Χίλιοι «Νηφάλιοι Οδηγοί» στην Πάτρα

Χίλιοι «Νηφάλιοι Οδηγοί» στην Πάτρα

Χίλιοι «Νηφάλιοι Οδηγοί» στην Πάτρα

Με κεντρικό μήνυμα ότι «Αλκοόλ και Οδήγηση δεν πάνε ποτέ μαζί», η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η ΜΚΟ «Νηφάλιοι - Στην Υγειά μας» και ο Σύλλογος Σχολών Οδηγών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας «Ο Άγιος Νικόλαος» παρουσίασαν την πρωτοβουλία τους για την προώθηση της κουλτούρας του «Νηφάλιου Οδηγού» στην Πάτρα.

«Αλκοόλ και Οδήγηση δεν πάνε ποτέ μαζί». Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, που παρουσίασε την πρωτοβουλία της για την προώθηση της κουλτούρας του «Νηφάλιου Οδηγού» στην Πάτρα σε συνεργασία με τη ΜΚΟ «Νηφάλιοι - Στην Υγειά μας» και τον Σύλλογο Σχολών Οδηγών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας «Ο Άγιος Νικόλαος».

Η εν λόγω πρωτοβουλία εστιάζει στους υποψήφιους και νέους οδηγούς, ενώ αυτοί της Πάτρας θα λαμβάνουν από τον μήνα που διανύουμε ειδικό κιτ του Νηφάλιου Οδηγού, το οποίο περιλαμβάνει χρηστικά αντικείμενα, πληροφοριακό υλικό με συμβουλές υπεύθυνης κατανάλωσης και το σήμα νέου οδηγού, το περίφημο «Ν». Μάλιστα, σε πρώτη φάση θα μοιραστούν χίλια τέτοια κιτ στους νέους οδηγούς της Πάτρας.

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας

1000 νέοι οδηγοί στην Πάτρα γίνονται πρεσβευτές της κουλτούρας του «Νηφάλιου Οδηγού»

Μέσα από την πρωτοβουλία της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας για την ευαισθητοποίηση των υποψήφιων οδηγών για την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ, σε συνεργασία με τη Μ.Κ.Ο. «Νηφάλιοι – Στην Υγειά μας» και το Σύλλογο Σχολών Οδηγών Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδας «Ο Άγιος Νικόλαος».

Τρίτη, 5 Ιουλίου 2016 – Με κεντρικό μήνυμα «Αλκοόλ και Οδήγηση δεν πάνε ποτέ μαζί», η Αθηναϊκή Ζυθοποιία παρουσίασε σήμερα σε εκδήλωση την πρωτοβουλία της για την προώθηση της κουλτούρας του «Νηφάλιου Οδηγού», ιδιαίτερα μεταξύ των υποψήφιων και των νέων οδηγών της πόλης.

Στο πλαίσιο αυτό, η πρωτοβουλία εστιάζει στους υποψήφιους και τους νέους οδηγούς, ώστε οι τελευταίοι να γίνουν κοινωνοί αυτής της ορθής συμπεριφοράς από νωρίς, πριν ακόμα βγουν στο δρόμο. Ως πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, οι νέοι οδηγοί της Πάτρας θα λαμβάνουν από τον Ιούλιο του 2016, το ειδικά σχεδιασμένο kit του Νηφάλιου Οδηγού, όπου μπορεί κανείς να βρει χρηστικά αντικείμενα και πληροφοριακό υλικό με συμβουλές υπεύθυνης κατανάλωσης.

Το kit περιέχει επίσης το σήμα του νέου οδηγού («Ν»), το οποίο φέρει πάνω του το μήνυμα του Νηφάλιου Οδηγού, υπενθυμίζοντας τόσο στους νέους όσο και στους υπόλοιπους οδηγούς, τη σημασία της υπεύθυνης αυτής στάσης. Σε πρώτη φάση θα διανεμηθούν 1.000 kit στους νέους οδηγούς της Πάτρας, οι οποίοι θα αποτελέσουν τους άμεσους πρεσβευτές της ιδέας του Νηφάλιου Οδηγού.

