Εφυγε ένας θρύλος των Indy-Cars

Εφυγε ένας θρύλος των Indy-Cars

Εφυγε ένας θρύλος των Indy-Cars

Ο Carl Haas υπήρξε για μία διετία ιδιοκτήτης ομάδας της Formula 1, ενώ έγραψε ιστορία στους αμερικανικούς αγώνες κατακτώντας 16 πρωταθλήματα και 140 νίκες.

Μία από τις εμβληματικότερες φυσιογνωμίες των αμερικανικών μηχανοκίνητων σπορ έφυγε από τη ζωή. Ο 86χρονος Carl Haas υπήρξε ιδιοκτήτης πολύ επιτυχημένων ομάδων σε διάφορα πρωταθλήματα των motorsports, ενώ τα τελευταία χρόνια υπέφερε από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Ο Αμερικανός με το μόνιμο πούρο στα χείλη πέρασε και από τη Formula 1, όπου συμμετείχε το 1985 και 1986 με τη δική του ομάδα, δεν είχε ωστόσο καμία σχέση ή συγγένεια με τον Gene Haas, ιδιοκτήτη της τωρινής Haas F1 Team.

Μία από τις κορυφαίες στιγμές του Carl Haas ήταν η δημιουργία το 1983 της ομάδας Newman-Haas-Team μαζί με τον σταρ του Χόλιγουντ Πολ Νιούμαν, η οποία κατακτούσε τη μία νίκη μετά την άλλη στο αμερικανικό πρωτάθλημα των Indy-Cars. Η ομάδα διαλύθηκε το 2011 λόγω έλλειψης χορηγών, ενώ ο Νιούμαν είχε αποβιώσει ήδη το 2008.

Ο Haas υπήρξε για πάνω από μισό αιώνα ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες των μηχανοκίνητων αθλημάτων στις ΗΠΑ και οι ομάδες του κατέκτησαν συνολικά 16 πρωταθλήματα και 140 νίκες σε διάφορα πρωταθλήματα. Ο ίδιος είχε ξεκινήσει τη δεκαετία του 50 ως εισαγωγέας εξαρτημάτων αυτοκινήτων και υπήρξε για ένα φεγγάρι ενεργός και ως οδηγός αγώνων. Στα τέλη της δεκαετίας του 60 ανέλαβε ο Haas την αποκλειστική εισαγωγή των αγωνιστικών αυτοκινήτων της Lola στην Αμερική.

Best of internet