Σοβαρεύουν πολύ οι Κινέζοι (video)

Γιώργος Βαρίνος
Σοβαρεύουν πολύ οι Κινέζοι (video)
Η Haval είναι ένας κατασκευαστής που ξεκίνησε μόλις το 2002 να κατασκευάζει SUV στην Κίνα, αλλά ικανός πλέον να παρουσιάζει πρωτοποριακά υβριδικά μοντέλα.

Με τον κωδικό HB-02 η Κινεζική Haval παρουσίασε ένα μεσαίο SUV στη διεθνή έκθεση του Πεκίνου, που έχει όλα τα τεχνολογικά εφόδια να προσπεράσει ακόμα και τον κατεστημένο ευρωπαϊκό ανταγωνισμό.

Η Haval κατασκευάζει αποκλειστικά SUVμοντέλα και έχει πλέον επεκταθεί και εκτός Κίνας, σε επιλεγμένες ασιατικές αγορές, με 3 διαφορετικές εκδόσεις.

Στην πρόσφατη διεθνή έκθεση της Πεκίνου το πρωτότυπο HB-02 έκλεψε την παράσταση τόσο με την αισθητική του, που συναγωνίζεται υλοποιήσεις των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών και αμερικανικών εταιρειών, όσο και με την υβριδική του τεχνολογία.

Μάλιστα, για τη σχεδίασή του υπεύθυνος είναι ο Γάλλος σχεδιαστής Πιέρ Λεκλέρκ, ο οποίος άφησε την BMW για να εργαστεί στην κινεζική εταιρεία.

Το μεσαίο SUV διαθέτει έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης 1.5 λίτρων turbo και έναν ηλεκτρικό, που συνεργάζονται μεταφέροντας την κίνηση στους εμπρός τροχούς. Σύμφωνα με την εταιρεία, η δυνατότητα κίνησης αμιγώς ηλεκτρικά του μοντέλου, είναι σήμερα από τις μεγαλύτερες, με αυτονομία που ξεπερνά τα 65 χιλιόμετρα.

Η συστοιχία των μπαταριών συνολικής χωρητικότητας 13 KWh του HB-02 απαιτεί 4 ώρες για να φορτίσει πλήρως από οικιακό δίκτυο, ενώ εκμεταλλεύεται την ενέργεια της πέδησης και φυσικά και τον κινητήρα εσωτερική καύσης για ανάκτηση ενέργειας.

Ο ηλεκτρικός κινητήρας αποδίδει 127 ίππους και ο εσωτερικής καύσης 150, ενώ η ροπή του συνδυασμού ανέρχεται στα 450 Nm. Έτσι, το μεσαίο πρωτότυπο plug in hybrid SUV της Haval είναι ικανό να επιταχύνει από 0-100 χλμ./ώρα σε 9 δευτερόλεπτα.

Η παραγωγή του νέου μοντέλου θα ξεκινήσει το 2017 και πιθανώς να είναι το πρώτο που θα σηματοδοτήσει την απόβαση της εταιρείας στην Ευρώπη και σε άλλες δυτικές αγορές, αν και ακόμα δεν υπάρχει επίσημη σχετική ανακοίνωση.

Είναι ωστόσο εντυπωσιακός ο ρυθμός εξέλιξης των κατασκευαστών αυτοκινήτων στην Κίνα, καθώς μια εταιρεία με μόλις 14 χρόνια ύπαρξης, καταφέρνει να ανταγωνίζεται σε απόδοση και αποτελεσματικότητα παγκόσμιους κολοσσούς με ιστορία μεγαλύτερη των 100 χρόνων. Σε μια εντελώς νέα κατηγορία μάλιστα, αυτή των υβριδικών αυτοκινήτων.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!