Πόσα άλογα «πεθαίνουν» σε ένα Honda με 800.000 χλμ; (video)

Πέτρος Πιτσίνης
Πόσα άλογα «πεθαίνουν» σε ένα Honda με 800.000 χλμ; (video)
Σχεδόν ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα έχει διανύσει το συγκεκριμένο Honda και ο ιδιοκτήτης του είχε την απορία να δει πόση δύναμη του έχει... απομείνει, ύστερα από τόσες ώρες λειτουργίας!

Ο χρόνος και τα χιλιόμετρα είναι ο κύριος... εχθρός των κινητήρων, με το συγκεκριμένο Acura TSX (Honda Accord) του 2005 να μας δίνει μια ενδιαφέρουσα απάντηση σε μια ερώτηση που πολλοί έχουν. Πόσα άλογα... πεθαίνουν με τη χρήση;

Ύστερα από έντεκα χρόνια και 800.000 χλμ (500.000 μίλια), ο ιδιοκτήτης του Ιαπωνικού σεντάν αποφάσισε να κάνει μια δυναμομέτρηση στο αυτοκίνητό του. Πριν από αυτό, ολοκλήρωσε και μια μέτρηση συμπίεσης των κυλίνδρων και τα αποτελέσματα ήταν πάρα πολύ καλά, αφού βρισκόταν εντός των ορίων που δίνει η Honda. 175 psi στον πρώτο και τον δεύτερο κύλινδρο και 180 psi στον τρίτο και τον τέταρτο, παραπάνω δηλαδή από το ελάχιστο των 135 psi και η διαφορά ήταν μικρότερη από τη μέγιστη επιτρεπόμενη των 29 psi!

Σε εργοστασιακή κατάσταση, ο i-VTEC βενζινοκινητήρας των 2.4 λίτρων είχε απόδοση 200 ίππων και 217 Nm ροπής. Όταν ανέβηκε στο δυναμόμετρο, το αποτέλεσμα ήταν 160 ίπποι και 170 Nm ροπής στον τροχό και όχι στον στρόφαλο, όπως τα υπολογίζουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες. Συνεπώς, αν προσθέσουμε τις απώλειες από το σύστημα μετάδοσης η διαφορά συγκριτικά με την εργοστασιακή κατάσταση του μοντέλου είναι ελάχιστες! Θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν ότι μιλάμε για ένα μοτέρ βενζίνης και όχι ένα αντίστοιχο πετρελαίου, αφού τα τελευταία κατά κανόνα έχουν μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο. Δείτε το βίντεο!

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!