Τι κάνει διαφορετικά το Honda NSX; (video)

Γιώργος Βαρίνος
Τι κάνει διαφορετικά το Honda NSX; (video)
Είναι το supercar που εκτελεί με απαράμιλλη αμεσότητα, ταχύτητα και ακρίβεια τις εντολές του οδηγού, όντας εξαιρετικά αποτελεσματικό σε όλες τις συνθήκες.

Στο NSX (New Sport eXperinece) η Honda εφάρμοσε πρωτοποριακές σχεδιαστικές και μηχανολογικές λύσεις, συνδυάζοντας προηγμένες τεχνολογίες, ώστε το αυτοκίνητο να ανταποκρίνεται άμεσα στις εντολές του οδηγού, παρέχοντας μία σπάνια διαισθητική εμπειρία οδήγησης. Τα κύρια στοιχεία που συνθέτουν την εμπειρία αυτή είναι το προηγμένο υβριδικό σύστημα κίνησης, η ενεργή τετρακίνηση (AWD), το κιβώτιο διπλού συμπλέκτη εννέα σχέσεων και ένα εξαιρετικά άκαμπτο πλαίσιο.

Το Sport Hybrid Super Handling All-Wheel-Drive (Sport Hybrid SH-AWD), συνδυάζει έναν υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα V6 3.5 λίτρων τοποθετημένο στο κέντρο, που συνεργάζεται με ένα νέο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη (9DCT) και έναν ηλεκτροκινητήρα Direct Drive Motor, που υποστηρίζεται από τους δύο ηλεκτροκινητήρες της μονάδας Twin Motor Unit (TMU) και μεταδίδει ισχύ στους εμπρός τροχούς. Αυτό σημαίνει ότι το NSX έχει όχι μόνο τετρακίνηση, μα και απόλυτο έλεγχο στη μετάδοση της ροπής σε κάθε τροχό.

Το νέο κιβώτιο Dual Clutch Transmission (9DCT) εννέα σχέσεων συνεργάζεται με τον κινητήρα και το Direct Drive Motor με σκοπό τις σχεδόν άμεσες αλλαγές σχέσεων. Το ανέβασμα διαρκεί μόλις 200 χιλιοστά του δευτερολέπτου, ενώ το Direct Drive Motor συμβάλλει στην κορυφαία αίσθηση αλλαγών σχέσεων χωρίς διακοπή ισχύος.

Για να επιτυγχάνεται άμεση απόκριση στο γκάζι, το Direct Drive Motor δρα απευθείας στον στρόφαλο του κινητήρα. Συνεργάζεται με τον κινητήρα μέσω προηγμένου αλγορίθμου και ηλεκτρονικού συστήματος γκαζιού (drive-by-wire), και πετυχαίνει μία άμεση, ισχυρή και με μεστή ροπή επιτάχυνση, απαράμιλλη στην κατηγορία.

Από στάση, το TMU παρέχει άμεση ροπή καθώς και πρόσφυση σε όλους τους τροχούς, επιτρέποντας άμεση και ελεγχόμενη επιτάχυνση. Στο φρενάρισμα πριν την είσοδο σε μία στροφή, το Sport Hybrid SH-AWD χρησιμοποιεί το TMU για επιβράδυνση, σε συνεργασία με τα μηχανικά φρένα του NSX, ενώ το Direct Yaw Control προσφέρει ταχύτατη είσοδο στην στροφή. Στην έξοδο από στροφή, το Sport Hybrid SH-AWD επιτρέπει στο γκάζι να πατηθεί νωρίτερα και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Η χρήση αυτών των συστημάτων μαζί δίνει την αίσθηση ότι το αυτοκίνητο προβλέπει τις προθέσεις του οδηγού και αυξάνει την αυτοπεποίθησή του, αξιοποιώντας παράλληλα στο μέγιστο βαθμό τις επιδόσεις και τη δυναμική συμπεριφορά του NSX.

Ο χαρακτήρας των δυναμικών επιδόσεων του NSX προσαρμόζεται στις προτιμήσεις του οδηγού μέσω του Integrated Dynamics System (IDS). Τέσσερα επιλέξιμα δυναμικά προφίλ οδήγησης – Quiet, Sport, Sport+ και Track – υπόσχονται νέες εμπειρίες, προσαρμόζοντας τα συστήματα ελέγχου δυναμικής οχήματος, όπως διεύθυνσης, φρένων, γκαζιού, Vehicle Stability Assist, μαγνητικός έλεγχος αμορτισέρ και Sport Hybrid SH-AWD.

Όσον αφορά στο αμάξωμα, η πρόκληση ήταν να δημιουργηθεί μία δομή αμαξώματος η οποία θα αποτελούσε τη βέλτιστη πλατφόρμα για το προηγμένο σύστημα κίνησης. Κατασκευασμένο από συνδυασμό ελαφρών υλικών, επιτυγχάνει μέγιστη δομική στιβαρότητα. Το αποτέλεσμα είναι ένα αμάξωμα με υπερδιπλάσια ακαμψία συγκριτικά με τον πλησιέστερο ανταγωνιστή της κατηγορίας από απόψεως τόσο δυναμικής όσο και στατικής στρεπτικής ακαμψίας. Σε συνδυασμό με τις καινοτομίες του συστήματος κίνησης, ο οδηγός αποκτά ένα πακέτο που μεταφράζει τις εντολές του στο όχημα άμεσα και με ακρίβεια ενώ παράλληλα τονώνει την αυτοπεποίθησή του.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!