Χωρίς αερόσακους, ούτε γράμμα (video)

Γιώργος Βαρίνος
Χωρίς αερόσακους, ούτε γράμμα (video)
To Kia Picanto χωρίς αερόσακους στον εξοπλισμό του δεν απέσπασε κανένα αστέρι στις δοκιμές πρόσκρουσης του LatinNCAP.

Η ανώτατη διάκριση των πέντε αστέρων που είναι κάτι σύνηθες στις δοκιμές πρόσκρουσης του EuroNCAP στα μοντέλα αυτοκινήτων ευρωπαϊκών προδιαγραφών, δεν είναι φυσικά εφικτή αν τα απογυμνώσεις από τα συστήματα ασφαλείας και συγκράτησης που διαθέτουν, όπως του αερόσακους.

Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, το Kia Picanto που πωλείται σε χώρες της Λατινικής Αμερική και της Καραϊβικής χωρίς αερόσακους στο εξοπλισμό του, δεν απέσπασε κανένα αστέρι σε πρόσφατη δοκιμή αξιολόγησης της παθητικής του ασφάλειας, από τον οργανισμό LatinNCAP.

Παρότι το αμάξωμα του Picanto αντεπεξήλθε πολύ καλά από δομική άποψη, τα ανδρείκελα έδειξαν ότι χωρίς τους αερόσακους, οδηγός και συνοδηγός μπορούν να υποστούν πολύ σοβαρούς τραυματισμούς.

Η διαπίστωση της ελλιπούς προστασίας των αυτοκινήτων που πωλούνται στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες αγορές έρχεται να προστεθεί στα καταστροφικά αποτελέσματα που είχαν στις δοκιμές πρόσκρουσης μοντέλα ινδικής κατασκευής.

Η δικαιολογία των κατασκευαστών σχετικά με την πρακτική αυτή είναι ότι πρέπει να προσφέρουν τα μοντέλα τους σε πολύ προσιτές και ανταγωνιστικές τιμές. Δεν προσφέρουν λοιπόν ούτε καν αερόσακους που σε Αμερική, Ευρώπη και Ιαπωνία έχουν επιβληθεί με νόμο από τη δεκαετία του ’90.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι το κόστος των δύο αερόσακων με όλους τους μηχανισμούς που απαιτούν δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ, τότε αντιλαμβάνεται ότι οι κατασκευαστές μάλλον εκμεταλλεύονται το νομικό πλαίσιο των αναπτυσσόμενων χωρών όχι μόνο για να πουλάνε φτηνότερα, αλλά για να κερδίζουν πολλά περισσότερα.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!