Οδηγείστε με τα μάτια του Χούλκενμπεργκ (video)

Πέτρος Πιτσίνης
Οδηγείστε με τα μάτια του Χούλκενμπεργκ (video)
Μία ειδική συσκευή παρατηρεί και μετρά τις αντιδράσεις των ματιών του οδηγού της Force India και επιβεβαιώνει, ότι οι πιλότοι της Formula 1 είναι από άλλον…πλανήτη!

Πώς λειτουργούν τα μάτια των οδηγών της Formula 1, όπου τα πάντα εκτυλίσσονται με συναρπαστικά γρήγορους ρυθμούς; Το βρετανικό κανάλι Sky Sports βρήκε την απάντηση με μία επιστημονικά τεκμηριωμένη μέθοδο και με τη βοήθεια του Νίκο Χούλκενμπεργκ.

Οι Άγγλοι έδωσαν στον Γερμανό οδηγό να φορέσει μία συσκευή, που έμοιαζε με γυαλιά και κατέγραφε τις κινήσεις των ματιών του και τις ταχύτητες, με τις οποίες εστίαζαν σε συγκεκριμένα σημεία και αντικείμενα. Ο ίδιος ο Χούλκενμπεργκ αντιμετώπισε το πείραμα με χαλαρότητα, αλλά και περιέργεια, τονίζοντας ότι οι αστραπιαίες κινήσεις των ματιών αποτελούν κάτι φυσιολογικό για έναν οδηγό της Formula 1 και ότι πραγματοποιούνται ενστικτωδώς.

Ωστόσο τα αποτελέσματα εξέπληξαν και τον ίδιο τον Γερμανό και αποκαλύπτουν, ότι το μάτι ενός οδηγού είναι συνεχώς εξαιρετικά απασχολημένο. Αυτό οφείλεται εν μέρει, στο γεγονός ότι εστιάζει πάντα σε ένα σχετικά μικρό πεδίο, υποστηρίζεται όμως με ιδανικό τρόπο από τον εγκέφαλο. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί του Sky Sports, «το ανθρώπινο μάτι θα ήταν μία σχετικά κακή κάμερα, ευτυχώς όμως αποτελεί ο εγκέφαλος έναν ιδιοφυή επεξεργαστή και καλύπτει τα κενά. Αυτό ονομάζεται περιφερειακή όραση».

Η μεγάλη διαφορά μεταξύ των κινήσεων των ματιών ενός πιλότου της Formula 1 και ενός απλού ανθρώπου εντοπίζεται στην ταχύτητα. Οι οδηγοί των μονοθεσίων μπορούν να επεξεργαστούν γρηγορότερα νέες παραστάσεις και έτσι να αφομοιώσουν περισσότερες πληροφορίες από έναν ‘’απροπόνητο’’ οδηγό.

Στο βίντεο βλέπουμε ορισμένα χτυπητά παραδείγματα, που επιβεβαιώνουν αυτή τη διαφορά. Ο Χούλκενμπεργκ ελέγχει για παράδειγμα τον καθρέφτη του κατά την έξοδο από τον διάδρομο των πιτ σε μόλις ένα δέκατο του δευτερολέπτου, όταν ο μέσος οδηγός χρειάζεται για την ίδια κίνηση στην κυκλοφορία τουλάχιστον μισό δευτερόλεπτο, δηλαδή πενταπλάσιο χρόνο. Επίσης ο Γερμανός οδηγός αντιλαμβάνεται την αλλαγή του χρώματος του φαναριού από κόκκινο σε πράσινο σε λιγότερο από ένα δέκατο του δευτερολέπτου. Για να κατανοήσουμε τι σημαίνει αυτό, οι αθλητές του στίβου σε αγωνίσματα δρόμου ακυρώνονται, αν μετρήσουν στην εκκίνηση τα ηλεκτρονικά μηχανήματα αντιδράσεις κάτω από το ένα δέκατο του δευτερολέπτου, επειδή θεωρούνται αδύνατες για τον άνθρωπο.

Όσον αφορά στις στροφές, η ματιά του Χούλκενμπεργκ είναι εστιασμένη στην κορυφή τους και όχι σε άλλα σημεία. Επίσης παρατηρούμε, ότι ο πιλότος της Force India δεν κοιτάζει σχεδόν καθόλου τις ενδείξεις πάνω στο τιμόνι του. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, ο Γερμανός προσλαμβάνει αυτές τις πληροφορίες ‘’παρεμπιπτόντως’’ χάρη στην περιφερειακή όραση.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!