Με εντυπωσιακή αυτονομία το επόμενο Nissan Leaf

Γιώργος Βαρίνος
Με εντυπωσιακή αυτονομία το επόμενο Nissan Leaf
Η δεύτερη γενιά του πλήρως ηλεκτρικού μοντέλου της Nissan, του Leaf, θα έχει διάφορες εκδόσεις με κορυφαία αυτή της οποίας η αυτονομία θα φτάνει στα 550 χιλιόμετρα.

Το μεγάλο πρόβλημα των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι η αυτονομία, που σήμερα στις καλύτερες περιπτώσεις δεν ξεπερνά τα 400 χιλιόμετρα με μια φόρτιση. Ταυτόχρονα, οι 8 ώρες κατά μέσο όρο που χρειάζονται για να γεμίσουν πάλι οι μπαταρίες και η σχετική έλλειψη δημόσιου δικτύου φόρτισης σε πολλές χώρες, αποτελούν στοιχεία ανάσχεσης των πωλήσεων αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η Nissan, όντας από τις πρώτες εταιρείες που εδώ και δέκα χρόνια επένδυσε στην παραγωγής ενός αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου, του Leaf, θα λύσει σε μεγάλο βαθμό αυτό το πρόβλημα στην επόμενη γενιά του, που αναμένεται να βρει το δρόμο προς την παραγωγή το 2018.

Σύμφωνα με τον Γκάρεθ Ντάσμουρ, διευθυντή του τμήματος οχημάτων μηδενικών ρύπων της Nissan, στόχος είναι να προσφέρoνται διάφορες εκδόσεις του μοντέλου, με μικρότερες ή μεγαλύτερες συστοιχίες μπαταριών και φυσικά ανάλογο κόστος. Οι εκδόσεις αυτές θα ξεκινούν με μια αυτονομία περίπου αντίστοιχη της σημερινής του Leaf, που με μπαταρίες 30 kWh φτάνει τα 250 χιλιόμετρα, ενώ θα κορυφώνεται στα 550 χιλιόμετρα.

Ταυτόχρονα με την ανάπτυξη δημόσιου δικτύου σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε όλη τη δυτική Ευρώπη, ο Ντάσμουρ προβλέπει ότι το σημερινό ποσοστό πωλήσεων 6% του Leaf σε σχέση με τα υπόλοιπα μοντέλα της γκάμας της, θα φτάσει το 2020 στο 20%, ταυτόχρονα με την παρουσίαση φυσικά και άλλων ηλεκτρικών μοντέλων.

Μια πρώτη εικόνα για το Leaf δεύτερης γενιάς η Nissan μας έδωσε με το εντυπωσιακό πρωτότυπο IDS, το οποίο βλέπετε στις εικόνες και μπορείτε επίσης να γνωρίσετε πιο αναλυτικά από το σχετικό video.

Το μοντέλο αυτό, που αποτελεί το όραμα της ιαπωνικής εταιρείας για τα μελλοντικά πλήρως ηλεκτρικά και αυτόνομα κινούμενα οχήματα, θεωρείται ότι θα δανείσει πολλά από τα στιλιστικά του στοιχεία στο Leaf δεύτερης γενιάς, καθώς άλλωστε αυτά προσδιορίζουν και τη νέα σχεδιαστική ταυτότητα της μάρκας.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!