Ποια είναι τα κορυφαία αγωνιστικά αυτοκίνητα; (video)

Γιώργος Βαρίνος
Ποια είναι τα κορυφαία αγωνιστικά αυτοκίνητα; (video)
Στην ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού υπάρχουν αυτοκίνητα που σημάδεψαν την εποχή τους με τις επιδόσεις και την τεχνολογία τους και αξίζει να τα γνωρίζουμε.

Από την αυγή της εποχής της αυτοκίνησης στο τέλος του 19ου αιώνα, ο μηχανοκίνητος αθλητισμός αποτέλεσε ταυτόχρονα το πεδίο του ανθρώπινου και του τεχνολογικού ανταγωνισμού.

Σε πολλές περιπτώσεις, κορυφαίοι οδηγοί έχουν ταυτιστεί ανεξίτηλα με συγκεκριμένες μάρκες και μοντέλα αγωνιστικών αυτοκινήτων, τόσο που δεν μπορείς να θυμηθείς τους μεν χωρίς τα δε και το αντίθετο. Επίσης, είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις αν ήταν ο οδηγός ή το αυτοκίνητο που είχε το μεγαλύτερο μερίδιο στην επιτυχία.

Πλέον που η ιστορία των αγώνων αυτοκινήτου μετρά εκατοντάδες χρόνια, είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσεις τα δέκα πιο πετυχημένα αυτοκίνητα όλων των εποχών. Κάθε μια είχε τους δικούς της πρωταγωνιστές και μοιραία, αυτά του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα έχουν μάλλον χαθεί στη λήθη. Ακριβώς για το λόγο αυτό και εμείς δεν πιάνουμε το νήμα από την αρχή, αλλά ξεκινάμε με ένα πολύ βαρύ όνομα από την δεκαετία του ’20.

Bugatti Type 35 – 1924

Σαν μια αστεία παιδική κατασκευή δείχνει σήμερα αυτή η Bugatti, η οποία παρουσιάστηκε το 1924 και αποτελεί ένα από τα πλέον πετυχημένα αγωνιστικά αυτοκίνητα όλων των εποχών. Αυτό έχει να κάνει με τις εκατοντάδες νίκες της, καθώς την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν εξειδικευμένα αγωνιστικά για κάθε είδος αγώνα και έτσι το ίδιο μοντέλο συμμετείχε από Γκραν Πρι μέχρι και ράλι. Ο κινητήρας των 2.000 κ.εκ. απέδιδε στην ατμοσφαιρική του μορφή 90 ίππους και η Type 35 έχει καταγραφεί να κερδίζει περισσότερους από 1.000 αγώνες από το 1924 έως και το 1930 που σε διάφορες παραλλαγές διατηρήθηκε στην παραγωγή.

Hudson Hornet - 1951

Το πρώτο αυτοκίνητο αμερικανικής παραγωγής που διέθετε –κατ’ ουσία- αυτοφερόμενο πλαίσιο και γι’ αυτό πολύ χαμηλό κέντρο βάρους και εξαιρετική οδική συμπεριφορά, παρουσιάστηκε το 1951 και αμέσως έγινε η βάση για το πιο πετυχημένο μοντέλο στους αγώνες NASCAR. Τότε που τα αυτοκίνητα που συμμετείχαν στους αγώνες ήταν κατά 99% παραγωγής, το Hudson Hornet κέρδισε τους 27 από τους 34 εθνικούς αγώνες το 1952, 22 από τους 37 το 1953 και 17 από τους 37 το 1954. Το αυτοκίνητο διέθετε ένα εξακύλινδρο εν σειρά κινητήρα 5.0 λίτρων που απέδιδε 145 ίππους αρχικά και στη συνέχεια 170. Το κιβώτιο ήταν 3 σχέσεων. Στην πορεία η εταιρεία πέρασε στην American Motors και στην ουσία, τόσο η κατασκευαστικές καινοτομίες της εταιρείας όσο και το όνομα, χάθηκαν το 1954. Το όνομα Hornet διατηρήθηκε ως το 1957 σε διάφορα μοντέλα της AMC.

