Το σερί της Ferrari και η σχεδόν κυριαρχία των Γερμανών

Νίκος Τσιώκος
Το σερί της Ferrari και η σχεδόν κυριαρχία των Γερμανών
Σερί τερματισμών στους βαθμούς για 23 αγώνες μετράει η Ferrari στο Χοκενχάιμ, τη στιγμή που οι Γερμανοί πιλότοι είναι στη δεύτερη θέση της λίστας με τις νίκες όλων των εποχών.

Η Γερμανία επιστρέφει στη Formula1, μετά από ένα χρόνο απουσίας, και τα στατισικά από το 1970, που έγινε ο παρθενικός αγώνας στο Χοκενχάιμ.

Εκεί η Ferrari έχει σερί τερματισμών στους βαθμούς για 23 αγώνες, το οποίο σκοπεύει να συνεχίσει, ενώ οι Γερμανοί πιλότοι έχουν φτάσει τις 164 νίκες συνολικά και μόνο η Μεγάλη Βρετανία είναι μπροστά στη λίστα με 251.

Από εκεί και πέρα, αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι το 1970 η πρωτιά άλλαξε χέρια 13 φορές στον αγώνα, κάτι που αποτελεί ρεκόρ για την πίστα, με τον Γιόχεν Ριντ να κερδίζει τον Τζάκι Ικς για μόλις 0.7 δεύτερα.

Αναλυτικά τα στατιστικά του Γκραν Πρι Γερμανίας

Κανείς Γερμανός δεν έχει κάνει το... back to back στις νίκες στο... σπίτι του. Έχει την ευκαιρία να το πράξει ο Νίκο Ρόσμπεργκ, αφού είχε επικρατήσει στην τελευταία επίσκεψη της Formula1 στη Γερμανία το 2014.

Τρεις πίστες έχουν φιλοξενήσει το Γκραν Πρι Γερμανίας. 34 φορές το Χοκενχάιν (χωρίς το φετινό), 26 το Νίρμπουργκρινγκ και 1 το Άβους.

Οι Γερμανοί πιλότοι έχουν πανηγυρίσει συνολικά 164 νίκες. 91 ο Μίκαελ Σουμάχερ, 42 ο Σεμπάστιαν Φέτελ, 19 ο Νίκο Ρόσμπεργκ, 6 ο Ραλφ Σουμάχερ, 3 ο Χάραλντ Χάινζ Φρέντζεν, 2 ο Βόλφγανγκ φον Τριπς και 1 ο Γιόχεν Μας. Μόνο η Μεγάλη Βρετανία (251) έχει περισσότερες.

Ο Φερνάντο Αλόνσο έχει οδηγήσει την κούρσα για 117 γύρους στο Χοκενχάιμ, οι περισσότεροι από κάθε άλλον πιλότο στο τωρινό γκριντ, ενώ είναι δεύτερος στο σύνολο πίσω μόνο από τον Μίκαελ Σουμάχερ, που έχει μετρήσει 213.

Δεν του... πάει και τόσο το Χοκενχάιμ του Κίμι Ραϊκόνεν. Πέντε σερί εγκαταλείψεις για τον Iceman στους πρώτους πέντε αγώνες του εκεί, ενώ έχει εκκινήσει δύο φορές από την pole position, τη στιγμή που δεν έχει τερματίσει πιο πάνω από την τρίτη θέση.

Το 1987 ήταν η τελευταία φορά που η Ferrari δεν κατάφερε να πάρει βαθμούς στο Χοκενχάιμ. Έκτοτε τερματίζει στους πόντους για 23 σερί αγώνες, και έχει τους περισσότερους στη γερμανική πίστα από κάθε άλλη ομάδα.

Στον παρθενικό αγώνα του 1970 η πρωτιά άλλαξε χέρια 13 φορές, κάτι που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία, με τον Γιόχεν Ριντ να νικάει στο τέλος τον Τζάκι Ικς για μόλις 0.7 δεύτερα.

Το ρεκόρ διαφοράς νίκης είναι 1:39.591, όταν ο Νέλσον Πικέ... έριξε έναν γύρο σε όλους πλην του δεύτερου Στέφαν Γιόχανσον το 1987. Βέβαια, σε αυτόν τερμάτισαν μόνο εφτά μονοθέσια.

223,182 χλμ./ώρα ήταν ο μέσος όρος ταχύτητας του Κίμι Ραϊκόνεν, όταν έκανε το ρεκόρ γύρου στο Χοκενχάιμ το 2004. 241,336 χλμ./ώρα ήταν ο μέσος όρος στο ρεκόρ στην παλιά διάταξη και έγινε από τον Χουάν Πάμπλο Μοντόγια το 2001.

Η 18η θέση είναι η χαμηλότερη που έχει εκκινήσει ποτέ ο νικητής στο Χοκενχάιμ. Ήταν ο Ρούμπενς Μπαρικέλο το 2000.

44 Γερμανοί έχουν συμμετάσχει τουλάχιστον σ' ένα Γκραν Πρι της... έδρας τους, με τελευταίο τον Πασκάλ Βερλάιν της Manor.

Στους 6 από τους τελευταίους 10 αγώνες στο Χοκενχάιμ ο κάτοχος της pole position έχει κερδίσει και τον αγώνα.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!