H... εξόντωση των Audi στα «τεστ κόπωσης» (video)

Πέτρος Πιτσίνης
H... εξόντωση των Audi στα «τεστ κόπωσης» (video)
H «κακοποίηση» των μοντέλων από το Ίνγκολσταντ γίνεται από την ίδια την εταιρεία και μέσα σε μόλις 19 εβδομάδες, προσομοιώνονται 12 χρόνια χρήσης!

INKA λέγεται το εξοντωτικό τεστ που περνάνε τα μοντέλα της Audi, ώστε οι άνθρωποι της φίρμας να βεβαιωθούν ότι αντέχουν στο χρόνο. Τα... βασανιστήρια αυτά διαρκούν 19 εβδομάδες, όμως σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της εταιρείας, αντιστοιχούν σε 12 χρόνια χρήσης!

Πρόσφατα, ολοκληρώθηκε το 100ό τεστ INKA, με «θύμα» το νέο Audi A4, το οποίο πέρασε επιτυχώς από όλα τα στάδια. Αρχικά, το αυτοκίνητο μπαίνει σε ένα θάλαμο ρυθμισμένο στους 35 βαθμούς Κελσίου και ψεκάζεται από αλατόνερο σε μορφή νέφους. Αργότερα, προσομοιώνεται το τροπικό κλίμα και η θερμοκρασία ανεβαίνει στους 50 βαθμούς Κελσίου, ενώ το ποσοστό της υγρασίας αγγίζει το 100%!

Σε τρίτη φάση, ογδόντα λάμπες αλογόνου στα 1.200 Watt «ψήνουν» το αμάξωμα, με τη θερμοκρασία σε ορισμένα σημεία του μετάλλου να αγγίζει τους 90 βαθμούς Κελσίου και μετά από αυτό στο τέταρτο στάδιο, έρχεται το απόλυτο... ψύχος. Η θερμοκρασία πέφτει στους -35 βαθμούς Κελσίου και μάλιστα, ένα μηχάνημα φροντίζει ώστε να κινείται όσο πρέπει το αμάξωμα προς όλες τις κατευθύνσεις, ώστε να δοκιμάζεται και η αντοχή του πλαισίου σαν το αυτοκίνητο να κινείται σε ανώμαλο έδαφος.

Τέλος, η πέμπτη φάση περιλαμβάνει οδήγηση σε ειδικές συνθήκες και δρόμους, με όλων των ειδών ανωμαλίες στο οδόστρωμα. Σύμφωνα με την Audi, κάθε μοντέλο που περνάει το εξοντωτικό τεστ διανύει συνολικά περίπου 12.000 χιλιόμετρα, μέσα στις 19 εβδομάδες. Μετά οι τεχνικοί της Audi αποσυναρμολογούν το αυτοκίνητο και με την κατάσταση των μερών του, ελέγχεται η αντοχή στο χρόνο. Συνολικά, η φίρμα έχει καλύψει περισσότερα από 320.000 χιλιόμετρα στο τεστ INKA, μέσα σε 14 χρόνια (από το 2002) που πραγματοποιείται. Δείτε στο βίντεο, ένα Audi Q7 να περνάει τα «βασανιστήρια».

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!