Πώς είναι να έχεις συνάδελφο ένα... ρομπότ; (video)

Πέτρος Πιτσίνης
Πώς είναι να έχεις συνάδελφο ένα... ρομπότ; (video)
Η Ford μας παρουσιάζει ένα βίντεο, μέσα από το οποίο μπορούμε να δούμε τη... σχέση που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στο ανθρώπινο δυναμικό και τους... μηχανικούς τους φίλους!

Σε ένα σύγχρονο εργοστάσιο, τα ρομπότ έχουν σημαντικές αρμοδιότητες και κάνουν ο,τι μπορούν, ώστε να... βοηθήσουν τους ανθρώπους συναδέλφους τους! Έτσι, στη Ford δημιούργησαν ένα χιουμοριστικό βίντεο, που μας παρουσιάζουν ένα κομμάτι της καθημερινότητάς τους.

Τα ονομάζουν συνεργατικά ρομπότ ή αλλιώς co-bots και αναλαμβάνουν τις «βαριές» εργασίες, όπως η τοποθέτηση των αμορτισέρ στη γραμμή παραγωγής του Fiesta. Η δοκιμή στο εργοστάσιο συναρμολόγησης της Ford στην Κολωνία (Γερμανία) αποτελεί μέρος της έρευνας της εταιρίας για το Industry 4.0. Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται για να περιγράψει την 4 η Βιομηχανική Επανάσταση που σχετίζεται με την αυτοματοποίηση, την ανταλλαγή δεδομένων και τις τεχνολογίες παραγωγής.

Η Ford ρώτησε πάνω από 1000 εργαζόμενους στη γραμμή παραγωγής για να αναγνωρίσει τα καθήκοντα που θα μπορούσαν να επωμισθούν τα νέα ρομπότ. Εφοδιασμένα με hi-tech αισθητήρες, τα ‘co-bots’ σταματούν άμεσα αν ανιχνεύσουν ένα ανθρώπινο χέρι ή ακόμα και δάχτυλο στη διαδρομή τους, παρέχοντας την απαραίτητη ασφάλεια στους εργαζομένους.

Παρόμοια τεχνολογία χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική και ηλεκτρονική βιομηχανία. Για το πρόγραμμα των ρομπότ, το οποίο εξελίσσεται πάνω από δύο χρόνια, η Ford συνεργάστηκε με τη Γερμανική KUKA Roboter GmbH. Πάντως, όπως μπορούμε να δούμε και στο βίντεο, η φίρμα τα έχει... εκπαιδεύσει κατάλληλα και μπορούν να προγραμματίζονται για ποικίλα καθήκοντα, από το να δίνουν το χέρι τους μέχρι και να… φτιάχνουν καφέ.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!