H εφαρμογή που ανιχνεύει τους... κακούς οδηγούς

Πέτρος Πιτσίνης
H εφαρμογή που ανιχνεύει τους... κακούς οδηγούς
Η Nexar λανσάρει ένα app που δίνει τη δυνατότητα σε οποιοδήποτε smartphone να γίνει onboard κάμερα, όμως προσφέρει επιπλέον δυνατότητες που σε ενημερώνει για τους απρόσεκτους!

Οι onboard κάμερες γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς, κάτι που μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε περιστατικά από το δρόμο που δε θα βλέπαμε αλλιώς. Πλέον, η Nexar έκανε ένα... άλμα παραπέρα και παρουσίασε μια εφαρμογή που ενημερώνει αυτόν που θα την κατεβάσει για κακούς οδηγούς. Πώς γίνεται αυτό; Είναι απλό.

Με την κάμερα του κινητού να καταγράφει τα υπόλοιπα αυτοκίνητα και το δρόμο, «στοχοποιούνται» εκείνοι που οδηγούν νευρικά ή δεν συμμορφώνονται με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, οπότε την επόμενη φορά που θα τον συναντήσεις, η εφαρμογή θα βγάλει την ανάλογη ειδοποίηση ώστε να κρατάς... μικρό καλάθι. Ακόμη κι αν δεν έχεις ξανασυναντηθεί ποτέ με αυτόν τον οδηγό στο δρόμο, έχει επισημανθεί ως επικίνδυνος στο παρελθόν από την κάμερα κάποιου άλλου, συνεπώς ενημερώνεσαι και πάλι.

Εδώ και ένα χρόνο που δοκιμάζεται σε πειραματικό στάδιο έχει συλλέξει πληροφορίες για επτά εκατομμύρια αυτοκίνητα, όμως η κυκλοφορία του έχει απαγορευτεί στο Σαν Φρανσίσκο, τη Νέα Υόρκη και το Τελ Αβίβ. Η συγκεκριμένη εφαρμογή θα μπορούσε να «ξυπνήσει» και τους ίδιους τους κακούς οδηγούς, καθώς αν εκείνοι την κατεβάσουν, κάθε παρανομία ή απρόσεκτη κίνησή τους θα μεταφράζεται σε μια «προειδοποίηση» ότι κινδυνεύουν να ενταχθούν στη «μαύρη λίστα».

Παράλληλα με αυτό, κατά τη διάρκεια της οδήγησης το τηλέφωνο θα ειδοποιεί για επικίνδυνα περιστατικά εμπρός, όπως το κλείσιμο μιας ή περισσότερων λωρίδων λόγω έργων ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να εξελιχθεί σε ατύχημα. Για την ώρα, τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί για τους «κακούς» οδηγούς δεν είναι διαθέσιμα στους χρήστες της εφαρμογής και δεν θα ενημερώνονται αν κάποιος από τους γύρω τους έχει «μαρκαριστεί», ωστόσο αυτό αναμένεται να αλλάξει στο άμεσο μέλλον.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!