Από 49.620 το νέο Volvo S90 (video)

Από 49.620 το νέο Volvo S90 (video)

Από 49.620 το νέο Volvo S90 (video)

Το κορυφαίο σεντάν μοντέλο της Volvo είναι πλέον διαθέσιμο και στη χώρα μας, με τεχνολογία αιχμής σε μηχανικά μέρη και συστήματα ασφάλειας.

Βασισμένο στη σχεδιαστική φιλοσοφία του μεγάλου SUV της Volvo, του XC90, που λάνσαρε τη νέα αισθητική ταυτότητα της σουηδικής μάρκας, το S90 έρχεται για να ανταγωνιστεί τα γερμανικά σεντάν κύρους, με όπλα του την πολυτέλεια και τις τεχνολογικές καινοτομίες σε συστήματα ασφαλείας και μηχανικά μέρη.

Το Νέο S90 εξοπλίζεται με τους τελευταίας γενιάς δίλιτρους κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου της οικογένειας Drive-E, οι οποίοι συνδυάζονται με το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων οκτώ σχέσεων.

Οι πετρελαιοκίνητες εκδόσεις είναι διαθέσιμες σε δύο επίπεδα ισχύος, αμφότερες με δύο turbo και ισχύ 190 (έκδοση D4, η μόνη προσθιοκίνητη) ή 235 (έκδοση D5, τετρακίνητη) ίππους. Οι δίλιτροι πετρελαιοκινητήρες της οικογένειας Drive-E διαθέτουν μία πολύ σημαντική νέα πατέντα της Volvo, την PowerPulse. Πρόκειται για μία πρωτοποριακή λειτουργία η οποία εξασφαλίζει άμεση απόκριση στο πάτημα του γκαζιού χωρίς την παραμικρή υστέρηση που παρουσιάζεται στους diesel turbo κινητήρες.

Στους κινητήρες βενζίνης η χρήση μηχανικού υπερσυμπιεστή (λειτουργία έως τις 3.500 rpm) και turbo (λειτουργία σε όλο το εύρος στροφών) εξασφαλίζει περίσσεια ισχύος με άμεση απόκριση και εξαιρετικά χαρακτηριστικά λειτουργίας. Στο λανσάρισμα διαθέσιμη είναι η Τ6 με 320 ίππους ενώ προς το τέλος του 2016 θα παρουσιαστεί και η Τ5 έκδοση με 254 ίππους. Όλες οι βενζινοκίνητες εκδόσεις είναι τετρακίνητες (AWD).

Προς το τέλος του 2016 θα είναι διαθέσιμη στην αγορά και η plug-in υβριδική έκδοση, με την ονομασία Τ8 Twin Engine, με συνδυαστική ισχύ 407 ίππων. Ο συνδυασμός βενζινοκινητήρα 320 ίππων και ηλεκτροκινητήρα θα προσφέρει επιτάχυνση 0-100 σε χλμ./ώρα σε 5,2 δευτερόλεπτα, ροπή 640 Nm, μόλις 44 γρ./χλμ. εκπομπές CO2 και αυτονομία αποκλειστικά σε ηλεκτροκίνητη λειτουργία για απόσταση περίπου 45 χιλιομέτρων.

Στον τομέα της ασφάλειας, το S90 είναι πραγματικά καινοτόμο, καθώς διαθέτει πλειάδα πρωτοποριακών συστημάτων υποβοήθησης της οδήγησης και ημι – αυτόνομης οδήγησης. Διαθέτει στο βασικό εξοπλισμό το Intellisafe Assist στο οποίο περιλαμβάνονται το Adaptive Cruise Control (προσαρμοζόμενο cruise control), το Distance Alert (ειδοποίηση προσέγγισης σε προπορευόμενο όχημα), το Lane Keeping Aid (για διατήρηση του οχήματος στη λωρίδα κυκλοφορίας του), το Lane Departure Warning (ειδοποίηση αν το όχημα τείνει να παρεκκλίνει της λωρίδας κυκλοφορίας του), το Driver Alert Control (που ανιχνεύει την κόπωση στον οδηγό) και πολλά άλλα, τα οποία συνδυαστικά με ένα νέο σύστημα, το Pilot Assist, είναι υπεύθυνα για τη δυνατότητα ημι-αυτόνομης οδήγησης του Νέου S90.

