Γιατί τρομάζει ο Σόιμπλε με το Brexit;

Γιατί τρομάζει ο Σόιμπλε με το Brexit;

Μία έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ θα προκαλούσε ζημιές δισεκατομμυρίων ευρώ στη γερμανική οικονομία και ιδιαίτερα στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας!

Γιατί τρομάζει ο Σόιμπλε με το Brexit;

Σύσσωμοι οι γερμανοί πολιτικοί καλούν τους Βρετανούς, να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Και μπορεί ο Σόιμπλε και η παρέα του να προειδοποιούν τους Άγγλους, ότι μία ενδεχόμενη αποχώρηση από την ΕΕ θα προκαλούσε μεγάλη ζημιά στην οικονομία της χώρας τους, αποκρύβουν όμως το γεγονός ότι μεγάλη χαμένη θα είναι και η ίδια η Γερμανία.

Το σημαντικότερο πλήγμα θα το δεχθεί η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία εμπλέκεται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον βιομηχανικό κλάδο στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού ασφαλιστικού πρακτορείου Euler Hermes, το ενδεχόμενο Brexit θα μείωνε τις εξαγωγές γερμανικών αυτοκινήτων προς τη Βρετανία, με αποτέλεσμα μία πτώση τζίρου της τάξης των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2019.

Ο Σύνδεσμος Γερμανικών Αυτοκινητοβιομηχανιών VDA αναφέρει με τη σειρά του, ότι τα γερμανικά αυτοκίνητα κατέχουν ένα ποσοστό κοντά στο 50% της βρετανικής αγοράς και ότι πέρυσι πουλήθηκαν στην Αγγλία 810.000 επιβατηγά μοντέλα made in Germany. Αυτό σημαίνει, ότι ένα στα πέντε αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στη Γερμανία, καταλήγει στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο αποτελεί τη σημαντικότερη εξαγωγική αγορά για τη χώρα.

Όπως παραδέχεται μάλιστα και ο ίδιος ο πρόεδρος του VDA και πρώην υπουργός προηγούμενων γερμανικών κυβερνήσεων, Ματίας Βίσμαν, «είναι πολύ σημαντικό, να παραμείνει η Μεγάλη Βρετανία μέλος της ΕΕ».

Οι αμέσως επόμενοι κλάδοι της γερμανικής βιομηχανίας, που θα πληγούν μετά το αυτοκίνητο εξαιτίας ενός Brexit, θα είναι ο μηχανολογικός, ο ηλεκτρολογικός και η χημική βιομηχανία.

Best of internet