Το γκραν σλαμ του Ρόσμπεργκ και η πρώτη της Mercedes

Νίκος Τσιώκος
Το γκραν σλαμ του Ρόσμπεργκ και η πρώτη της Mercedes
Το δεύτερο γκραν σλαμ της καριέρας του πέτυχε ο Νίκο Ρόσμπεργκ στο Αζερμπαϊτζάν, όπου η Mercedes πανηγύρισε την πρώτη νίκη της σε Γκραν Πρι Ευρώπης. Αξιοσημείωτο το σερί τερματισμών στους πόντους και το δεύτερο βάθρο στη σεζόν του Πέρεζ.

Ως Γκραν Πρι Ευρώπης διεξήχθη αυτό του Αζερμπαϊτζάν στην ολοκαίνουρια πίστα του Μπακού και εκεί προέκυψαν διάφορα ενδιαφέροντα στατιστικά. Πέρα από το δεύτερο γκραν σλαμ του Νίκο Ρόσμπεργκ, αυτή ήταν η πρώτη νίκη της Mercedes σε Ευρωπαϊκό GP, που έγινε η δέκατη ομάδα που κερδίζει σε αυτό. Από εκεί και πέρα, είναι αξιοσημείωτο το σερί τερματισμών στους πόντους για πέντε αγώνες και τα δύο βάθρα του Σέρχιο Πέρεζ στη σεζόν, καθώς και τα ρεκόρ ταχύτητας και πιτ στοπ όλων των εποχών.

Αναλυτικά τα στατιστικά του Μπακού και του GP Ευρώπης

Πέμπτη νίκη για τον Νίκο Ρόσμπεργκ στη σεζόν, που ήταν ο πρώτος νικητής του Αζερμπαϊτζάν και το έπραξε με γκραν σλαμ (pole position, νίκη, πρώτος σε κάθε γύρο, ταχύτερος γύρος). Αυτό ήταν το δεύτερο στην καριέρα του Γερμανού, με το προηγούμενο να έρχεται στη Ρωσία, για να πιάσει τους Λιούις Χάμιλτον, Μίκα Χάκινεν, Τζακ Μπράμπχαμ και Χουάν Μανουέλ Φάντζιο στη σχετική λίστα όλων των εποχών.

Επίσης, ο Ρόσμπεργκ ήταν ο πρώτος νικητής σε Γκραν Πρι Ευρώπης, μετά τον Φερνάντο Αλόνσο στη Βαλένθια το 2012. Όσο για τη Mercedes, αυτή ήταν η πρώτη νίκη της σε Ευρωπαϊκό GP και έγινε η δέκατη ομάδα που την πανηγύρισε σε αυτό.

Μπορεί να τερμάτισε πέμπτος, όμως ο Λιούις Χάμιλτον έκανε ρεκόρ ταχύτητας για τη φετινή σεζόν στον αγώνα με 364,4 χλμ./ώρα. Βέβαια, το ρεκόρ όλων των εποχών έκανε ο Βαλτέρι Μπότας με 378 χλμ./ώρα. Ρεκόρ είχαμε και στο πιτ στοπ, με τα 1.92 δεύτερα της Williams στον Φελίπε Μάσα να ξεπερνάει τα 1.923 της Red Bull στον Μαρκ Γουέμπερ στις ΗΠΑ το 2013.

Για δεύτερο σερί αγώνα, τρίτο στη σεζόν και 19ο στην καριέρα του ο Σεμπάστιαν Φέτελ τερμάτισε έναν αγώνα στη δεύτερη θέση. Αυτό ήταν το 84ο βάθρο του Γερμανού, ο οποίος έμεινε μόνος στην τέταρτη θέση μπροστά από τον ομόσταυλό του, Κίμι Ραϊκόνεν. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται ο Μίκαελ Σουμάχερ με 155 και ακολουθούν οι Αλέν Προστ, Φερνάντο Αλόνσο, Λιούις Χάμιλτον με 106, 97 και 92, αντίστοιχα.

Δεύτερο βάθρο σε τρεις αγώνες για τον Σέρχιο Πέρεζ, καθώς τερμάτισε στην τρίτη θέση, όπως έπραξε και στο Μονακό. Μέχρι πέρυσι η Force India είχε μόλις τρία πόντιουμ σε οχτώ σεζόν και έχει φτάσει τα δύο σε μία. Συνάμα, ο Μεξικανός έφτασε τις εφτά παρουσίες στο βάθρο στην καριέρα του, όσες είχε και ένας άλλος Μεξικανός, ο Πέδρο Ροντρίγκεζ, στην καριέρα του, τη στιγμή που έχει πέντε σερί τερματισμούς στους βαθμούς, που είναι το μεγαλύτερο σερί στο γκριντ.

Πέντε ομάδες είχαν αμφότερα τα μονοθέσιά τους στην πρώτη δεκάδα (Mercedes, Ferrari, Force India, Williams, Red Bull). Αυτό συνέβη για δεύτερη φορά στη σεζόν, με την πρώτη να είναι στην Κίνα.

Πρώτη διπλή εγκατάλειψη για την Toro Rosso με το Γκραν Πρι της Μ. Βρετανίας πέρυσι, αφού οι Ντανιίλ Κβιάτ και Κάρλος Σάινθ Τζούνιορ δεν κατάφεραν να δουν την καρό σημαία.

Τέλος, κόντρα σε όλες τις προβλέψεις δεν υπήρχαν ατυχήματα και για δεύτερη φορά στη σεζόν (η πρώτη ήταν στο Μπαχρέιν) δεν είχαμε αυτοκίνητο ασφαλείας ή εικονικό αυτοκίνητο ασφαλείας στην πίστα.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!