Ήρθε το αυτόνομο λεωφορείο από τη Mercedes

Πέτρος Πιτσίνης
Ήρθε το αυτόνομο λεωφορείο από τη Mercedes
Η Γερμανική φίρμα παρουσίασε πριν από αρκετούς μήνες ένα σύστημα κίνησης φορτηγών χωρίς οδηγό, που δούλευε αποκλειστικά στον αυτοκινητόδρομο, όμως το «αύριο» ήρθε και στις αστικές μετακινήσεις.

Η Mercedes-Benz είναι μια από τις πρωτοπόρες εταιρείες στο κομμάτι της αυτόνομης οδήγησης, με αυτό να επαληθεύεται με πράξεις. Ύστερα από τα ειδικά φορτηγά χωρίς οδηγό που μπορούσαν να κινηθούν στον αυτοκινητόδρομο, η εξίσωση έγινε αρκετά πιο σύνθετη και πλέον περιλαμβάνει οδήγηση μέσα στην πόλη, για τα αστικά λεωφορεία!

Η φίρμα μέσω ζωντανής μετάδοσης στο Facebook, παρουσίασε το CityPilot, όπως ονομάζεται το πρόγραμμά της, σε μια διαδρομή 20 χιλιομέτρων στο Άμστερνταμ, την πρωτεύουσα της Ολλανδίας. Τα οχήματα που εφοδιάζονται με το εν λόγω σύστημα δεν χρειάζονται καθόλου τη... συνδρομή του οδηγού, αν υπάρχουνε ειδικές λωρίδες στο οδόστρωμα. Πάντως, ένας άνθρωπος θα πρέπει να κάθεται πίσω από το τιμόνι, για να αναλάβει τον έλεγχο σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά.

Εκτός από την τεχνολογία που φέρει το πρωτότυπο Mercedes-Benz Future Bus, έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να ισορροπεί ανάμεσα στο σύγχρονο ντιζάιν και την καλύτερη δυνατή μετακίνηση των επιβατών, παρά το γεγονός ότι οι τελευταίοι δεν θα είναι τόσοι πολλοί όσοι για παράδειγμα σε ένα Citaro, το δημοφιλές μοντέλο της Γερμανικής φίρμας. Για την ώρα, δεν γνωρίζουμε τα σχέδια της Mercedes, αν δηλαδή θα το βγάλει στην παραγωγή ή όχι. Όμως σίγουρα, μέσα από αυτό βλέπουμε το μέλλον των αστικών συγκοινωνιών, που θα αλλάξουν τους ρυθμούς της καθημερινότητάς μας.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!