Νηφάλιος Οδηγός είναι αυτός που είναι προσεκτικός ως προς την κατανάλωση αλκοόλ, ώστε να είναι σε θέση να αποφύγει τις κακοτοπιές στο δρόμο. Είναι αυτός που σε μια βραδινή έξοδο, θα αναλάβει την ασφαλή επιστροφή της παρέας του, συμμετέχοντας μεν στη διασκέδαση, καταναλώνοντας όμως αλκοόλ υπεύθυνα, ώστε να είναι σε θέση να οδηγήσει με ασφάλεια. Είναι αυτός που είναι ενημερωμένος γύρω από τις συνέπειες της κατάχρησης αλκοόλ κι ελέγχει τον εαυτό του, ώστε να προλάβει πιθανά λάθη, είτε από τη δική του πλευρά, είτε από άλλους οδηγούς.

«Μαζί με τη ΜΚΟ «Νηφάλιοι-Στην υγειά μας» έχουμε ξεκινήσει από το 2008 μια κοινή προσπάθεια για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για την προώθηση της υπεύθυνης κατανάλωσης αλκοόλ που αποτελεί βασική προτεραιότητα για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Με την πρωτοβουλία που παρουσιάζουμε σήμερα, προχωράμε ένα βήμα παρακάτω σε συνεργασία με τη και με το Σύλλογο Σχολών Οδηγών Πελοποννήσου «Ο Άγιος Νικόλαος» και δημιουργούμε τους πρώτους πρεσβευτές της κουλτούρας του Νηφάλιου Οδηγού στην Πελοπόννησο», σχολίασε η Έλλη Παναγιωτοπούλου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Εταιρικών Υποθέσεων της Αθηναϊκή Ζυθοποιίας.

Τέλος, η Μ.Κ.Ο. «Νηφάλιοι – Στην Υγειά μας», ο Σύλλογος Σχολών Οδηγών Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδας «Ο Άγιος Νικόλαος» και η Αθηναϊκή Ζυθοποιία συνέταξαν και συνυπέγραψαν το «Μανιφέστο του Νηφάλιου Οδηγού», το οποίο συμπυκνώνει το σκεπτικό της πρωτοβουλίας τους, καθώς και τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν τη συνεργασία τους πάνω σε δράσεις, που προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή και την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ.

Ήδη, το μανιφέστο υπογράφηκε απ’ όσους παρακολούθησαν την παρουσίαση της πρωτοβουλίας. Σε επόμενο στάδιο, θα απευθυνθεί κάλεσμα προς τοπικούς και εθνικούς φορείς και συμμετόχους, ώστε να προσυπογράψουν το μανιφέστο, σε μια προσπάθεια να μεγιστοποιηθεί η απήχηση της κουλτούρας του Νηφάλιου Οδηγού και το μήνυμα της υπεύθυνης κατανάλωσης αλκοόλ σε σχέση με την οδήγηση.

Νηφάλιος Οδηγός

Μανιφέστο

Το ζήτημα

Το ζήτημα των τροχαίων ατυχημάτων και της οδικής ασφάλειας είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία. Τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύει η Τροχαία για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας δείχνουν ότι οι Έλληνες δεν ακολουθούν ασφαλείς πρακτικές οδικής συμπεριφοράς και αγνοούν συχνά τον ΚΟΚ.

Σε αυτές τις συμπεριφορές εντάσσεται και η οδήγηση μετά από κατανάλωση μη επιτρεπόμενης ποσότητας αλκοόλ. Βάσει των στοιχείων της Τροχαίας1, οι βεβαιωμένες παραβάσεις που αφορούσαν μέθη έφτασαν τις 29.191 το 2015, ενώ στη διετία 2014-2015, καταγράφηκαν συνολικά 58.787 περιστατικά σε όλη την Ελλάδα.

Οι επιπτώσεις αυτής της συμπεριφοράς είναι πολύ σημαντικές τόσο για τους ίδιους τους οδηγούς όσο και για τους γύρω τους. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι:

Πρέπει να γίνει συνείδηση ότι αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί!

