Με κινητήρα του λίτρου η Skoda Octavia

Γιώργος Βαρίνος
Με κινητήρα του λίτρου η Skoda Octavia
Η μεσαία λιμουζίνα της Skoda θα διατίθεται πλέον με τον τρικύλινδρο κινητήρα βενζίνης turbo του λίτρου, που θα αντικαταστήσει τον TSi των 1.2 λίτρων.

Το downsizing συνεχίζεται με γοργά βήματα στα νέα μοντέλα αυτοκινήτου και ήρθε και η ώρα της Skoda Octavia, παρά το μεγάλο της μέγεθος, να αποκτήσει το εξαιρετικό τρικύλινδρο TSi σύνολο βενζίνης του ομίλου VW, το οποίο αποδίδει 115 ίππους από 999 κ.εκ. και 200 Nm ροπή.

Τα νούμερα αυτά, ειδικά η τιμή της ροπής, καθιστούν το λιλιπούτειο μοτέρ περισσότερο ικανό ακόμα και από ατμοσφαιρικό κινητήρα 1.6 λίτρων. Αυτό επιβεβαιώνεται άλλωστε από τις επιδόσεις της μεγάλης Octavia, που προσφέρεται τόσο με σεντάν, όσο και με station αμάξωμα. Συγκεκριμένα, το μοντέλο με το νέο βασικό του κινητήρα έχει επιτάχυνση από 0-100 χλμ./ώρα 9,9 δλ. με το χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων και 10,0 δλ. με το αυτόματο DSG διπλού συμπλέκτη των 7 σχέσεων. Η τελική ταχύτητα και στις δύο περιπτώσεις αγγίζει τα 202 χλμ./ώρα.

Παρά τις πολύ καλές επιδόσεις, εντυπωσιακές μάλιστα με βάση τον κυβισμό του κινητήρα, η Octavia 1.0 TSi είναι πιο οικονομική από την απερχόμενη έκδοση με τον κινητήρα των 1.2 λίτρων. Συγκεκριμένα, με το χειροκίνητο κιβώτιο των 6 σχέσεων το αυτοκίνητο καταναλώνει κατά μέσο όρο 4,5 λίτρα αμόλυβδης/100 χλμ. και οι εκπομπές CO2 είναι μόλις 103 γρ./χλμ.

Ο νέος κινητήρας ζυγίζει μόλις 78 κιλά, που σημαίνει ότι η κατανομή του βάρους στη μικρότερη από άποψη κυβισμού Octavia είναι ακόμα καλύτερη, με αποτέλεσμα την πιο ακριβή και ευχάριστη οδική συμπεριφορά.

Μια ακόμα βελτίωση στη γκάμα του μοντέλου αφορά την υιοθέτηση του συστήματος Dynamic Chassis Control, το οποίο περιλαμβάνει ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα αμορτισέρ. Το σύστημα τοποθετείται σε όλες τις εκδόσεις με κινητήρες ισχύος 150 ίππων και άνω. Με την επιλογή προγράμματος οδήγησης –Comfort, Normal ή Sport- κιβώτιο, σύστημα διεύθυνσης, κινητήρας και φυσικά η ανάρτηση μέσω μιας ηλεκτρικής βαλβίδας στα αμορτισέρ, μεταβάλλουν τα χαρακτηριστικά τους για να υποστηρίζουν ιδανικά τα διαφορετικά στιλ οδήγησης.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!