Διχασμένη η Formula1 λόγω Halo

Διχασμένη η Formula1 λόγω Halo

Διχασμένη η Formula1 λόγω Halo

Στα δύο έχει χωριστεί η Formula1, καθώς διίστανται οι απόψεις των πιλότων για το σύστημα προστασίας Halo, τη στιγμή που αναμένεται η απόφαση του Strategy Group την Πέμπτη (28/7).

Από... δυο χωριά έχει γίνει η Formula1 λόγω του συστήματος προστασίας Halo. Το Strategy Group αναμένεται να αποφασίσει την Πέμπτη (28/7) αν θα το εφαρμόσει στα μονοθέσια από το 2017, με τις απόψεις των πιλότων να διίστανται, καθώς άλλοι είναι υπέρ και άλλοι κατά.

Βέβαια, μερικοί έχουν αλλάξει γνώμη, μετά την παρουσίαση που έγινε στο Ουγγαρόρινγκ στο περιθώριο του Γκραν Πρι της Ουγγαρίας, όπου τονίστηκε ότι θα κάνει κατά 17% πιο ασφαλή την κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Αναλυτικά, τα όσα είπαν:

Νίκο Χούλκενμπεργκ: «Υπάρχουν ανάμεικτες απόψεις μεταξύ των οδηγούν. Σε κάποιους αρέσει, σε κάποιους όχι. Η αισθητική πλευρά δεν είναι τόσο καλή, δε δείχνει πολύ ελκυστική. Σε κάποιες περιπτώσεις θα ήταν καλύτερο και θα έσωζε ζωές, αλλά η F1 είναι αρκετά ασφαλής και πρέπει να διατηρήσουμε ένα στοιχείο κινδύνου για να είναι και πάλι συναραπαστικό (το άθλημα), να είναι θεαματικό. Δεν είναι στα χέρια μας τι θα συμβεί με αυτό. Σήμερα υπάρχει συνάντηση για το Halo θα περιμένουμε να ακούσουμε τι θα γίνει».

Πασκάλ Βερλάιν: «Είμαι υπέρ του Halo, ειδικά μετά την παρουσίαση που είχαμε στη Βουδαπέστη το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ίσως δε δείχνει τόσο ωραίο, αλλά μπορεί να σώσει τις ζωές μας, είναι κατά 17% πιο ασφαλές».

Ντάνιελ Ρικιάρντο: «Νομίζω ότι ο κόσμος απ' έξω πρέπει να καταλάβει, όταν λέμε ότι θα κάνει το άθλημα πιο ασφαλές, όμως αυτό δε σημαίνει ότι θα είναι λιγότερα τα ρίσκα που θα παίρνουμε. Δε θα αλλάξει την προσέγγισή μας σε μία στροφή. Για μένα βοηθάει να αποφευχθεί ένα φρικιαστικό ατύχημα ή αν κάτι πετάξει στον αέρα να μη μας χτυπάει στο κεφάλι, όπως συνέβη πέρυσι με κάποια συμβάντα στα IndyCar.

Θα έλεγα ότι ξεκάθαρα θέλουμε να ξεφορτωθούμε αυτό το ρίσκο και νομίζω ότι θα κάνουμε καλή δουλειά. Αλλά για μας που μπαίνουμε στο τιμόνι και πάμε στην Eau Rouge ή οποιαδήποτε άλλη στροφή, δε θα αλλάξει αν έχουμε το Halo ή όχι. Αυτό πρέπει να καταλάβουν όσοι βρίσκονται απ' έξω. Είμαστε και πάλι οδηγοί αγωνιστικών μονοθεσίων, απλά γίνεται προσπάθεια από πλευράς αποκλεισμού αυτού του φρικιαστικού ατυχήματος».

Κέβιν Μάγκνουσεν: «Δεν υπάρχει λόγος να πούμε ότι δεν είναι πιο ασφαλές να έχουμε το Halo. Αφού μάθαμε γι' αυτό και είδαμε την παρουσίαση στην Ουγγαρία, είναι ξεκάθαρα ένα βήμα μπροστά από πλευράς ασφάλειας, όμως μπορούμε να συνεχίσουμε να κάνουμε πιο ασφαλές το σπορ. Σίγουρα, θα είναι πιο ασφαλές, αλλά δεν είναι αυτή η Formula1. Μπορείς εύκολα να αφαιρέσεις το DNA του αθλήματος, γι' αυτό ανησυχώ περισσότερο».

