Παγκόσμια τεχνολογική πρωτιά από την Nissan

Παγκόσμια τεχνολογική πρωτιά από την Nissan

Παγκόσμια τεχνολογική πρωτιά από την Nissan

Η Nissan αναπτύσσει το πρώτο ηλεκτρικό όχημα στον κόσμο με τεχνολογία ενεργειακών κυψελών SOFC, που τροφοδοτούνται με βιοκαύσιμο.

Η Nissan ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στη διαδικασία έρευνας και ανάπτυξης ενός συστήματος κίνησης με Ενεργειακές Κυψέλες Στερεού Οξειδίου (SOFC), με καύσιμη ύλη τη βιοαιθανόλη. Το νέο σύστημα που αποτελεί μια παγκόσμια πρωτιά για την αυτοκινητοβιομηχανία,  διαθέτει ενεργειακές κυψέλες βιοκαυσίμου  σε συνδυασμό με μια γεννήτρια  SOFC. Το SOFC είναι μια κυψέλη καυσίμου που εκμεταλλεύεται  την αντίδραση των διαφόρων τύπων καυσίμου, συμπεριλαμβανομένης της αιθανόλης και του φυσικού αερίου με το οξυγόνο, προκειμένου να παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια με υψηλή απόδοση.

Μέχρι σήμερα, όλα τα αυτοκίνητα τεχνολογίας κυψελών καυσίμου χρησιμοποιούν ως καύσιμο το υδρογόνο, που είναι πολύ δύσκολο στην αποθήκευση και στη μεταφορά του. Για να αποφύγει αυτά τα προβλήματα, η Nissan πειραματίζεται με  ενεργειακές κυψέλες βιοκαυσίμου. Το e-Bio Fuel-Cell χρησιμοποιεί το υδρογόνο που μετατρέπεται σε καύσιμο μέσω ενός μετατροπέα (μαζί με ατμοσφαιρικό οξυγόνο), προκαλώντας την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με  ηλεκτροχημική αντίδραση, με τελικό σκοπό την κίνηση του οχήματος.

Σε αντίθεση με τα συμβατικά συστήματα, το  e-Bio Fuel-Cell χρησιμοποιεί το SOFC ως πηγή ενέργειας, παρέχοντας μεγαλύτερη αυτονομία στο όχημα, σε επίπεδα παρόμοια με τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα (πάνω από 600 χιλιόμετρα).

Στο μέλλον, το σύστημα e-Bio Fuel-Cell θα γίνει ακόμη πιο φιλικό προς το χρήστη. Η αιθανόλη αναμεμιγμένη με νερό  είναι ευκολότερη και ασφαλέστερη στον χειρισμό της, σε σχέση με τα περισσότερα καύσιμα. Οι δυνατότητες για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου συστήματος είναι μεγάλες, καθώς το μεγάλο του πλεονέκτημα έγκειται στο γεγονός ότι δεν απαιτούνται εντελώς νέες υποδομές διαχείρισης.

Το κόστος λειτουργίας θα είναι εξαιρετικά χαμηλό, κινούμενο στο ίδιο επίπεδο με τα σημερινά αμιγώς ηλεκτροκίνητα οχήματα. Το e-Bio Fuel-Cell θα έχει  ιδανική εφαρμογή σε ένα ευρύ φάσμα μεταφορικών αναγκών, λόγω του σύντομου χρονικού διαστήματος που απαιτείται για ανεφοδιασμό και για την άφθονη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος που μπορεί να υποστηρίξει μια σειρά από υπηρεσίες, όπως τις μεταφορές με  φορτηγά - ψυγεία.

Best of internet