Νοσταλγία για το Paris – Dakar (video)

Γιώργος Βαρίνος
Νοσταλγία για το Paris – Dakar (video)
Με την ονομασία Concept Lac Rose η BMW δημιουργεί με βάση την R nineT μια scrambler μοτοσικλέτα που αναβιώνει τη χρυσή αποχή των νικών στο διάσημο αγώνα αντοχής.

Η BMW παρουσίασε μια εντελώς νέα έκδοση της BMW R nineΤ με την ονομασία Concept Lac Rose, που αποτελεί μια προσπάθεια αναβίωσης της εικόνας της μοτοσικλέτας που κέρδισε το ράλι Παρίσι – Ντακάερ το 1985

Lac Rose είναι η γαλλική ονομασία της λίμνης Ρέτμπα, ροζ χρώματος, που βρίσκεται 35 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ντακάρ και λιγότερο από ένα χιλιόμετρο από τις ακτές του Ατλαντικού. Το θρυλικό ράλι τερμάτιζε σε αυτή μετά από χιλιάδες δύσκολα χιλιόμετρα μέσα από την έρημο. Το βάθρο βρισκόταν ακριβώς στην όχθη της λίμνης. Οι μοτοσικλέτες της BMW είχαν κερδίσει τρεις φορές το θρυλικό αγώνα στα μέσα της δεκαετίας του 80, και ο Γκαστόν Ράιερ ήταν ο τελευταίος νικητής το 1985 με τον αριθμό 101.

Η BMW Concept Lac Rose δεν είναι φυσικά το πολεμικό αγωνιστικό εργαλείο που βασιζόταν στις τότε εκτός δρόμου GS, αλλά στην ουσία ένα scrambler, δηλαδή μια μοτοσικλέτα δρόμου με εκτός δρόμου δυνατότητες. Αισθητικά, ωστόσο, είναι το μοντέλο που ταιριάζει περισσότερο με τις αγωνιστικές BMW της δεκαετίας του ’80.

Η χαρακτηριστική σχεδίαση των προβολέων, το ψηλό φτερό, ένα μεγάλο ρεζερβουάρ, ο εξοπλισμός πλοήγησης, η μονή σέλα και φυσικά τα εκτός δρόμου ελαστικά είναι τα στοιχεία που συνδέουν την Concept Lac Rose με τα αγωνιστικά GS. Μεγαλύτερη διαδρομή της ανάρτησης και ο συνδυασμός χρωμάτων των αγωνιστικών της εποχής, συμπληρώνουν τις αλλαγές που καθιστούν το R nineT μια επιτυχημένη αναβίωση του πνεύματος του ράλι Παρίσι – Ντακάρ.

Το σήμα κατατεθέν της BMW, ο δικύλινδρος επίπεδος δικύλινδρος κινητήρας με άξονα μετάδοσης αποτελεί το δομικό στοιχείο της μοτοσικλέτας και προβάλλεται ανάλογα. Η εταιρεία δεν δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για τροποποιήσεις στην απόδοση, που στην περίπτωση της R nineT είναι 110 ίπποι, αρκετοί ωστόσο για ατέλειωτη διασκέδαση σε εκτός δρόμου χρήση.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!