Το πρώτο πλήρως αυτόνομο ΙΧ θα είναι Audi;

Πέτρος Πιτσίνης
Το πρώτο πλήρως αυτόνομο ΙΧ θα είναι Audi;
Η νέα γενιά του πολυτελούς A8 φαίνεται πως θα γραφτεί με... χρυσά γράμματα στην ιστορία της αυτοκίνησης, αφού όπως όλα δείχνουν, θα είναι το πρώτο αυτοκίνητο που δεν θα έχει ανάγκη τον... οδηγό!

Τα αυτόνομα συστήματα οδήγησης στον κατάλογο εξοπλισμού των σύγχρονων και ακριβών μοντέλων δεν είναι πλέον κάτι ασυνήθιστο, ωστόσο μέχρι στιγμής, δεν έχουμε δει το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής που θα είναι σε θέση να... παρακάμψει εντελώς τον οδηγό.

Όπως φαίνεται, αυτό θα είναι το νέο Audi A8, το οποίο βρίσκεται σε εξελικτική φάση και οι κατασκοπευτικές φωτογραφίες το δείχνουν να κινείται σε δημόσιους δρόμους με «βαρύ» καμουφλάζ. Το σύστημα αυτόνομης οδήγησης αποτελείται από ραντάρ υψηλής εμβέλειας, δώδεκα υπερεξελιγμένους αισθητήρες χώρου, σκάνερ με τεχνολογία λέιζερ και κάμερες υψηλής ανάλυσης, ώστε να μην μπορεί τίποτα να πάει... στραβά.

Θα είναι σε θέση να χειρίζεται το αυτοκίνητο ακόμη και σε συνθήκες κυκλοφοριακής συμφόρησης και ο οδηγός του θα μπορεί να ασχολείται με άλλα πράγματα κατά τη διάρκεια της διαδρομής, όπως η ολοκλήρωση της δουλειάς του ή την παρακολούθηση μιας ταινίας. Βέβαια το τεχνολογικό υπόβαθρο του A8 δεν θα τελειώνει στην αυτόνομη κίνησή του, με την Audi να το εφοδιάζει με ο,τι πιο εξελιγμένο έχει προικίσει τα μοντέλα της έως και σήμερα.

Αυτό σημαίνει ότι θα το δούμε με το νέο κινητήριο σύνολο του SQ7 με την τεχνολογία ηλεκτρικού τούρμπο, που εκμηδενίζει την υστέρηση στο πάτημα του γκαζιού και ρίχνει την κατανάλωση σε χαμηλά επίπεδα, ενώ Plug-In Hybrid εκδόσεις με υβριδική τεχνολογία είναι στο πρόγραμμα για τον κατασκευαστή από το Ίνγκολσταντ. Αυτό που θα «λείπει» από την γκάμα του θα είναι μια πλήρως ηλεκτρική έκδοση, καθώς η Audi σχεδιάζει να λανσάρει ένα νέο μοντέλο με τέτοια τεχνολογία, που θα κοιτάει «στα μάτια» τις αντίστοιχες προτάσεις της Tesla.

*Στην κεντρική φωτογραφία, απεικονίζεται το πρωτότυπο Audi Prologue Avant Concept. Ακριβώς από κάτω, είναι η νέα γενιά του A8, που βρίσκεται ακόμη σε φάση εξέλιξης και «φοράει» αρκετό καμουφλάζ.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!