Αποκάλυψη και... μικροσκόπιο για τη νέα Porsche Panamera (videos)

Πέτρος Πιτσίνης
Αποκάλυψη και... μικροσκόπιο για τη νέα Porsche Panamera (videos)
Το γρηγορότερο πολυτελές σεντάν στον κόσμο φοράει τα σήματα της Porsche και σήμερα, αποκαλύφθηκε η νέα της γενιά στο Βερολίνο της Γερμανίας!

Το απόγευμα της Τρίτης, 28 Ιουνίου, η Porsche αποκάλυψε τη δεύτερη γενιά του επιτυχημένου πολυτελούς σεντάν της, της Panamera. Παρά το γεγονός ότι είχαμε στη διάθεσή μας αρκετές φωτογραφίες που είχαν διαρρεύσει και γνωρίζαμε την εικόνα της, μάθαμε διάφορες λεπτομέρειες για τα τεχνικά της χαρακτηριστικά αλλά και για την τεχνολογία της.

Εξωτερικά, η σχεδίασή της είναι εξελικτική και όχι ολοκαίνουργια, με το πίσω μέρος να εναρμονίζεται με την εικόνα των νέων Porsche και στο εμπρός να εντοπίζονται ανασχεδιασμένοι προφυλακτήρες και νέα φωτιστικά σώματα. Διατηρείται το χαρακτηριστικό μακρύ καπό και οι συνολικές διαστάσεις της έχουν αυξηθεί. Είναι 35 χιλιοστά μακρύτερη, 5 χλστ φαρδύτερη, 5 χλστ ψηλότερη και το μεταξόνιο είναι 30 χλστ μεγαλύτερο!

Στο εσωτερικό, την παράσταση κλέβει η οθόνη αφής των 12,3 ιντσών, η οποία αντικαθιστά τα αμέτρητα κουμπιά της προηγούμενης γενιάς και κάνει τον χειρισμό ευκολότερο. Επίσης, ενσωματώνει νέες τεχνολογίες, όπως δορυφορική πλοήγηση, συμβατότητα με Apple CarPlay και αναβαθμισμένο σύστημα φωνητικών ελέγχων, μιλάμε δηλαδή για την τελευταία έκδοση του PCM (Porsche Communication Management). Στον πίνακα οργάνων υπάρχουν επίσης δύο οθόνες των επτά ιντσών και φιλοξενούν τις περισσότερες ενδείξεις, με το στροφόμετρο να είναι το μόνο όργανο που... αντιστάθηκε και παραμένει αναλογικό, με τον «παραδοσιακό» δείκτη!

Οι επιβάτες των πίσω θέσεων δεν μένουν με το... παράπονο και έχουν και εκείνοι μια οθόνη στη διάθεσή τους, για τον χειρισμό διάφορων λειτουργιών, όπως το σύστημα πολυμέσων και τον έλεγχο του κλιματισμού. Οι χώροι συγκριτικά με την απερχόμενη είναι αναβαθμισμένοι σε μεγάλο βαθμό στην καμπίνα αλλά και στο πορτμπαγκάζ, με τη χωρητικότητα του τελευταίου να είναι μεγαλύτερη κατά 50 λίτρα φτάνοντας στα 495! H πολυτέλεια δεν έχει θυσιαστεί στο βωμό του σπορ χαρακτήρα και οι δερμάτινες επενδύσεις με το αλουμίνιο καλύπτουν όλες τις επιφάνειες. Ενδεικτικό της προσοχής στη λεπτομέρεια είναι και οι... φαντεζί αεραγωγοί, που δεν ρυθμίζονται με το χέρι αλλά μέσω μιας ειδικής επιφάνειας αφής!

Η Panamera βασίζεται στο νέο πάτωμα MSB της Porsche και εφοδιάζεται με πλειάδα χαρακτηριστικών, ώστε να φοράει επάξια το σήμα της φίρμας. Η προσαρμοζόμενη αερανάρτηση, με το σύστημα PASM (Porsche Active Suspension Management), το PDCC (Porsche Dynamic Chassis Control) και το PTV Plus (Porsche Torque Vectoring Plus) συνεισφέρουν τα μέγιστα στην όσο το δυνατόν πιο συναρπαστική εμπειρία οδήγησης, μαζί με το ειδικά εξελιγμένο τιμόνι που προσφέρει μέγιστη ακρίβεια και πληροφόρηση.

Στο κομμάτι των κινητήρων, υπάρχουν προτάσεις για όλα τα γούστα. Ξεκινώντας από το άνω άκρο, ο V8 των 4.0 λίτρων που κινεί την Turbo αποδίδει 550 ίππους και 770 Nm ροπής. Με το προαιρετικό πακέτο Sport Chrono, ολοκληρώνει το 0-100 χλμ./ώρα σε μόλις 3,6 δευτερόλεπτα (3,8 χωρίς αυτό) και μπορεί να φτάσει τα 305 χλμ./ώρα! Από την άλλη, η Porsche ανακοινώνει μέση κατανάλωση στα 9,4 λίτρα ανά 100 χλμ και εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα 214 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο, τιμές ιδιαίτερα μειωμένες συγκριτικά με την προηγούμενη γενιά χάρη στην τεχνολογία απενεργοποίησης των κυλίνδρων!

Παρακάτω στην γκάμα, υπάρχει η Panamera 4S, με έναν Twin-Turbo V6 των 2.9 λίτρων να την κινεί. Η συνολική απόδοση αγγίζει τα 440 άλογα και τα 550 Nm ροπής, φτάνει στα 100 χλμ./ώρα από στάση μέσα σε 4,2 δευτερόλεπτα με το πακέτο Sport Chrono (4,4 χωρίς αυτό) και συνεχίζει μέχρι τα 290 χλμ./ώρα. Σύμφωνα με την Porsche, «καίει» 8,2 λίτρα ανά 100 χλμ και εκπέμπει 186 γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο.

Η ντίζελ πρόταση ονομάζεται Panamera 4S Diesel και σύμφωνα με την φίρμα, πρόκειται για την γρηγορότερη Porsche με πετραλαιοκινητήρα. Ο V8 των 4.0 λίτρων κινητήρας της με τους 422 ίππους και τα 850 Nm ροπής είναι σε θέση να την «εκτοξεύσει» στο 0-100 χλμ./ώρα σε μόλις 4,3 δευτερόλεπτα, την ώρα που μπορεί να αναπτύξει ταχύτητες έως και 285 χλμ./ώρα. Μάλιστα, η τελική της ταχύτητα είναι η υψηλότερη που έχουμε δει ποτέ, σε αυτοκίνητο με μοτέρ ντίζελ! Από την άλλη, η κατανάλωση που ανακοινώνει το εργοστάσιο είναι αρκετά αισιόδοξη και αγγίζει τα... 6,8 λίτρα ανά 100 χλμ, με τις εκπομπές ρύπων να είναι 178 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα για κάθε χιλιόμετρο.

Αυτές θα είναι οι εκδόσεις με τις οποίες θα διατίθεται αρχικά το νέο πολυτελές σεντάν, όμως στη συνέχεια, θα προστεθούν κι άλλες. Οι τιμές στην Γερμανία θα ξεκινούν από τις 113.000€ περίπου για την 4S, με τις πρώτες Panamera να φτάνουν στις εκθέσεις μέσα στον Νοέμβριο. Παρακολουθήστε τα τέσσερα βίντεο της Porsche για το νέο της μοντέλο και στη συνέχεια, δείτε και τις φωτογραφίες του!

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!