Στοκχόλμη-Ελσίνκι σε μισή ώρα!

Γιώργος Βαρίνος
Στοκχόλμη-Ελσίνκι σε μισή ώρα!
Η Hyperloop, μαζί με την παγκόσμια λογιστική εταιρεία KPMG, παρουσίασε κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου «Northern Light» την πρόταση για την σύνδεση της Στοκχόλμης με το Ελσίνκι μέσω Hyperloop!

Το hyperloop, το επαναστατικό σύστημα μεταφοράς ανθρώπων και αγαθών με ταχύτητες που ξεπερνούν κατά πολύ αυτές του αεροπλάνου και που πρώτος παρουσίασε ο Έλον Μασκ (Tesla) έχει ξεκινήσει να λειτουργεί πειραματικά σε διάφορα μέρη του κόσμου από την εταιρεία Hyperloop. Πριν από λίγες ημέρες η Η Hyperloop, μαζί με την KPMG πρότεινε την τεχνολογία μεταφοράς hyperloop, στην διαδρομή Ελσίνκι-Στοκχόλμη με υψηλές ταχύτητες που θα διαμορφώνουν τον χρόνο ταξιδιού στα 30 μόλις λεπτά.

Το κόστος κατασκευής του δικτύου των 500 χιλιομέτρων (310,6 μίλια) εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 19 δισεκατομμύρια € (21 δις $) που μεταφράζεται σε 38.000.000 ευρώ ανά χιλιόμετρο ($ 67 εκατομμύρια ανά μίλι), που είναι σημαντικά φθηνότερα από ένα τρένο υψηλής ταχύτητας. Για παράδειγμα, το Λονδίνο-Μπέρμιγχαμ (Ηνωμένο Βασίλειο) μέσω γρήγορης σιδηροδρομικής γραμμής θα στοιχίσει 100 εκατομμύρια ευρώ ανά χιλιόμετρο (180 εκατομμύρια δολλάρια ανά μίλι) και επίσης ένα άλλο ήδη προγραμματισμένο σιδηροδρομικό έργο υψηλής ταχύτητας στην Καλιφόρνια αναμένεται να κοστίσει από 24 έως 143 εκατομμύρια δολλάρια ανά μίλι.

Οι υπολογισμοί αναφέρουν πως θα χρησιμοποιούν το hyperloop 43 εκατομμύρια επιβάτες τον χρόνο που θα εξοικονομούν 321 εκατομμυρί ευρώ ανά έτος σε εξοικονόμηση χρόνου, ενώ τα λειτουργικά κέρδη θα ήταν 800.000.000 ευρώ.
Η μελέτη δείχνει πως μια τέτοια υλοποίηση θα μπορούσε να προωθήσει μια εκρηκτική οικονομική ανάπτυξη για την αγορά ακινήτων στη Στοκχόλμη καθώς η σουηδική πρωτεύουσα έχει μια λίστα αναμονής 13 ετών για νέα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και υπάρχει ζήτηση για 210.000 νέες κατοικίες. Αν τα σχέδια στέγασης μπορούσαν να ενσωματωθούν κοντά σε σταθμούς Hyperloop, οι επιβάτες ακόμα και από απομακρυσμένες περιοχές θα μπορούσαν να φτάσουν στο κέντρο της πόλης σε λιγότερο από 10 λεπτά.


Το μέλλον λίγο απέχει από τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας...

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!