Σίλβερστοουν: Η πίστα που ξεκίνησε η Formula1

Νίκος Τσιώκος
Σίλβερστοουν: Η πίστα που ξεκίνησε η Formula1
Στο Σίλβερστοουν μεταφέρεται η δράση της Formula1, στην πίστα όπου ξεκίνησε η ιστορία της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Ήταν 13 Μαΐου 1950 και η πίστα του Σίλβερστοουν φιλοξενούσε τον παρθενικό αγώνα της Formula1. Από εκεί άρχισε η ιστορία της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, μετά από 66 χρόνια. Το προσεχές Σαββατοκύριακο, λοιπόν, ομάδες και πιλότοι της F1 πάνε σ' ένα από τα πιο ιστορικά σιρκουί του αθλήματος.

Πρώτος νικητής ήταν ο Τζιουζέπε Φαρίνα με Alfa Romeo, ενώ κυριάρχοι εκεί είναι οι Τζιμ Κλαρκ, Αλέν Προστ, που έχουν από 5 νίκες. Στους κατασκευαστές, επικρατεί η Ferrari με 15 νίκες, με τη McLaren να είναι μόλις μία πίσω στις 14. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι τη βρετανική πίστα δεν έχει φιλοξενήσει κάθε χρόνο αγώνα της F1.

Το έπραξε από το 1950 μέχρι και το 1954, από το 1955 μέχρι και το 1960 εναλλασόταν με το Έντρι κάθε χρόνο, ενώ από το 1963 μέχρι και το 1986 έπραττε το ίδιο με το Μπραντς Χατς. Από το 1987 μέχρι και σήμερα είναι κάθε χρόνο παρών στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού, ενώ έχει συμβόλαιο έως και το 2026. Κάτι που σημαίνει ότι θα συμπληρώσει 30 χρόνια σερί παρουσίας στ οκαλεντάρι.

Όσον αφορά το φετινό Γκραν Πρι της Μεγάλης Βρετανίας, οι πιλότοι θα πρέπει να συμπληρώσουν 52 γύρους για να τερματίσουν τον αγώνα, με το μήκος της πίστας να είναι 5,891 χιλιόμετρα. Το Σίλβερστοουν θα έχει δύο ζώνες DRS, ενώ το ρεκόρ γύρου κατέχει ο Μαρκ Γουέμπερ από το 2013 με 1:33.401. Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι στον φετινό αγώνα η Pirelli θα διαθέσει τη μαλακή, τη μέση και τη σκληρή γόμα.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!