Ούτε με Bluetooth στο τιμόνι

Γιώργος Βαρίνος
Ούτε με Bluetooth στο τιμόνι
Μια νέα έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία απέδειξε ότι το μόνο ασφαλές τηλέφωνο κατά την οδήγηση, είναι το κλειστό τηλέφωνο.

Ένας ακόμα μύθος καταρρίπτεται και αυτός είναι ότι η ομιλία στο κινητό τηλέφωνο μέσω Bluetooth είναι πιο ασφαλής απ’ ότι όταν κρατάμε το τηλέφωνο στο χέρι.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους του πανεπιστημίου του Σάσεξ στη Μεγάλη Βρετανία, η ομιλία στο τηλέφωνο αυτή καθ’ αυτή είναι που αποσυντονίζει την προσοχή του οδηγού και ελάχιστη σημασία έχει αν κρατά κανείς τη συσκευή ή συνομιλεί μέσω Bluetooth.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Γκράχαμ Χόλ, υπογραμμίζει: «Υπάρχει μια δημοφιλής παρανόηση, ότι η ομιλία στο τηλέφωνο είναι ασφαλής, αν αυτή γίνεται μέσω Bluetooth. Η έρευνά μας δείχνει το αντίθετο. Η ομιλία αυτή καθ’ αυτή είναι το ίδιο αποπροσανατολιστική για τον οδηγό, καθώς στον εγκέφαλό του οτιδήποτε συζητάει, μετατρέπεται σε εικόνες. Αυτή η διαδικασία είναι ανταγωνιστική προς την επεξεργασία αυτών που πραγματικά βλέπει εμπρός του ο οδηγός στο δρόμο. Το μόνο ασφαλές τηλέφωνο (κατά την οδήγηση) είναι το κλειστό τηλέφωνο».

Η ομάδα των ψυχολόγων του πανεπιστημίου του Σάσεξ πραγματοποίησε δύο πειράματα με 60 διαφορετικούς οδηγούς, κατά τα οποία μέτρησε το βαθμό ανταπόκρισης σε κινδύνους του δρόμου κατά την ομιλία στο τηλέφωνο με Bluetooth, ενώ, στο δεύτερο, το εύρος του πεδίου αντίληψης. Τα δύο πειράματα πραγματοποιήθηκαν επίσης χωρίς οι οδηγοί να μιλούν στο τηλέφωνο.

Τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών δείχνουν όχι μόνο τη μεγάλη διαφορά στον έγκαιρο εντοπισμό των κινδύνων μεταξύ των ίδιων οδηγών που μιλούν ή όχι, αλλά ότι και το επίπεδο απόσπασης της προσοχής των οδηγών είναι περίπου το ίδιο, άσχετα αν επικοινωνούν μέσω Bluetooth ή κρατούν τη συσκευή.

Ο καθηγητής Γκράχαμ Χολ, αναφέρει σχετικά: «Οι συζητήσεις είναι περισσότερο “οπτικές” από όσο μπορούμε να φανταστούμε. Αυτό επηρεάζει τους οδηγούς, που αγνοούν οπτικά ερεθίσματα που δέχονται από το δρόμο. Καταλαβαίνετε πόσο επικίνδυνο είναι αυτό για την ασφάλεια. Ως αποτέλεσμα, πιστεύω ότι ο νόμος θα έπρεπε να συμπεριλάβει στην απαγόρευση κατά την οδήγηση κάθε χρήση κινητού τηλεφώνου, είτε αυτή γίνεται μέσω Bluetooth είτε άμεσα μέσω της συσκευής».

Το συμπέρασμα είναι πολύ ξεκάθαρο για να μην είναι αντιληπτό και αν ο νομοθέτης στη Μεγάλη Βρετανία αποφασίσει την απαγόρευση των φορητών τηλεφώνων στο αυτοκίνητο, τότε πολύ σύντομα αυτή η τάση θα γίνει παγκόσμια. Εκτός αν μέχρι τότε έχουμε τα πρώτα αυτόνομα κινούμενα αυτοκίνητα, οπότε ο οδηγός όχι μόνο θα μπορεί να μιλάει στο τηλέφωνο, αλλά και να διαβάζει εφημερίδα.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!