Η κυρίαρχη McLaren και η πρώτη του Αλόνσο

Νίκος Τσιώκος
Η κυρίαρχη McLaren και η πρώτη του Αλόνσο
Η McLaren είναι το αφεντικό στην Ουγγαρία, ενώ εκεί ο Φερνάντο Αλόνσο πανηγύρισε την παρθενική του νίκη στη Formula1.

Στην Ουγγαρία μεταφέρεται η δράση της Formula1 το προσεχές Σαββατοκύριακο και εκεί έχουν προκύψει πολλά και ενδιαφέροντα στατιστικά. Η McLaren είναι το αφεντικό με 11 νίκες, ενώ εκεί πανηγύρισε την παρθενική του νίκη στη Formula1 ο Φερνάντο Αλόνσο.

Επίσης, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι μόλις 5 πιλότοι έχουν κάνει το... back to back στις νίκες εκεί, καθώς και πως ο Κίμι Ραϊκόνεν έχει τις περισσότερες παρουσίες στο βάθρο στο Ουγγαρόρινγκ, αφού έχει μετρήσει 7.

Από εκεί και πέρα, αξίζει να σημειωθεί ότι κανείς δεν έχει κάνει το 3Χ3 στις νίκες επί ουγγρικού εδάφους, αλλά και οι τρεις ποινές που δέχτηκε ο Παστόρ Μαλντονάντο στον περσινό αγώνα.

Αναλυτικά τα στατιστικά της Ουγγαρίας

Το 2004 ήταν η τελευταία φορά που ο νικητής της Ουγγαρίας κατέκτησε και το πρωτάθλημα την ίδια χρονιά. Το έπραξε ο Μίκαελ Σουμάχερ.

Ο Τιερί Μπουτσέν της Williams κέρδισε τον Άιρτον Σένα το 1990 με διαφορά 0.288, που είναι η μικρότερη διαφορά νίκης στην ιστορία του Γκραν Πρι της Ουγγαρίας.

Τους 109 βαθμούς επί ουγγρικού εδάφους έχει φτάσει ο Λιούις Χάμιλτον, που έχει πανηγυρίσει τέσσερις φορές τη νίκη και είναι ο πιλότος με τους περισσότερους πόντους εκεί.

Ο Τζένσον Μπάτον εκκίνησε από την 14η θέση και πανηγύρισε τη νίκη το 2006, που είναι η χαμηλότερη θέση που έχει εκκινήσει ο νικητής.

Το 44% ενός γύρου στο Ουγγαρόρινγκ έχει... ξοδευτεί με... φουλ γκάζι σε μονοθέσιο της F1.

Ο Παστόρ Μαλντονάντο κατάφερε πέρυσι να μαζέψει τρεις ποινές στον αγώνα των 70 γύρων, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ ξανά. Η πρώτη για επαφή με τον Σέρχιο Πέρεζ, η δεύτερη για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας στο πιτ λέιν και η τρίτη για προσπέραση υπό το καθεστώς αυτοκινήτου ασφαλείας.

Σε 13 Γκραν Πρι της Ουγγαρίας ο κάτοχος της pole position έχει κερδίσει και τον αγώνα.

Η Williams έχει τις περισσότερες εκκινήσεις από κάθε άλλη ομάδα στην Ουγγαρία με 17.

Αν ο Λιούις Χάμιλτον κερδίσει τον φετινό αγώνα, θα φτάσει τις 5 νίκες στην Ουγγαρία και θα γίνει ο πιο πετυχημένος πιλότος επί ουγγρικού εδάφους.

Ο υψηλότερος μέσος όρος ταχύτητας που έχει σημειωθεί από νικητή του αγώνα στην Ουγγαρία είναι 192,798 χλμ./ώρα, με τον Μίκαελ Σουμάχερ να καταφέρνει το ρεκόρ το 2004.

Η τελική ταχύτητα στον περσινό αγώνα σταμάτησε στα 321,2 χλμ./ώρα από τον Φελίπε Μάσα.

Ο Κίμι Ραϊκόνεν είναι ο πιλότος με τις περισσότερες παρουσίες στο βάθρο από κάθε άλλο πιλότο αυτή τη στιγμή στο γκριντ με 7. Από 5 έχουν οι Φερνάντο Αλόνσο, Λιούις Χάμιλτον, ενώ ακολουθεί ο Σεμπάστιαν Φέτελ με 4.

Μόνο ένας Ούγγρος έχει λάβει μέρος στον εντός έδρας αγώνα του. Ήταν ο Ζσολτ Μπαουμγάρτνερ, ο οποίος τερμάτισε 15ος με τη Minardi το 2004.

Το 2003 ο Φερνάντο Αλόνσο πανηγύρισε επί ουγγρικού εδάφους την παρθενική του νίκη στη Formula1.

Η McLaren είναι η πιο πετυχημένη ομάδα στην Ουγγαρία με 11 νίκες. 7 έχει η Williams, 6 η Ferrari, 2 η Red Bull και 1 η Mercedes.

Μόλις 5 πιλότοι έχουν καταφέρει να πανηγυρίσουν δύο σερί νίκες στην Ουγγαρία. Είναι οι Νέλσον Πικέ (1986-1987), Άιρτον Σένα (1991-1992), Ζακ Βιλνέβ (1996-1997), Μίκα Χάκινεν (1999-2000) και Λιούις Χάμιλτον (2012-2013). Κανείς δεν έχει κάνει το 3Χ3.

Αν ο Λιούις Χάμιλτον οδηγήσει την κούρσα για πολλούς γύρους, τότε θα σπάσει το ρεκόρ του Μίκαελ Σουμάχερ στο Ουγγαρόρινγκ, με τον Γερμανό να έχει σταματήσει στους 296.

Από τη δεύτερη θέση εκκίνησε το Γκραν Πρι της Ουγγαρίας ο Ρομάν Γκροζάν το 2012 και αυτή είναι η μοναδική μέχρι σήμερα εκκίνηση της καριέρας του από την πρώτη σειρά.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!