Οι 250 βρετανικές νίκες και η προσπέραση στον τελευταίο γύρο

Νίκος Τσιώκος
Οι 250 βρετανικές νίκες και η προσπέραση στον τελευταίο γύρο
Οι 250 νίκες Βρετανού πιλότου στη Formula1 και η πρώτη προσπέραση στον τελευταίο γύρο μετά από πέντε χρόνια ήταν τα πιο ενδιαφέροντα στατιστικά από το Γκραν Πρι της Αυστρίας.

Το Γκραν Πρι της Αυστρίας ολοκληρώθηκε με νικητή τον Λιούις Χάμιλτον και δεν είναι λίγα τα στατιστικά που προέκυψαν από τον ένατο γύρο της σεζόν. Αυτή ήταν η πρώτη νίκη του πιλότου της Mercedes επί αυστριακού εδάφους, ενώ η Μεγάλη Βρετανία έφτασε τις 250 στη Formula1.

Επίσης, για πρώτη φορά μετά τον Καναδά το 2011 είδαμε προσπέραση στον τελευταίο γύρο, ενώ ο Μαξ Φερστάπεν έγινε ο πρώτος πιλότος της Red Bull που ανέβηκε στο βάθρο μέσα στο... σπίτι της.

Ακόμη, αξιοσημείωτο είναι και το ότι η McLaren είδε για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια μονοθέσιό της να εκκινεί από την τρίτη θέση, καθώς και πως ο Πασκάλ Βερλάιν έγινε ο 21ος Γερμανός που παίρνει βαθμό στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Αναλυτικά τα στατιστικά της Αυστρίας

Τρίτη νίκη στη σεζόν, 46η στην καριέρα του Λιούις Χάμιλτον αυτή στο Σπίλμπεργκ, ενώ ήταν η 250η Βρετανού στη Formula1.

Επίσης, ήταν η πρώτη φορά που είδαμε προσπέραση στον τελευταίο γύρο, μετά τον Καναδά το 2011, όταν ο Τζένσον Μπάτον πέρασε τον Σεμπάστιαν Φέτελ για να πανηγυρίσει τη νίκη.

Ακόμη, ο Χάμιλτον οδήγησε την κούρσα στον πρώτο γύρο για πρώτη φορά μετά το περσινό Γκραν Πρι των ΗΠΑ.

Pole position, νίκη και ταχύτερος γύρος για τον Χάμιλτον, που έκανε το δέκατο χατ τρικ στην καριέρα του. Ο Βρετανός είναι τρίτος στη λίστα όλων των εποχών, με τον Μίκαελ Σουμάχερ να προηγείται με 22 και τον Τζιμ Κλαρκ να ακολουθεί με 11.

Αυτή ήταν η πρώτη νίκη του Χάμιλτον επί αυστριακού εδάφους και, πλέον, έχει κερδίσει σε 22 διαφορετικές πίστες. Μόνο ο Σουμάχερ έχει παραπάνω (23), ενώ ο Αλέν Προστ το έχει πράξει επίσης σε 22 και ο Φέτελ σε 21 σιρκουί. Έτσι, από το τωρινό καλεντάρι μόνο το Μεξικό, το Μπακού και η Βραζιλία λείπουν από το παλμαρέ του.

Δεύτερο βάθρο στην καριέρα του Μαξ Φερστάπεν. Ο Ολλανδός έγινε ο πρώτος πιλότος της Red Bull που ανεβαίνει στο πόντιουμ στον εντός έδρας αγώνα των «κόκκινων ταύρων». Επίσης, τώρα ο 18χρονος άσος έχει τον ίδιο αριθμό βάθρων που είχε ο πατέρας του, Γιος, σε όλη την καριέρα του στην F1. Ο Γιος είχε 2 πόντιουμ σε 107 εκκινήσεις, ενώ ο Μαξ έφτασε τον ίδιο αριθμό σε μόλις 28.

Από εκεί και πέρα, ο Φερστάπεν οδήγησε την κούρσα έστω για έναν γύρο για δεύτερη φορά στην καριέρα του, καθώς ξόδεψε πέντε γύρους όντας πρωτοπόρος, πριν τον περάσουν οι Νίκο Ρόσμπεργκ και Λιούις Χάμιλτον.

Τέταρτο βάθρο για τον Ραϊκόνεν και ένατο για τη Ferrari στη σεζόν, ενώ ο Iceman έπιασε τον Φέτελ στα 84 και στην πέμπτη θέση της λίστας όλων των εποχών.

Τρεις οι εγκαταλείψεις για τον Φέτελ σε εννιά αγώνες φέτος, μία παραπάνω απ' όσες είχε (2) σε όλη την περσινή σεζόν.

Μετά την τρίτη θέση στη Μεγάλη Βρετανία το 2014, ο Τζένσον Μπάτον είχε το καλύτερο αποτέλεσμα σε αγώνα, καθώς τερμάτισε έκτος στο Σπίλμπεργκ, όπως έπραξε και πέρυσι στης ΗΠΑ. Επίσης, στο Σίλβερστοουν πριν από δύο χρόνια ήταν και η τελευταία φορά πριν την Αυστρία φέτος που η McLaren είδε μονοθέσιό της να εκκινεί από τον τρίτη θέση. Όπως και τότε, έτσι και τώρα ήταν ο Μπάτον.

Για πρώτη φορά μετά τον περσινό αγώνα του Όστιν, είδαμε οχτώ ομάδες να έχουν έστω ένα μονοθέσιό στην πρώτη δεκάδα. Ο λόγος για τις Mercedes, Red Bull, Ferrari, McLaren, Haas, Williams, Toro Rosso και Manor, με «ασημί βέλη» και «κόκκινους ταύρους» να έχουν αμφότερα στους βαθμούς.

Αυτοί ήταν οι πρώτοι πόντοι για τη Haas, μετά τη Ρωσία, και οι πρώτοι της Manor, μετά το Μονακό του 2014, όταν ο αείμνηστος Ζουλς Μπιανκί είχε τερματίσει με την τότε Marussia.

Μιλώντας για τη Manor, ο Πασκάλ Βερλάιν πήρε τον πρώτο βαθμό της καριέρας του με τη δέκατη θέση και έγινε ο 21ος Γερμανός που τερματίζει στους πόντους στην ιστορία της Formula1.

Δεύτερο καλύτερο αποτέλεσμα από την περμιέρα της Αυστραλίας για τον Τζόλιον Πάλμερ, που είδε την καρό σημαία από την 12η θέση στην Αυστρία.

Στους πέντε αγώνες σταμάτησε το σερί τερματισμών στους βαθμούς του Σέρχιο Πέρεζ. Τόσους έχει και ο Ντάνιελ Ρικιάρντο και είναι το μεγαλύτερο σερί στο γκριντ. Θα μπορέσει να το διευρύνει στο Σίλβερστοουν το προσεχές Σαββατοκύριακο;

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!