Το άμεσο μέλλον της VW είναι πράσινο

Γιώργος Βαρίνος
Το άμεσο μέλλον της VW είναι πράσινο
Έως το 2025 η VW θέλει να ηγηθεί στην αγορά των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων και έτσι αλλάζει δραστικά το επιχειρηματικό της μοντέλο.

Ένας – ένας οι κατασκευαστές δηλώνουν την πρόθεσή τους να ανταποκριθούν σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον αυτοκίνησης, επενδύοντας στην πλήρη μεταλλαγή της γκάμας των μοντέλων τους σε πλήρως ηλεκτρικά, στο άμεσο μέλλον.

Όπως λοιπόν και η Mercedes προ ημερών, έτσι και η VW ανακοίνωσε την πλήρη αλλαγή του επιχειρηματικού της οράματος με ένα νέο, που το ονομάζει «Together – Strategy 2025».

Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο ανάπτυξης, πλέον οι μεγάλες επενδύσεις της εταιρείας θα αφορούν αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα, ο αριθμός των οποίων αναμένεται να ξεπεράσει τα 30 έως το 2025, αριθμός ιδιαίτερα μεγάλος αν αναλογιστούμε ότι τα σημερινά πλήρως ηλεκτρικά μοντέλα δεν ξεπερνούν σε αριθμό αυτόν των δακτύλων του ενός χεριού.

Εκτός από αυτό το βασικό στόχο του περάσματος από την εποχή του κινητήρα εσωτερικής καύσης σε αυτή των ηλεκτρικών κινητήρων, το κολοσσιαίο γερμανικό γκρουπ VW προγραμματίζει επενδύσεις δισεκατομμυρίων σε νέες μορφές αυτοκίνησης, όπως οι υπηρεσίες κοινής χρήσης οχημάτων, αλλά και η πλήρης προσαρμογή της γκάμας των μοντέλων σε αυστηρά κερδοφόρες κατηγορίες, όπως τα SUV και crossover.

Ταυτόχρονα, η εταιρεία προγραμματίζει νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες στους τομείς της κατασκευής συσσωρευτών και της ανάπτυξης τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης και διασύνδεσης, με στόχο να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της τεχνολογίας των αυτόνομα κινούμενων οχημάτων του μέλλοντος.

Όλα αυτά δεν είναι καθόλου εύκολα για ένα επιχειρηματικό μεγαθήριο του μεγέθους του γκρουπ VW και έτσι η διοίκηση βλέπει την άμεση ανάγκη επαναπροσδιορισμού του ρόλου περίπου 67.000 εργαζομένων της σε 26 διοικητικά και κατασκευαστικά κέντρα της σε όλο τον κόσμο, ώστε το νέο της μοντέλο ανάπτυξης να αρχίσει να αποκτά σάρκα και οστά.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του διευθύνοντος συμβούλου της VW Ματίας Μίλερ, η εταιρεία φιλοδοξεί έως το 2025 το ένα τέταρτο των πωληθέντων αυτοκινήτων της να είναι αμιγώς ηλεκτρικά, που σε απόλυτα νούμερα σημαίνει περίπου 2 έως 3 εκατομμύρια πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων.

Η σχεδόν ταυτόχρονη ανακοίνωση των μελλοντικών σχεδίων της VW και της πρόσφατης πρόθεσης των γερμανικών αρχών για την πλήρη κατάργηση πωλήσεων αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης στην επικράτειά της έως το 2030, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρείται. Ήδη άλλωστε, όλοι οι Γερμανοί κατασκευαστές έχουν συμβάλλει οικονομικά και συμβουλευτικά στο πρόγραμμα κινήτρων αγοράς που θα εφαρμόσει η κυβέρνησή τους, για τα υβριδικά και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!