Ηλεκτρικό «τέρας» από την Honda για το Pikes Peak

Γιώργος Βαρίνος
Ηλεκτρικό «τέρας» από την Honda για το Pikes Peak
Στην 100ή επέτειο της ιστορικής ανάβασης των ΗΠΑ, η Honda θα διεκδικήσει τον τίτλο στην κατηγορία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων με το πρωτότυπο Acura EV των 1.200 ίππων.

Με βάση το αμάξωμα του NSX, που στις ΗΠΑ λανσαρίστηκε με το λογότυπο της Acura, η Honda επανέρχεται στην κατηγορία των ηλεκτρικών πρωτοτύπων της επετειακής ανάβασης Pikes Peak με στόχο την κατάκτηση της κορυφής.

Το Acura EV Concept διαθέτει μια περαιτέρω εξέλιξη της πειραματικής διάταξης με τους τέσσερις ηλεκτρικούς κινητήρες και την ονομασία Super Handling All-Wheel Drive ™ (SH-AWD®). Το αυτοκίνητο θα οδηγηθεί από τον Τετσούα Γιαμάνο, ο οποίος αγωνίστηκε πέρυσι με το ηλεκτρικό πρωτότυπο CR-Z που κέρδισε την κατηγορία του.

Η Honda δεν ανακοίνωσε περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες για το Acura EV Concept, πέρα από το γεγονός ότι θα διαθέτει επίσης σύστημα AWS, δηλαδή ενεργητική τετραδιεύθυνση, καθώς και ότι θα παράγει τρεις φορές την ισχύ του περσινού CR-Z. Με δεδομένο ότι η ισχύς αυτού ήταν περίπου 400 ίπποι, τότε το φετινό ηλεκτρικό αγωνιστικό αναμένεται να αποδίδει περίπου 1.200 ίππους.

Οι τέσσερις κινητήρες του αγωνιστικού Acura βρίσκονται ομαδοποιημένοι ανά δύο στον εμπρός και πίσω άξονα και εκτός από την παροχή ισχύος, λειτουργούν ταυτόχρονα, μέσω πολύ εξελιγμένου λογισμικού, ως ενεργά διαφορικά. Αυτή η λειτουργία ονομάζεται super handling από τη Honda και εξελίσσεται εντατικά μέσα από τους αγώνες, ώστε να εφαρμοστεί και στα αυτοκίνητα παραγωγής. Στόχος φυσικά η ιδανική παροχή ισχύος σε κάθε ένα από τους τροχούς ανάλογα με τις συνθήκες πρόσφυσης, που ανεβάζει σε ουρανομήκη πλαίσια την ακρίβεια της οδικής συμπεριφοράς στις στροφές και στην ακραία επιτάχυνση.

Η φετινή επετειακή ανάβαση του Pikes Peak, με μήκος περίπου 20 χιλιομέτρων, αφετηρία σε υψόμετρο 1.440 μέτρων και τερματισμό στα 4.300 μέτρα, ξεκινά με τις κατατακτήριες την Τετάρτη 22 Ιουνίου και κορυφώνεται με τον αγώνα την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2016.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!