Ρομάν Γκροζάν: «Δε θέλω να σταματήσω την ασφάλεια στη Formula1, όμως είμαστε οδηγοί αγώνων και κάνουμε μία επιλογή να μπούμε σ' ένα επικίνδυνο άθλημα και δε μου αρέσει καθόλου το Halo. Πάει ενάντια στο DNA της Formula1, ενάντια σε ό,τι έχω δει από παιδί και σε ό,τι έχει ξεκινήσει το 1950. Εκτός από αυτό, υπάρχουν και μερικά μειονεκτήματα. Δεν ξέρουμε πώς θα είναι όταν θα βρέχει, δεν ξέρουμε πώς θα είναι σε μία πίστα σαν το Σπα, όπου έχεις σκαμπανεβάσματα.

Δε γνωρίζουμε τι θα γίνει στη Σιγκαπούρη με τους προβολείς και το Halo. Ήδη έχουμε θέματα με το βάρος και είναι άσχημο. Αν έπρεπε να ψηφίσω, θα ψήφιζα κατά».

Φελίπε Μάσα: «Είναι πολύ δύσκολο να δώσω την κατάλληλη απάντηση, όμως πιστεύω ότι αν είναι καλύτερο για την ασφάλεια, τότε είμαι εντελώς υπέρ. Αν μπορείς να σώσεις μία ζωή και να βελτιώσεις την ασφάλεια σε διαφορετικούς τύπους ατυχημάτων και το Halo μπορέσει να το κάνει αυτό, ναι χρειαζόμαστε το Halo. Αν υπάρχει και πάλι αμφιβολία, ίσως να είναι καλύτερα να σιγουρευτούμε, όμως είμαι υπέρ.

Είχαμε κάποια εξήγηση στον τελευταίο αγώνα για το Halo στην ενημέρωση των οδηγών, εξήγησαν όλους τους διαφορετικούς τύπους ατυχημάτων, ανέλυαν διαφορετικά πράγματα και φαίνεται να είναι εμπιστοσύνης. Αλλά όπως είπα, είναι αυτό που θέλουμε, αν είναι κάτι που σε πάει ένα βήμα μπροστά. Ας περιμένουμε και να δούμε τι θα συμβεί, κατά τη γνώμη μου είναι θετικό που χρειάζεται να βελτιώσουμε την ασφάλεια όλη την ώρα».

Τζόλιον Πάλμερ: «Ακόμα είμαι κατά. Ήταν καλό που είχαμε την παρουσίασα, ήταν ενδιαφέρουσα. Δε νομίζω ότι αλλάζει πολλά για μένα. Επιβεβαιώθηκε ότι δε θα βοηθούσε τον Φελίπε Μάσα, τον Ζουλς Μπιανκί, τον Τζάστιν Γουίλσον και τον Χένρι Σέρτις. Δεν είχαμε αυτά τα ατυχήματα στη Formula1 επειδή δεν τρέχουμε σε οβάλ. Δε νομίζω ότι θα έσωζε μία ζωή στην F1 για πάνω από 20 χρόνια ή ακόμα και να προστατέψει από έναν τραυματισμό.

Υπάρχουν άλλοι παράγοντες, όπως η ορατότητα. Δεν το έχω δοκιμάσει, αλλά ξέρω μερικούς οδηγούς που το έκαναν και είπαν ότι η ορατότητα είναι εντάξει, αλλά ξεκινάει να αυξομειώνεται. Φανταστείτε να μην υπάρχει ορατότητα στην Eau Rouge. Βελτιώνουμε την ασφάλεια έχοντας το Halo, αλλά έχουμε χειρότερη ορατότητα σε κάθε αγώνα. Στους περισσότερους που μίλησα, είναι κατά, όμως πολλοί δεν έχουν φωνή. Υπάρχει μοιρασιά, κάποιοι από τους πιο παλιούς το προτιμούν, κάποιοι από τους πιο νέους όχι».

Ντανιίλ Κβιάτ: «Υπάρχουν μερικοί που είναι της παλιάς σχολής και νομίζουν ότι υπάρχει αρκετή ασφάλεια στην F1 και λένε ''αν δε σ' αρέσει, πήγαινε στα αυτοκίνητα τουρισμού'', αλλά κάποι άλλοι λένε ''θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότερη ασφάλεια''. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι είναι αρκετή. Δεν έχουμε το δικαίωμα να πάρουμε θέση στη λήψη μίας απόφασης, εξαρτάται από άλλους ανθρώπους. Πρέπει να μιλήσουν με τους οδηγούς, όμως εξαρτάται από αυτούς. Μπορούμε μόνο να εκφράσουμε τι αισθανόμαστε και τις γνώμες μας σε αυτή την περίπτωση».

Best of internet