Η δράση μας

Η οδική ασφάλεια και η υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ αποτελούν συντελεστή ευημερίας, αλλά και στοιχείο πολιτισμού για μια κοινωνία. Στοχεύουμε λοιπόν να προχωρήσουμε σε μια ουσιώδη αλλαγή κουλτούρας και στάσης γύρω από το ζήτημα της κατανάλωσης αλκοόλ και της οδήγησης.

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού σε σχέση με την κουλτούρα του Νηφάλιου Οδηγού.

Νηφάλιος Οδηγός είναι αυτός που επιλέγει να μην καταναλώσει αλκοόλ πριν οδηγήσει, ώστε να είναι πάντα συγκεντρωμένος και ικανός να αποφύγει κακοτοπιές στο δρόμο. Νηφάλιος Οδηγός είναι αυτός που σε μια βραδινή έξοδο, θα αναλάβει την ασφαλή επιστροφή της παρέας του, συμμετέχοντας μεν στη διασκέδαση, χωρίς όμως να καταναλώνει αλκοόλ πάνω από το επιτρεπτό όριο, ώστε να είναι σε θέση να οδηγήσει με ασφάλεια.

Για να επιτύχουμε το στόχο της αλλαγής κουλτούρας, είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε από τις νεότερες γενιές, οι οποίες θα δημιουργήσουν το περιβάλλον και την κουλτούρα τα επόμενα χρόνια, ώστε να περάσουν με τη σειρά τους τις ορθές συμπεριφορές στην υπόλοιπη κοινωνία. Είναι ουσιαστικό, λοιπόν, να εστιάσουμε στην εκπαίδευση των υποψήφιων και των νέων οδηγών, προτρέποντας τους παράλληλα να υιοθετήσουν την ιδέα του Νηφάλιου Οδηγού.

Σαν πρώτο βήμα, απευθυνόμαστε στους νέους οδηγούς της Πάτρας, διανέμοντας τους το kit του Νηφάλιου Οδηγού, ένα συμβολικό δώρο, όπου μπορεί κανείς να βρει χρηστικά και πληροφοριακά υλικά. Μεταξύ άλλων, παρέχεται το σήμα του νέου οδηγού («Ν»), το οποίο φέρει πάνω του τομήνυμα του Νηφάλιου Οδηγού, υπενθυμίζοντας στους νέους οδηγούς, αλλά και στους οδηγούς γύρω τους, τη σημασία και την αξία αυτής της υπεύθυνης στάσης.

Οι στόχοι μας για το μέλλον

Δέσμευση μας είναι να υποστηρίζουμε την προώθηση της ιδέας του Νηφάλιου Οδηγού, επιδιώκοντας να καλλιεργήσουμε αυτή την υπεύθυνη συμπεριφορά μεταξύ των κοινών μας και να την καταστήσουμε συνήθεια.

Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζουμε την επένδυση στην εκπαίδευση των νέων, ενισχύοντας τις προσπάθειες μας για τη διάδοση του μηνύματος της υπεύθυνης κατανάλωσης αλκοόλ – ειδικά σε σχέση με την οδήγηση.

Ταυτόχρονα, δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε σε σχέση με την υποστήριξη και προώθηση δραστηριοτήτων, οι οποίες προάγουν την οδική ασφάλεια και την πρέπουσα κυκλοφοριακή αγωγή, την ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών.

Στην προσπάθεια αυτή, προσκαλούμε ως αρωγούς όλους τους ενεργούς πολίτες και φορείς της κοινωνίας μας, που μπορούν να συμβάλλουν, με το λόγο και τη στάση τους, στην επιδιωκόμενη αλλαγή κουλτούρας και συμπεριφοράς.

Σας ζητούμε να προσυπογράψετε το παρόν έγγραφο, σε μια προσπάθεια να μεγιστοποιήσουμε όλοι μαζί το μήνυμα της υπεύθυνης κατανάλωσης αλκοόλ σε σχέση με την οδήγηση και να προάγουμε συνολικά την οδική ασφάλεια.

Best of internet