Το αγωνιστικό που θα κυκλοφορεί στο δρόμο!

Γιώργος Βαρίνος
Το αγωνιστικό που θα κυκλοφορεί στο δρόμο!
Με την άδεια της McLaren και τις μετατροπές της Lanzante, πέντε αγωνιστικές McLaren P1 GTR με την ονομασία LM θα αποκτήσουν προδιαγραφές για κίνηση στο δρόμο.

Όταν έχεις πληρώσει περισσότερα από 2.000.000€ για μια αγωνιστική McLaren P1 GTR, η προοπτική να την οδηγείς μόνο στην πίστα δεν σε ικανοποιεί.

Μετά λοιπόν από συνεννόηση με ορισμένους ιδιοκτήτες GTR, η McLaren έδωσε την άδεια στην αγωνιστική ομάδα Lanzante να προχωρήσει στις απαραίτητες μετατροπές ώστε πέντε από τα 20 συνολικά αυτοκίνητα που έχουν διατεθεί, να αποκτήσουν προδιαγραφές για κίνηση στο δημόσιο δρόμο.

Η αγωνιστική P1 GTR βασίζεται στο hypercar της βρετανικής εταιρείας, που διαθέτει υβριδικό σύστημα κίνησης και αποδίδει 917 ίππους. Δια της τεθλασμένης λοιπόν, πέντε από αυτές επιστρέφουν στον πρότερο νόμιμο βίο τους, με σημαντικές όμως αλλαγές που τις καθιστούν απόλυτα όπλα.

Το βάρος έχει μειωθεί από την αφαίρεση του καθαρά αγωνιστικού εξοπλισμού κατά 60 κιλά, ενώ η αεροδυναμική έχει βελτιωθεί περαιτέρω, με την υιοθέτηση μιας τεράστιας πίσω αεροτομής και νέου splitter εμπρός. Συνολικά, η κάθετη δύναμη στις μεγάλες ταχύτητες έχει αυξηθεί κατά 40%. Αυτό πρακτικά μεταφράζεται σε πολύ μεγαλύτερη σταθερότητα στην ευθεία και ακρίβεια στις παρατεταμένες καμπές των πολλών χιλιομέτρων.

Το αυτοκίνητο των εικόνων που είναι μια ειδική έκδοση προορισμένη να κλέψει την παράσταση στο φεστιβάλ ταχύτητας του Goodwood, θα είναι η μοναδική σε αυτό το ιδιαίτερο γκρι χρώμα, ενώ οι υπόλοιπες LM θα βάφονται σε πορτοκαλί χρώμα με τον ουρανό να παραμένει άβαφος στο χρώμα των ινών άνθρακα που αποτελούν και το υλικό κατασκευής του αμαξώματος.

Ο V8 κινητήρας των 3,8 λίτρων σε συνδυασμό με τον ηλεκτρικό κινητήρα του υβριδικού συστήματος πρόωσης της P1 GTR LM αποδίδουν περίπου 1.000 ίππους ισχύος, χάρη σε βελτιώσεις που έχουν γίνει τόσο στον κινητήρα εσωτερικής καύσης, όσο και στον ηλεκτρικό. Η εταιρεία δεν αναφέρει επιδόσεις, αξίζει όμως τα σημειωθεί ότι το αυτοκίνητο παραγωγής, με λίγο μεγαλύτερο βάρος και λιγότερους ίππους, αγγίζει τα 400 χιλιόμετρα μέγιστης ταχύτητας και επιταχύνει από 0-100 χλμ./ώρα σε 2,8 δευτερόλεπτα.

Επίσης δεν έχει γίνει γνωστό το κόστος των μετατροπών για την επιστροφή των πέντε αυτοκινήτων στο περιβάλλον των δημόσιων δρόμων, ωστόσο όποιο και αν είναι μάλλον δεν αποτελεί πρόβλημα για τους ιδιοκτήτες τους.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!