Porsche 911 - 1963

Από την παρουσίαση της ακόμα, η Porsche 911συμμετείχε σε αγώνες ράλι. Στην πορεία των χρόνων και στις διάφορες εξελίξεις της, κέρδισε σχεδόν κάθε είδος αγώνα που μπορεί να φανταστεί κανείς. Πρώτη μεγάλη επιτυχία του πιο διαχρονικού σπορ αυτοκινήτου στην ιστορία, ήταν η νίκη της στο ράλι Μόντε Κάρλο, την πρώτη μόλις χρονιά του λανσαρίσματός της. Από εκεί και πέρα, η λίστα των αγώνων είναι ατελείωτη και πολύμορφη. Νίκες στον μεγαλύτερο αγώνα εκτός δρόμου, στο Παρίσι-Ντακάρ, στο ιστορικό Targa Florio, στις 24 Ώρες της Daytona, στις 12 Ώρες του Sebring, στις 24 Ώρες του Le Mans, και πάμπολλες σε εθνικά και διεθνή πρωταθλήματα ράλι και αυτοκινήτων τουρισμού. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα αυτοκίνητο που έχει κερδίσει μεγαλύτερο αριθμό και διαφορετικού είδους αγώνες από την 911 και τις διάφορες παραλλαγές της, όπως τις 934, 935 και 959.

Porsche 917 - 1969

Στην τελευταία της εκδοχή, ο κινητήρας των 12 κυλίνδρων με τα 2 turbo απέδιδε από 1.100 έως και 1.500 ίππους, ανάλογα με την πίστα και τις ρυθμίσεις. Το εμβληματικό πρωτότυπο που κέρδισε τον 24ωρο αγώνα του Λε Μαν το 1970 και το 1971 και δεκάδες αγώνες αντοχής στην καριέρα του, έως το 1973, θεωρείται το πιο γρήγορο αγωνιστικό αυτοκίνητο ακόμα και σήμερα. Η θεωρητική τελική του ταχύτητα ξεπερνούσε τα 390 χλμ./ώρα, ενώ η μεγαλύτερη ταχύτητά του που είχε καταγραφεί σε αγώνα, στις 24 ώρες του Λε Μαν, ήταν τα 362 χλμ./ώρα. Η φήμη της απίστευτης για την εποχή της ταχύτητας και της ισχύος της, κατέστησαν την 917 διάσημη σε ολόκληρο τον κόσμο. Το άστρο της δεν άργησε να λάμψει και στο Χόλιγουντ, καθώς ήτα το αυτοκίνητο που πρωταγωνιστούσε στην ταινία Le Mans του 1971 με τον Στιβ Μακ Κουίν.

Audi Sport Quattro S1 E2 - 1984

Πίσω στο 1980, το Audi Quattro πρώτης γενιάς επέβαλλε την μετάδοση της κίνησης σε όλους τους τροχούς σε όλα τα αγωνιστικά αυτοκίνητα ράλι που θα παρουσιάζονταν από τότε και στο εξής. Πρωτοποριακό σε τεχνολογία, εξελίχθηκε, στην έκδοση S1, και σε Γκοτζίλα της ισχύος καθώς απέδιδε, από τον πεντακύλινδρο turbo κινητήρα των 2,1 λίτρων, 600 ίππους στην πιο εξελιγμένη του έκδοση. Από το 1984 που παρουσιάστηκε άρχισε και η δύση των πανίσχυρων rally car του group B και έτσι το αυτοκίνητο δεν σημείωσε πολλές νίκες, ωστόσο κατέκτησε δύο παγκόσμια πρωταθλήματα το 1982 και 1984 με την μόνη γυναίκα οδηγό που έφτασε ποτέ τόσο ψηλά, τη Μισέλ Μουτόν και τον Στιγκ Μπλόμκβιστ αντίστοιχα.

Lancia Delta Group A – 1987

Η Lancia Delta ξεκίνησε εκεί απ’ όπου σταμάτησε η Audi, τη μετά group B εποχή. Συμπαγές αμάξωμα, τετρακίνηση και ένας εγκάρσιος δίλιτρος turbo κινητήρας αποτέλεσαν από τότε έως και σήμερα το μυστικό της επιτυχίας κάθε κατασκευαστή που συμμετέχει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ράλι. Κανείς όμως δεν μπόρεσε να ξεπεράσει σε επιτυχία και διάρκεια τη Lancia και ειδικότερα της Delta. Συνολικά το αυτοκίνητο έχει στο ενεργητικό του 46 νίκες σε αντίστοιχους αγώνες του WRC, 6 συνεχόμενα πρωταθλήματα κατασκευαστή από το 1987 έως και το 1992 και φυσικά επτά συναπτά έτη απρόσκοπτης εμφάνισης στο κορυφαίο πρωτάθλημα ράλι.

