Η Vespa γιορτάζει και εκτίθεται

Γιώργος Βαρίνος
Η Vespa γιορτάζει και εκτίθεται
Εβδομήντα χρόνια τώρα, η Vespa δημιούργησε μια κατηγορία που έμελλε να υπάρχει δύο αιώνες και να γίνει μια από τις πλέον αγαπητές σε όλο τον κόσμο.

Ελάχιστα είναι το οχήματα, γενικώς, που μπορούν να επαίρονται για την ηλικία των… 70 χρόνων τους και παράλληλα να είναι τόσο νέα και δημοφιλή όπως την πρώτη ημέρα που παρουσιάστηκαν. Ένα από τα ελάχιστα αυτά και μοναδικό στον κόσμο των δύο τροχών, η Vespa, γιόρτασε την επέτειό της, με μια έκθεση στο St Tropez που συνέπεσε με την εκδήλωση Vespa World Days 2016, που φέτος φιλοξενήθηκαν στην Cote D’Azur.

Πρωταγωνιστής της έκθεσης «Vespa - 70 Years Young» υπήρξε το σκούτερ που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και σύντομα έγινε σύμβολο ελευθερίας και περιπέτειας σε ολόκληρο τον κόσμο. Ένας πρεσβευτής της Ιταλίας, που πάντα, από όπου κι αν πέρασε, σε διαφορετικά έθνη και εποχές, έφερε χαρά, διασκέδαση και επιθυμία για εξερεύνηση κι ανακαλύψεις.

Η έκθεση με συνδυασμό μεγάλων εικόνων και δώδεκα εκ των σημαντικότερων μοντέλων Vespa, αφηγήθηκε την ιστορία του μοντέλου από τη γέννησή του μέχρι σήμερα. Οι εικόνες προέρχονταν από το ιστορικό αρχείο της Piaggio, από ημερολόγια, αφίσες και διάσημες διαφημίσεις της Vespa. Άλλη μία συλλογή εικόνων, ακριβώς στο κέντρο της έκθεσης, προσεγγίζει συναισθηματικά το όχημα, απεικονίζοντας την εξέλιξη της Vespa από τεχνολογική και κατασκευαστική άποψη.

Σήμερα η Vespa είναι το πιο διάσημο και αγαπητό δίτροχο στον κόσμο, ένα σύμβολο σχεδιασμού και προηγμένης τεχνολογίας, και - χάρη σε μία πλήρη γκάμα που συνδυάζει τέλεια την παράδοση με το νεωτερισμό - βιώνει μια από τις κορυφαίες στιγμές της ιστορίας της. Μέσα σε μία δεκαετία η Vespa τριπλασίασε την παραγωγή της: 58,000 Vespa κατασκευάστηκαν το 2004, το 2006 άγγιξε τις 100,000, φθάνοντας τις 170,000 πωλήσεις Vespa παγκοσμίως το 2015. Συνολικά πάνω από 18 εκατομμύρια Vespa κυκλοφορούν στους δρόμους των πέντε ηπείρων –με το ενάμιση εκατομμύριο να έχουν κατασκευαστεί και πωληθεί παγκοσμίως κατά την τελευταία δεκαετία.

Στην έκθεση 70 Years Young, τα δώδεκα μοντέλα Vespa που έγραψαν ιστορία ήταν, αναλυτικά, τα εξής:

1946, Vespa 98 – Η πρώτη Vespa.

1951, Vespa 125 – η Vespa των Gregory Peck και Audrey Hepburn στην ταινία «Διακοπές στη Ρώμη»

1955, GS 150 – Συχνά αναφέρεται ως το πιο όμορφο σκούτερ όλων των εποχών.

1958, VNA1T – Η Vespa της ταινίας «Γλυκιά ζωή».

1963, Vespa 50 – Το πρώτο μηχανοκίνητο όχημα για πολύ νέους οδηγούς.

1968, 180 Rally – Ένας μύθος γεννημένος για ταξίδια.

1980, PX "Unità d'Italia"– Η αποκλειστική εορταστική σειρά για την «Ιταλική Ενότητα».

1996, ET 4 150 έκδοση Ferrari – Για χρήση από την ομάδα της Ferrari.

2006, GT 60 250 – Αποκλειστική και εορταστική έκδοση.

2014, Sprint 150 – Η επιστροφή του νεότερου μύθου.

2015, 946 Emporio Armani – Ένα σύμβολο της ιταλικής κομψότητας.

2016, GTS Settantesimo – Η τελευταία άφιξη, για τον εορτασμό των 70 ετών Vespa.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!