τελευταίος αγώνας εκεί έγινε το 1997. Βέβαια, είναι ο πρώτος που θα γίνει επί εποχής Moto GP, η οποία ξεκίνησε το 2002, καθώς μέχρι τότε είχαμε την κατηγορία των 500cc.

Από εκεί και πέρα, είναι αξιοσημείωτο ότι μόνο ο Βαλεντίνο Ρόσι έχει τρέξει στο παρελθόν στη συγκεκριμένη πίστα από το τωρινό γκριντ, τη στιγμή που εκεί σημείωσε και την πρώτη παρουσία στο βάθρο στην καριέρα του. Τέλος, πρώτος νικητής επί αυστριακού εδάφους ήταν ο Τζιανκόμο Αγκοστίνι με MV Agusta το 1971.

Αναλυτικά τα σταστικά της Αυστρίας

Για πρώτη φορά μετά το 1997 θα φιλοξενήσει Γκραν Πρι του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Μοτοσικλέτας η Αυστρία φέτος. Ωστόσο, αυτός θα είναι ο πρώτος αγώνας στην εποχή του Moto GP, που ξεκίνησε το 2002.

Το πρώτο Γκραν Πρι Αυστρίας διεξήχθη το 1971 στην πίστα Σάλτσμπουργκρινγκ, που φιλοξένησε αγώνες σε δύο περιπτώσεις.

Σε αυτόν τον αγώνα το 1971 νικητής ήταν ο Τζιανκόμο Αγκοστίνι με MV Agusta στα 500cc με διαφορά πάνω από έναν γύρο από τον δεύτερο Κέιθ Τέρνερ. Ο Ιταλός κέρδισε και τον αγώνα στα 350cc, ενώ στα 250cc στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Σίλβιο Γκρασέτι με MZ, στα 125cc ο Άνχελ Νιέτο με Derbi και στα 50cc ο Ίαν ντε Φράις με Kreidler.

Η τελευταία φορά που έγινε αγώνας στο Σάλτσμπουργκρινγκ ήταν το 1994, χρονιά που νίκησε ο Μικ Ντούχαν στα 500cc μέσο όρο ταχύτητας 195 χλμ./ώρα.

Λόγω των υψηλών ταχυτήτων το Σάλτσμπουργκρινγκ κρίθηκε πολύ επικίνδυνο για να συνεχίσει να φιλοξενεί αγώνες.

Το Σπίλμπεργκ, που θα φιλοξενήσει το φετινό Γκραν Πρι, φιλοξένησε τους δύο τελευταίους αγώνες της Αυστρίας το 1996 και το 1997.

Ο Βαλεντίνο Ρόσι είναι ο μοναδικός αναβάτης από το τωρινό γκριντ που έχει τρέξει σε αυτή την πίστα τα προηγούμενα χρόνια, καθώς το 1996 και το 1997 έτρεχε στα 125cc.

Μάλιστα, η τρίτη θέση του «Γιατρού» στην Αυστρία το 1996 ήταν το πρώτο βάθρο της καριέρας του και ανέβηκε ξανά στον αγώνα της επόμενης χρονιάς όντας δεύτερος μόλις 4 χιλιοστά του δευτερολέπτου πίσω από τον νικητή Νομπόρου Ουέντα.

Όλοι οι αγώνες που έχουν γίνει σε αυτή την πίστα (Σπίλμπεργκ) είχαν νικητές αναβάτες της Honda. Ήταν 6 συνολικά, από 2 σε 125cc, 250cc και 500cc.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!