Κυρίαρχος στα GP Ευρώπης ο Σουμάχερ

Νίκος Τσιώκος
Κυρίαρχος στα GP Ευρώπης ο Σουμάχερ
Ο Μίκαελ Σουμάχερ είναι ο κυρίαρχος των 22 Γκραν Πρι Ευρώπης που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα με 6 νίκες. Πρώτος νικητής ο Νέλσον Πικέ, τελευταίος ο Φερνάντο Αλόνσο.

Μπορεί το Γκραν Πρι Ευρώπης να διεξαχθεί για πρώτη φορά στο Αζερμπαϊτζάν, όμως... πίσω του έχει ιστορία, καθώς έχει γίνει 22 φορές μέχρι σήμερα. Η πρώτη ήταν το 1983 στο Μπραντς Χατς με νικητή τον Νέλσον Πικέ και η τελευταία το 2012 στη Βαλένθια με νικητή τον Φερνάντο Αλόνσο.

Ωστόσο, κυριάρχος σε όποια πίστα κι αν διεξήχθη το GP είναι ο Μίκαελ Σουμάχερ με 6 νίκες σε πιλότους και η Ferrari με 7 σε ομάδες. Επίσης, το Μπακού θα είναι η έκτη τοποθεσία που θα φιλοξενήσει το Ευρωπαϊκό Γκραν Πρι.

Το Γκραν Πρι Ευρώπης σε αριθμούς

1983 ήταν η χρονιά που έλαβε χώρα το πρώτο Γκραν Πρι Ευρώπης, το οποίο διεξήχθη στο Μπραντς Χατς. Νικητής ήταν ο Νέλσον Πικέ.

22 φορές έχει διεξαχθεί το Γκραν Πρι Ευρώπης και αυτή θα είναι η πρώτη στο Αζερμπαϊτζάν. Το τελευταίο έγινε το 2012 στη Βαλένθια με νικητή τον Φερνάντο Αλόνσο.

5 τοποθεσίες έχουν φιλοξενήσει το εν λόγω GP. Το Μπραντς Χατς και το Ντόνινγτον Παρκ στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Χέρεθ και η Βαλένθια στην Ισπανία και το Νίρμπουργκρινγκ στη Γερμανία. Το Μπακού θα είναι η έκτη.

12 φορές φιλοξένησε το Γκραν Πρι Ευρώπης το Νίρμπουργκρινγκ, κάτι που αποτελεί ρεκόρ. Ήταν το 1984, τη διετία 1995-1996 και από το 1999 μέχρι και το 2007. Ακολουθεί η Βαλένθια με πέντε αγώνες (2008-2012), ενώ σειρά παίρνουν το Μπραντς Χατς (1983, 1985) και η Χέρεθ (1994, 1997) με δύο, με το Ντόνινγκτον Παρκ (1993) να συμπληρώνει την πεντάδα.

83.199 σε δευτερόλεπτα ήταν η διαφορά νίκης του Άιρτον Σένα στον αγώνα του Ντόνινγκτον Παρκ το 1993. Παραμένει το πιο διάσημο Ευρωπαϊκό GP λόγω του εξαιρετικού πρώτου γύρου του Βραζιλιάνου, όπου πέρασε τους Μίκαελ Σουμάχερ, Καρλ Βέντλινγερ, Ντέιμον Χιλ και Αλέν Προστ.

6 νίκες έχει ο Μίκαελ Σουμάχερ σε Γκραν Πρι Ευρώπης και είναι πρώτος στη λίστα. Ο Αλόνσο έχει τρεις και οι Ρούμπενς Μπαρικέλο, Σεμπάστιαν Φέτελ από 2.

9 πιλότοι έχουν από μία νίκη και είναι οι Φελίπε Μάσα, Ραλφ Σουμάχερ, Τζόνι Χέρμπερτ, Μίκα Χάκινεν, Ζακ Βιλνέβ, Άιρτον Σένα, Νάιτζελ Μάνσελ, Αλέν Προστ, Νέλσον Πικέ.

7 είναι οι περισσότερες νίκες που έχουν σημειωθεί από ομάδα στο Ευρωπαϊκό Γκραν Πρι και τις έχει πετύχει η Ferrari. Ακολουθούν η McLaren με 4, η Williams με 3, οι Bennetton, Red Bull με 2, ενώ από 1 μετράνε οι Brawn GP, Renault, Stewart, Brabham.

340 ήταν η μεγαλύτερη ταχύτητα που αναμένεται να αναπτύξουν τα μονοθέσιο στην πίστα του Μπακού. Η πίστα με αντίθετη φορά από τους δείκτες του ρολογιού έχει 20 στροφές και αναμένεται να είναι τρίτη πιο γρήγορη πίστα στο καλεντάρι.

7.6 σε μέτρα είναι το μήκος της πίστας του Αζερμπαϊτζάν, η οποία περνάει μέσα από τους τοίχους της Παλιάς Πόλης του Μπακού από την 8η μέχρι την 11η στροφή.

6.003 χιλιόμετρα αναμένεται να είναι το μήκος ενός γύρου στην πίστα του Μπακού, που το κάνει τη δεύτερη πιο μεγάλη πίστα στο καλεντάρι μετά το Σπα του Βελγίου.

110 δεύτερα προβλέται ότι θα είναι ο χρόνος που θα χρειαστεί ένα μονοθέσιο για να ολοκληρώσει έναν γύρο. Με άλλα λόγια, 1:10.0!

11 ήταν ο αριθμός της θέσης από την οποία εκκίνησε ο νικητής του τελευταίου Γκραν Πρι Ευρώπης. Ήταν ο Φερνάντο Αλόνσο το 2012, όταν με τη Ferrari είδε τα κόκκινα φώτα να σβήνουν από την 11η και κατάφερε να τερματίσει στην πρώτη.

162 είναι το ύψος που βρίσκεται η περίφημη γιγάντια σημαία του Αζερμπαϊτζάν στο Μπακού, υψόμετρο που έχει μπει στο Βιβλίο Γκίνες ως το μεγαλύτερο εθνικής σημαίας. Βρίσκεται δίπλα στο Crystal Hall, το οποίο χτίστηκε για τον διαγωνισμό της Eurovision το 2012 και που έχει φιλοξενήσει συναυλίες των Τζένιφερ Λόπεζ, Ριάνα και Σακίρα.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!