Το Fiat 500 έγινε ογδόντα ετών

Το Fiat 500 έγινε ογδόντα ετών

Γνωστό με το όνομα Topolino, το πρώτο Fiat 500 παρουσιάστηκε το 1936, ξεκινώντας μια μεγάλη πορεία επιτυχίας έως τις μέρες μας. 

Το Fiat 500 έγινε ογδόντα ετών

Ήταν το πρώτο Fiat που απευθυνόταν στο ευρύ κοινό: μικρό, φθηνό, οικονομικό και αισθητικά μοναδικό, το  Fiat 500 που έμεινε στην ιστορία με το όνομα Topolino (ποντικάκι), παραγόταν σχεδόν απαράλλαχτο για περίπου 20 χρόνια, έως το 1955.

Ο παππούς του σημερινού 500 είχε ένα μικρό κινητήρα 569 κ.εκ. που απέδιδε μόλις 13 ίππους στην πρώτη του γενιά και η παιχνιδιάρικη αισθητική του, μαζί με τη χαμηλή τιμή του, το κατέστησαν ένα από τα αγαπημένα αυτοκίνητα του λαού όχι μόνο στην Ιταλία, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Στο 500 στηρίχτηκε η φήμη του ιταλικού εργοστασίου ως ειδικού στα μικρά αυτοκίνητα και αποτέλεσε τη βάση για όλα τα μετέπειτα, ιδιαίτερα πετυχημένα, συμπαγή μοντέλα της Fiat.

Φέτος το 500 κλείνει ογδόντα χρόνια από την πρώτη του εμφάνιση και, όπως είναι φυσικό, η Fiat διοργανώνει μια μεγάλη γιορτή προς τιμή του, στην ιστορική της έδρα, στο πρώην εργοστάσιο Lingotto του Τορίνο, που σήμερα λειτουργεί ως χώρος πολλαπλών δραστηριοτήτων και μουσείο.

Από τις 16 έως και τις 19 Ιουνίου, η πόλη θα κινείται στο ρυθμό των Topolino, καθώς 200 άψογα αναπαλαιωμένα μοντέλα θα λάβουν μέρος σε πλήθος εκδηλώσεων σε ιστορικά και σύγχρονα αξιοθέατα της πόλης, ξεκινώντας φυσικά από το Lingotto. Η ιστορία του εργοστασίου ταυτίζεται σχεδόν με αυτή του 500, καθώς αυτό ξεκίνησε να λειτουργεί το 1923 και εκεί κατασκευάζοντας για δεκαετίες τα πιο σημαντικά μοντέλα της περιόδου πριν και μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Όπως και τότε, έτσι και σήμερα το Fiat 500 αποτελεί ένα ιδανικό μεταφορικό μέσο για την πόλη και απευθύνεται σε οδηγούς που επιζητούν να συνδυάσουν την οικονομία και την ευκολία μετακινήσεων με την προσεγμένη σχεδίαση και τη νεανική εμφάνιση.

Best of internet