Η Ford ξέρει πως οδηγείς! (video)

Γιώργος Βαρίνος
Η Ford ξέρει πως οδηγείς! (video)
Μια πειραματική μέθοδος της Ford καταγράφει πόσο καλός οδηγός είναι κανείς, με στόχο τα στοιχεία αυτά να χρησιμοποιούνται για τη βελτίωσή του και όχι μόνο.

Οι περισσότεροι έχουμε μια άποψη εξαιρετικού οδηγού για τον εαυτό μας. Τι όμως συμβαίνει στην πραγματικότητα; Πόσο καλοί οδηγοί είμαστε ή το αντίθετο και ποια λάθη είναι αυτά που πρέπει να αποφεύγουμε ώστε να γίνουμε καλύτεροι;

Ένα πείραμα στο πλαίσιο του προγράμματος «Έξυπνης μετακίνησης» της Ford, φιλοδοξεί να δώσει απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα με δύο στόχους. Ο πρώτος αφορά τη βελτίωση των οδηγών, ο δεύτερος τη μείωση του κόστους των ασφαλίστρων του οχήματός τους, όσο ο δείκτης επιδεξιότητας στην οδήγηση μεγαλώνει. Επίσης, οι καλές επιδόσεις ενός οδηγού, μπορούν να σημαίνουν εκπτώσεις και στην περίπτωση ενοικίασης ενός αυτοκινήτου, ή της κοινής χρήσης μέσω εταιρειών που υποστηρίζουν αυτή την υπηρεσία.

Το πείραμα της Ford πραγματοποιήθηκε μέσα σε ένα τετράμηνο, με εθελοντές οδηγούς που οδηγούσαν 40 Fiesta στο Λονδίνο. Αισθητήρες τόσο στο αυτοκίνητο όσο και στους οδηγούς, κατέγραφαν τόσο τις σωματικές τους αντιδράσεις όσο και τον τρόπο του χειρίζονταν το τιμόνι, τις ταχύτητες και τα φρένα. Τέσσερις χιλιάδες ώρες οδήγησης και 160.000 χιλιόμετρα ήταν αρκετά για να δημιουργηθεί ένα αλγόριθμος, βάσει το οποίου μπορεί να μετράται το επίπεδο της ηρεμίας, της ικανότητας και των σωστών αντιδράσεων των οδηγών κατά τη χρήση του οχήματός τους.

Αυτός ο αλγόριθμος, δημιουργεί ένα δείκτη ικανότητας ο οποίος στη συνέχεια μπορεί να είναι διαθέσιμος σε όλες τις εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες στον οδηγό, έτσι ώστε αυτός να κερδίζει οικονομικά όσο αυξάνεται ο δείκτης. Επίσης θα μπορεί, μέσω μιας εφαρμογής, να καθοδηγεί στις βέλτιστες πρακτικές χρήσης του οχήματος ώστε ο οδηγός να βελτιώνει συνεχώς τις δεξιότητές του.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο του πειράματος της Ford προέκυψε από συνεντεύξεις των εθελοντών οδηγών που συμμετείχαν σε αυτό. Σύμφωνα με αυτές, ο τρόπος του νομίζουν ότι οδηγούν οι περισσότεροι απέχει αρκετά από τις αντικειμενικές ικανότητές τους, όπως καταγράφηκαν σε πραγματικές συνθήκες.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!