Το τέλος της απόσυρσης απογείωσε την αγορά

Γιώργος Βαρίνος
Το τέλος της απόσυρσης απογείωσε την αγορά
Ένα… σπασμό έκανε η αγορά το Μάιο, καθώς το τέλος του μέτρου της απόσυρσης οδήγησε περίπου 50% περισσότερους Έλληνες στις εκθέσεις αυτοκινήτων.

Αύξηση κατά 48,7% παρουσίασαν οι πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων στη χώρα μας τον Μάιο του 2016, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Αυτή η απότομη και μεγάλη μεταβολή, όπως είναι εύκολα κατανοητό, δεν οφείλεται στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των Ελλήνων, αλλά στη λήξη ισχύος του μέτρου της απόσυρσης, που υποχρέωσε τρόπον τινά αρκετούς υποψήφιους αγοραστές να επισπεύσουν την αγορά αυτοκινήτου, για να επωφεληθούν από τις χαμηλότερες τιμές.

Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Εισαγωγών Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων η εξαιρετική επίδοση πωλήσεων του φετινού Μαΐου οφείλεται επίσης στην αύξηση των εταιρικών πωλήσεων λόγω της έναρξης της τουριστικής περιόδου και στην εσπευσμένη διάθεση αυτοκινήτων, καθώς προβλέφθηκαν σωστά οι καθυστερήσεις στα τελωνεία από την 1η Ιουνίου εξαιτίας του νέου φορολογικού καθεστώτος.

Πιο αναλυτικά, το Μάιο του 2016 ταξινομήθηκαν 13.489 καινούρια επιβατικά αυτοκίνητα, έναντι 9.071 τον ίδιο μήνα πέρυσι. Συνολικά, στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2016 οι ταξινομήσεις καινούργιων επιβατικών είναι αυξημένες κατά 12,9%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Υπενθυμίζεται όμως ότι ακόμη και με την πρόοδο του περασμένου μήνα, η αγορά αυτοκινήτου κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2016 βρίσκεται 69,2% χαμηλότερα ως προς το μέσο όρο προ κρίσης, δηλαδή τα έτη από το 2000 έως και το 2009.

Όσον αφορά στην αγορά της μοτοσικλέτας, αυτή κινήθηκε στο ίδιο περίπου επίπεδο με τον περσινό μήνα, με μια μικρή κάμψη της τάξης του 4,2%. Συγκεκριμένα, το Μάιο του 2016 πωλήθηκαν 4.438 μοτοσικλέτες άνω των 50 κ.εκ., ενώ τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι 4.632.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!