McLaren MP4/4 - 1988

Μνημείο απλότητας και ομορφιάς, αυτή η McLaren συμμετείχε μια μόνο σεζόν στην F1, αλλά τι σεζόν: κέρδισε τους 15 από τους 16 αγώνες του 1988, βρέθηκε 15 φορές στην pole position και κατέκτησε τόσο το πρωτάθλημα κατασκευαστών όσο και την πρώτη και δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα οδηγών με τους κορυφαίους Άιρτον Σένα και Αλαίν Προστ αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κινητήρας της, ένας turbo V6 1.5 λίτρων της Honda, έχει την ίδια κατασκευαστική λογική με τους σημερινούς, που όμως αποτελούν μέρος ενός υβριδικού συστήματος πρόωσης των μονοθέσιων.

Audi R8 - 2000

Όπως και 20 χρόνια πριν στα ράλι, όταν η γερμανική εταιρεία αποφάσισε να ασχοληθεί με τους αγώνες αντοχής, το έκανε με τη μέγιστη επιτυχία. Το αγωνιστικό πρωτότυπο R8, που χρόνια αργότερα έδωσε το όνομά του και στο supercar παραγωγής της μάρκας, έμελλε να παραμείνει έως και σήμερα στην ενεργό δράση, με πολλά στάδια εξέλιξης και μεγάλη επιτυχία. Με το «καλημέρα» κέρδιζε το Le Mans κάθε χρόνο την περίοδο 2000-2005, εκτός του 2003 που η γερμανική εταιρεία θέληση να «χαρίσει» τη νίκη στο έτερο μέλος του ομίλου VW, την Bentley. Εκτός από τις νίκες στο Le Mans, το R8 κέρδισε επίσης επτά τίτλους American Le Mans Series. Τεχνολογικά, ήταν το αυτοκίνητο που απέδειξε ότι οι κινητήρες diesel δεν ανήκουν μόνο στα φορτηγά αλλά και στα αγωνιστικά αυτοκίνητα.

Ferrari F2004 - 2004

Βασισμένο στο έτερο εξαιρετικά επιτυχημένο μονοθέσιο του 2002, την F2002, το μονοθέσιο της Ferrari για το πρωτάθλημα του 2004 θεωρείται επίσης ένα από τα πλέον όμορφα και ισορροπημένα αισθητικά αγωνιστικά αυτοκίνητα στο κορυφαίο πρωτάθλημα. Κέρδισε 15 από τους 20 αγώνες της σεζόν, ενώ με βελτιώσεις συνέχισε και κατά την έναρξη της σεζόν του 2005. Το 2004 η Ferrari κέρδισε το πρωτάθλημα κατασκευαστών με μεγάλη διαφορά ενώ ο Γερμανός Μίκαελ Σουμάχερ το αντίστοιχο των οδηγών. Ο τρίλιτρος V10 κινητήρας με ατμοσφαιρική τροφοδοσία απέδιδε περίπου 900 ίππους στις 19.000 σ.α.λ.

Mercedes W05 - 2014

Ο γεννήτορας του μονοθέσιου της γερμανικής εταιρείας που ακόμα και σήμερα πρωταγωνιστεί στην F1. Με το καλημέρα της εμφάνισής της κέρδισε τους 16 από τους 19 αγώνες της σεζόν, έδωσε στον Χάμιλτον το δεύτερο παγκόσμιο πρωτάθλημα οδηγών και φυσικά στη Mercedes το παγκόσμιο πρωτάθλημα κατασκευαστών . To σκηνικό επαναλήφθηκε με ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία το 2015, πάλι με τη Mercedes στην κορυφή των κατασκευαστών και τον Χάμιλτον στην κορυφή των οδηγών. Τα πάντα δείχνουν ότι και το 2016 δύσκολα η ομάδα της Mercedes θα απειληθεί, καθώς οι δύο οδηγοί της, Χάμιλτον και Ρόσμπεργκ βρίσκονται στην δεύτερη και πρώτη θέση αντίστοιχα του πρωταθλήματος οδηγών, με την γερμανική εταιρεία πρώτη στο πρωτάθλημα κατασκευαστών.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!