Θα μπαίνατε σε λεωφορείο χωρίς οδηγό;

Θα μπαίνατε σε λεωφορείο χωρίς οδηγό;

Θα μπαίνατε σε λεωφορείο χωρίς οδηγό;

Αμερικανική εταιρεία κατασκεύασε το πρώτο αυτόνομο λεωφορείο γραμμής, που θα ξεκινήσει άμεσα δρομολόγια στην Ουάσινγκτον, ενώ ακολουθούν Μαϊάμι και Λας Βέγκας.

Μπορεί να μοιάζει με έναν τεράστιο κύβο, πρόκειται όμως για ένα μίνι λεωφορείο με επαναστατικές προδιαγραφές. Η ιδέα προέρχεται από την αμερικανική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Local Motors, η οποία εξέλιξε ένα αυτόνομο λεωφορειάκι και το βάφτισε Olli. Δεν αναφερόμαστε μάλιστα σε κάποιο πειραματικό όχημα, αλλά σε ένα κανονικό μοντέλο παραγωγής, που θα ξεκινήσει σύντομα τα πρώτα του δρομολόγια.

Το Olli διαθέτει μόλις 3,92 μ. μήκος και 1,95 μ. ύψος, ενώ μπορεί να μεταφέρει έως δώδεκα επιβάτες σε ενιαία καθίσματα – πάγκους. Μάλιστα δίνει και απαντήσεις στις ερωτήσεις των επιβατών, καθώς εκτελεί καθήκοντα μεταφορικού μέσου, αλλά και οδηγού. Για να γίνει αυτό δυνατόν, εφοδιάζεται με έναν εξελιγμένο υπολογιστή της ΙΒΜ, που διαθέτει το σύστημα αυτομόρφωσης Watson.

Μπορεί να μην διαθέτει το Olli οδηγό, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ελέγχεται από το ανθρώπινο μάτι. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία Local Motors, υπάρχει ένα κέντρο υπηρεσιών, που ελέγχει σε πραγματικό χρόνο τα δρομολόγια του μίνι μπας με τον αόρατο οδηγό, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Το λανσάρισμα του Olli θα γίνει άμεσα, αφού το πρώτο αυτόνομο λεωφορειάκι θα ξεκινήσει τις διαδρομές του το επόμενο διάστημα στους δρόμους της Ουάσινγκτον. Μετά την πρωτεύουσα των ΗΠΑ θα πάρουν σειρά και άλλες αμερικανικές πόλεις, αρχής γενομένης από το Μαϊάμι και το Λας Βέγκας.

Best of internet