Ποιο supercar έγινε 25 ετών;

Γιώργος Βαρίνος
Ποιο supercar έγινε 25 ετών;
Η διατήρηση στην παραγωγή ενός αυτοκινήτου για 25 χρόνια είναι εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο. Πολύ περισσότερο, όταν αυτό είναι ένα supercar όπως το Dodge Viper.

Ήταν το 1991, όταν ο κόσμος αντίκρισε με δικαιολογημένη έκπληξη το Viper, την «οχιά» της Dodge. Το μυώδες κουπέ με τις κλασικές αναλογίες ήταν πολλά υποσχόμενο ακόμα και σταματημένο. Όταν όμως ανακάλυπτες ότι το τεράστιο εμπρός μέρος έκρυβε έναν V10 κινητήρα βενζίνης 8.0!!! λίτρων, τότε δεν μπορούσες παρά να υποκλιθείς.

Χωρίς ηλεκτρονικά βοηθήματα και με την κίνηση μόνο πίσω, το Viper ήταν μια βόμβα μεγατόνων για κάθε οδηγό, καθώς τόσο τα 400 άλογα όσο και –κυρίως- τα 630 Nm ροπής, μπορούσαν να κάνουν το πίσω μέρος να περιστρέφεται γύρω από τον άξονα του αυτοκινήτου όλη μέρα.

Τα χρόνια πέρασαν, η Dodge πέρασε μαζί με τη μητρική της εταιρεία -την Chrysler- στα χέρια της Fiat και όλες μαζί μεταλλάχτηκαν FCA (Fiat Chrysler Automobiles). Ωστόσο τίποτα δεν άλλαξε στο Viper, που με μικρές βελτιώσεις και αλλαγές συνέχιζε να συγκινεί του ρέκτες της ωμής δύναμης και των πολλών κ.εκ.

Σταδιακά ο κινητήρας του έφτασε στα 8,4 λίτρα χωρητικότητας, πάντα V10 χωρίς turbo, με ισχύ που στην τελευταία γενιά του ανέβηκε στους 640 ίππους. Η εμφάνιση έγινε ακόμα πιο σπορ και εκλεπτυσμένη, ωστόσο οι αναλογίες και η συνολική αίσθηση οδήγησης του μοντέλου παρέμειναν αναλλοίωτες.

Τίποτα ωστόσο δεν κρατά για πάντα και η ώρα της παύσης της παραγωγής του Dodge Viper έφτασε. Στο τέλος της χρονιάς, το εμβληματικό αμερικανικό υπέρ αυτοκίνητο θα σταματήσει να παράγεται, χωρίς ακόμα η εταιρεία να έχει ανακοινώσει αν η κληρονομιά του θα συνεχιστεί με κάποιο πιο σύγχρονο ομώνυμο αντικαταστάτη.

Προ το παρόν αρκέστηκε να συνοδεύσει την ανακοίνωση για την παύση της παραγωγής με την παρουσίαση τεσσάρων ειδικών εκδόσεων περιορισμένης παραγωγής του μοντέλου και συγκεκριμένα τις:

  1. Viper Snakeskin Edition GTC: με έντονο πράσινο χρώμα, προδιαγραφές SRT και τεράστιες αεροτομές, σε 25 αντίτυπα.
  2. Voodoo II ACR: Σε μαύρο χρώμα, με κεραμικούς δίσκους φρένων, πλήρες πακέτο αεροδυναμικών βοηθημάτων. Μόλις 31 θα είναι διαθέσιμα.
  3. Viper GTS-R Commemorative Edition ACR: Σε λευκό χρώμα, το πακέτο αεροτομών με την ονομασία «extreme», κεραμικούς δίσκους φρένων, στοιχεία αμαξώματος από ίνες άνθρακα. Η πιο πολυπληθής έκδοση με 100 αντίτυπα προς πώληση.
  4. Viper 1:28 ACR: Μαύρο αμάξωμα με κόκκινες γραμμές, πακέτο αεροδυναμικών βοηθημάτων «extreme», κεραμικοί δίσκοι φρένων, και πλειάδα διακοσμητικών αυτοκόλλητων. Για 28 τυχερούς μόνο.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!