Το Pilot Assist είναι ένα σύστημα ενεργητικής ασφάλειας, βελτιστοποιημένο για κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο, που στόχο έχει να κάνει την οδήγηση πιο εύκολη. Ουσιαστικά αποτελεί την εξέλιξη του Adaptive Cruise Control, προσθέτοντας την αυτόματη κίνηση του τιμονιού χωρίς τη συμμετοχή του οδηγού και αφαιρώντας την προϋπόθεση ύπαρξης προπορευόμενου οχήματος. Η λειτουργία του Pilot Assist έχει επικουρικό χαρακτήρα, αν διαγνωσθεί ότι ο οδηγός δεν κάνει κάποια – έστω απειροελάχιστη – κίνηση ή διόρθωση στο τιμόνι για χρονικό διάστημα που ανάλογα με την ταχύτητα κυμαίνεται από 12-15 δευτερόλεπτα, τότε το Pilot Assist απενεργοποιείται.

Για την ασφάλεια στην πόλη υπάρχει το σύστημα City Safety, που μπορεί να ενεργοποιηθεί για ταχύτητες άνω των 4 χλμ./ώρα ενώ είναι αποτελεσματικό για όλες τις συνθήκες φωτισμού, ακόμα και στο σκοτάδι. Συνοπτικά, περιλαμβάνει λειτουργίες ανίχνευσης αυτοκινήτου, εμποδίου, πεζού, ποδηλάτη ή δικυκλιστή γενικότερα, με πλήρως αυτόματη πέδηση αν δεν αντιδράσει ο οδηγός. Πλέον, η ανίχνευση αυτή περιλαμβάνει και μεγάλα ζώα – ελάφι, αρκούδα, άλογο κλπ. Η αποτελεσματικότητά των συστημάτων είναι συνάρτηση της σχετικής ταχύτητας του S90 και του προς αποφυγή οχήματος, ανθρώπου ή ζώου.

Παράλληλα, στο S90 το City Safety διαθέτει τις δύο νέες, καινοτόμες τεχνολογίες ασφάλειας που η Volvo πρωτοπαρουσίασε στο XC90: δυνατότητα αυτόματου φρεναρίσματος σε διασταύρωση με αντίθετα ερχόμενο όχημα και σύστημα αποφυγής εκτροπής από το δρόμο. Το τελευταίο, πλέον είναι ακόμα πιο καινοτόμο, καθώς διαθέτει μία πρωτοεμφανιζόμενη λειτουργία, την τεχνολογία υποβοήθησης διεύθυνσης που πρώτη η Volvo παρουσιάζει σε παγκόσμιο επίπεδο. Με τη λειτουργία αυτή γίνεται πιο ενεργή και έντονη η διατήρηση του αυτοκινήτου εντός του δρόμου για ταχύτητες ανάμεσα στα 65 και 140 χλμ./ώρα.

Στο εσωτερικό του S90 η αίσθηση πολυτέλεια και υψηλής ποιότητας συμπληρώνονται από ένα κορυφαίο επίπεδο εξοπλισμού άνεσης, ασφάλειας και συνδεσιμότητας. Η κεντρική οθόνη αφής των 9" ελέγχει όλες οι βασικές λειτουργίες. Παράλληλα, πλήθος εφαρμογών – οι οποίες συμπληρώνονται σταδιακά από νέες – είναι στη διάθεση οδηγού και επιβατών μέσα από την κεντρική οθόνη αφής. Χαρακτηριστικά αναφέρονται οι Spotify, Pandora, Baidu, TuneIn και άλλες. Και φυσικά, το Νέο S90 προσφέρει τόσο το CarPlay, για τη σύνδεση με iPhone όσο και – μέσα στο 2016 – το AndroidAuto για σύνδεση smartphone.

Στη χώρα μας είναι διαθέσιμες οι εκδόσεις εξοπλισμού Kinetic, η αμέσως πιο πλούσια Momentum και η πλουσιότερη όλων Inscription. Αργότερα μέσα στη χρονιά θα ακολουθήσει και η sport έκδοση R-Design καθώς και έκδοση Polestar ειδικά για τον κινητήρα Τ6, με τις τιμές για τις τελευταίες να ανακοινώνονται σε μεταγενέστερο στάδιο. Αναλυτικά, όλες οι εκδόσεις του νέου S90 και το κόστος αγοράς της κάθε μίας αναφέρονται στον κάτωθι πίνακα

 

ΝΕΟ VOLVO S90

 

 

KINETIC

MOMENTUM

INSCRIPTION

 

Χωρητ/τα (cm3)

Ισχύς (ΗΡ)

Προτεινόμενη τιμή λιανικής (€)

Προτεινόμενη τιμή λιανικής (€)

Προτεινόμενη τιμή λιανικής (€)

T6 AWD Geartronic (Auto)

1.969

320

 

58.400

63.540

D4 Geartronic (Auto)

1.969

190

49.620

53.750

58.880

D5 AWD Geartronic (Auto)

1.969

235

 

58.420

63.550

 

Best of internet