Το Μπακού διέλυσε τις ψευδαισθήσεις

Πέτρος Πιτσίνης Πέτρος Πιτσίνης
Το Μπακού διέλυσε τις ψευδαισθήσεις
Ο Χάμιλτον έχει τον Ρόσμπεργκ για μπρέκφαστ και οι Ferrari είναι έτοιμες να καταπιούν τις Mercedes; Το Γκραν Πρι στο Αζερμπαϊτζάν μας προσγείωσε απότομα στην πραγματικότητα.

Στα κεραμίδια είχαν ανέβει οι υποστηρικτές του Χάμιλτον μετά το Γκραν Πρι του Καναδά, όπου ο Βρετανός έδειξε τα δόντια του στον Ρόσμπεργκ και τον περιόρισε στην πέμπτη θέση. Αμέσως φούντωσαν πάλι οι θεωρίες σχετικά με τον λούζερ Ρόσμπεργκ και τον αδάμαστο Χάμιλτον, που βρισκόταν και πάλι σε πορεία τίτλου μετά το φουριόζο 4Χ4 του Γερμανού στην αρχή της σεζόν.

Ωστόσο στο Μπακού αντιστράφηκαν οι ρόλοι, με τον Ρόσμπεργκ να δείχνει αξιοθαύμαστη σταθερότητα και ψυχραιμία και τον Χάμιλτον να εμφανίζει –άγνωστες μέχρι τώρα- αδυναμίες και έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης, όντας κάτω από πίεση. Στοιχεία, που τον οδήγησαν –σύμφωνα με δικές του δηλώσεις- σε λάθη στις κατατακτήριες δοκιμές και του στοίχισαν ουσιαστικά την πιθανότητα να διεκδικήσει τη νίκη στο Ευρωπαϊκό Γκραν Πρι. Γιαυτό και το επόμενο Γκραν Πρι στην Αυστρία ίσως αποδειχθεί κομβικό όχι μόνον από βαθμολογική, αλλά και από ψυχολογική άποψη, για την εφετινή πορεία του τρεις φορές Παγκόσμιου Πρωταθλητή της Formula 1.

Ο Λιούις έχει αποδείξει περίτρανα ότι «το έχει», όσο ξεφεύγει όμως περισσότερο ο Ρόσμπεργκ, αυξάνει η πίεση πάνω του και γίνεται ολοένα δυσκολότερο το comeback του. Εξάλλου, μία μεγάλη βαθμολογική διαφορά ανάμεσα στους δύο οδηγούς θα ενεργοποιήσει σίγουρα παρασκηνιακά τη Mercedes, για να απαλύνει την αντιπαλότητά τους και να μην δούμε ανάλογες «ομορφιές» μεταξύ Ρόσμπεργκ και Χάμιλτον, όπως στο παρελθόν. Με τη διαφορά όμως, ότι τώρα θα γύρει η ζυγαριά προς τη μεριά του πρωτοπόρου Ρόσμπεργκ και όχι του δεύτερου Χάμιλτον.

Στο Αζερμπαϊτζάν διαλύθηκε (προς το παρόν;) και ο μύθος περί ανταγωνιστικότητας των Ferrari –ενδεχομένως και των Red Bull- με τις Mercedes. Ο Φέτελ και ο Ραϊκόνεν κατέλαβαν τη δεύτερη και την τέταρτη θέση μόνον εξαιτίας της κακής επίδοσης του Χάμιλτον, όμως η τεράστια διαφορά της Scuderia από το Ασημί Βέλος του Ρόσμπεργκ σκόρπισε την απογοήτευση στους φίλους της κόκκινης ομάδας. Στη σκληρή πραγματικότητα της τρίτης δύναμης προσγειώθηκε και η ομάδα της Red Bull με την έβδομη και την όγδοη θέση των Ρικιάρντο και Φερστάπεν.

Είχαμε όμως και μία έκπληξη ή για να ακριβολογούμε, τη συνέχιση μίας έκπληξης στο πρόσωπο του Σέρτζιο Πέρεζ. Τα μονοθέσια της Force India, με κινητήρες Mercedes, πετούν στην κυριολεξία μετά τον πέμπτο αγώνα της σεζόν στη Βαρκελώνη, όπου εμφανίστηκαν αναβαθμισμένα και μαζεύουν συνέχεια βαθμούς. Ιδιαίτερα εντυπωσιακός είναι ο Μεξικανός Πέρεζ με δύο συνεχόμενες τρίτες θέσεις, σε αντίθεση με τον Γερμανό Χούλκενμπεργκ που κάνει συχνά λάθη και έχει στερήσει από τον εαυτό του και την ομάδα του αρκετούς βαθμούς.

Ένα άλλο εντυπωσιακό στοιχείο του τελευταίου Γκραν Πρι ήταν η αυτοπειθαρχία των οδηγών, που απέτρεψε οποιοδήποτε σοβαρό ατύχημα σε μία πίστα υψηλών ταχυτήτων μέσα σε πόλη! Ακόμη και στην εκκίνηση, όπου παρατηρούνται συνήθως παρατράγουδα, δεν συνέβη κάτι, αν εξαιρέσουμε την επαφή της Haas του Γκουτιέρεζ με την Force India του Χούλκενμπεργκ. Ίσως να εμφανίστηκαν οι οδηγοί λίγο «ψαρωμένοι» στον παρθενικό τους αγώνα σε μία πολύ ιδιαίτερη πίστα και απέφυγαν να ρισκάρουν υπερβολικά, ίσως πάλι να επικράτησε ηρεμία, επειδή τα δύο κοκοράκια της Mercedes απείχαν πολλές θέσεις μεταξύ τους στην εκκίνηση (pole position ο Ρόσμπεργκ, δέκατος ο Χάμιλτον), oπότε δεν μπορούσαν να κοντραριστούν.

Πάντως, το Γκραν Πρι του Αζερμπαϊτζάν διέψευσε τις Κασσάνδρες, αποδείχθηκε θεαματικό και γρήγορο και αποτελεί σίγουρα μία αναβάθμιση για τη Formula 1.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!

Πέτρος Πιτσίνης
Πέτρος Πιτσίνης