Έχει γενέθλια το παρκόμετρο

Γιώργος Βαρίνος
Έχει γενέθλια το παρκόμετρο
Στις 16 Ιουλίου του 1935, τοποθετήθηκε το πρώτο παρκόμετρο σε έναν κεντικό δρόμο της Οκλαχόμα. Από τότε όλοι οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων καταριούνται αυτή την ημέρα...

Για να σκεφτείς μια τόσο εκνευριστική εφεύρεση πρέπει να είσαι λίγο διεστραμένος... Ο Κάρλ Μαγκί ήταν μια πολυτάλαντη προσωπικότητα: δημοσιογράφος, δικηγόρος, δολοφόνος (από αμέλεια), ξεσκέπασε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς στην αμερικανική ιστορία, το σκάνδαλο Teapot Dome και πολλά άλλα που χρειάζεται βιβλίο για να απαριθμηθούν, αλλά πάρα το γεγονός -της επόχής- της ανθρωποκτονίας έστω από αμέλεια- δεν ήταν αρκετά αποτρόπαιο έγκλημα, η εφεύρεσή του για το πάρκινγκ θα πρέπει να κατατάσσει τον Μαγκί ως ένα από τα μεγαλύτερα τέρατα της ιστορίας.

Ο Μαγκί ονόμασε την εφεύρεσή του Park-O-Meter και την δημιούργησε για λογαριασμό της τοπικής αυτοδιοίκησης για το κέντρο της πόλης Οκλαχόμα Σίτι. Ο Μαγκί είχε σκεφτεί μια τέτοια μηχανική συσκευή από το 1932 -μια μεγάλη σε μέγεθος γραμματοκιβώτιου, όπως το πρωτότυπο που ονομάζεται "Black Maria"- αλλά το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το πήρε το 1936 (οπότε επίσημα φέτος συμπληρώνει 80 χρόνια). Στις 16 Ιουλίου, μόλις δύο μήνες μετά την παρουσίαση τους υπεύθυνους της τοπικής αυτοδιοίκησης της Οκλαχόμα Σίτι ο Μαγκί εγκατέστησε το πρώτο παρκόμετρο, μαζί με αλλά 174 στα δεκατέσσερα τμήματα του κέντρου της Οκλαχόμα Σίτι.

Αμέσως, οι ιδιοκτήτες ΙΧ το μίσησαν. «Δικηγόροι και ενώσεις καταναλωτών διαμαρτυρήθηκαν πως οι οδηγοί αναγκάζονται να πληρώσουν ένα ποσό ως φόρο για τα αυτοκίνητά τους, χωρίς τη δέουσα νομική διαδικασία."

Παρά την μεγάλη φασαρία και χάρις το πολύ μικρό αντίτιμο για τον χρόνο στάθμευσης που ζητούσαν εκείνα τα πρώτα 175 παρκόμετρα το μέτρο σημείωσε επιτυχία. Και την εφεύρεση του Μαγκί την υιοθέτησαν και άλλες πολιτείες και τελικά εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο. Δυστυχώς...

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!