Ρεκόρ επιτάχυνσης από όχημα… φοιτητών (video)

Γιώργος Βαρίνος
Ρεκόρ επιτάχυνσης από όχημα… φοιτητών (video)
Με τον απίστευτο χρόνο των 1,513 δλ., ομάδα Ελβετών φοιτητών πέτυχε ρεκόρ επιτάχυνσης 0-100 χλμ./ώρα με ένα ηλεκτρικό πρωτότυπο μονοθέσιο.

Θα περίμενε κανείς το απόλυτο ρεκόρ επιτάχυνσης από στάση έως τα 100 χλμ./ώρα για ηλεκτρικά αυτοκίνητα να ανήκει σε κάποιο από τα εντυπωσιακά αγωνιστικά της Formula e ή σε κάποιο Tesla.

Κι όμως, αυτό πλέον ανήκει σε ένα μικρό ηλεκτρικό μονοθέσιο που μοιάζει με παιχνίδι και κατασκευάστηκε όχι από κάποια μεγάλη βιομηχανία ή από ομάδα μηχανικών αγώνων, αλλά από φοιτητές των ελβετικών πανεπιστημίων ETH Zurich και Hochschule Luzern.

Η ομάδα αυτή συμμετέχει στο Ακαδημαϊκό Κλαμπ Μηχανοκίνητου Αθλητισμού, που δημιούργησε το φορμουλάκι με την ονομασία «Grimsel», για τη συμμετοχή τους στο διεθνή διαγωνισμό ηλεκτρικών αυτοκινήτων Formula Student. Στον οποίο, υπενθυμίζουμε, συμμετέχουν και ελληνικά πανεπιστήμια με αξιοσημείωτες επιτυχίες.

Το ηλεκτρικό όχημα των Ελβετών φοιτητών είναι ένα μικρό τεχνολογικό θαύμα, που χρησιμοποιεί τέσσερις ηλεκτρικούς κινητήρες –έναν για κάθε τροχό- συνολικής ισχύος μόλις 200 ίππων. Η ροπή τους όμως φτάνει τα 1.700 Nm και αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της κατασκευής. Μαζί, φυσικά, με το βάρος των μόλις 168 κιλών και το ιδιαίτερα εξελιγμένο λογισμικό που ρυθμίζει την απόδοση της ροπής του κάθε κινητήρα ξεχωριστά.

Με στόχο να επιτυγχάνεται πάντα η μέγιστη πρόσφυση για την καλύτερη δυνατή επιτάχυνση, οι Ελβετοί φοιτητές ανέπτυξαν ένα ιδιαίτερα προηγμένο σύστημα torque vectoring (καταμερισμού ροπής) ξεχωριστά για κάθε τροχό, που ρυθμίζει το ποσοστό κατανομής της πολλές φορές ανά δευτερόλεπτο.

Όπως μπορείτε να δείτε και στο σχετικό video, το Grimsel καταφέρνει τον εκπληκτικό χρόνο των 1,513 δευτερολέπτων για την επιτάχυνση από 0-100 χλμ./ώρα χωρίς το παραμικρό δράμα, πανεύκολα και με απόλυτη ασφάλεια, σε απόσταση μόλις 30,5 μέτρων. Το ρεκόρ πραγματοποιήθηκε στην αεροπορική βάση του Ντίμπεντορφ στην Ελβετία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το προηγούμενο ρεκόρ επιτάχυνσης 0-100 χλμ./ώρα κατείχε, σύμφωνα με το οργανισμό Guinness, ένα άλλο ηλεκτρικό πρωτότυπο μονοθέσιο που επίσης είχαν κατασκευάσει φοιτητές από τη Γερμανία, με χρόνο 1,77 δευτερόλεπτα.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!