Πόσο παχαίνουμε, όταν οδηγούμε;

Πέτρος Πιτσίνης
Πόσο παχαίνουμε, όταν οδηγούμε;
Σύμφωνα με έρευνα Αυστραλιανού Πανεπιστημίου, οι πολλές ώρες πίσω από το τιμόνι κάθε ημέρα σημαίνουν περισσότερα κιλά, κίνδυνο για σοβαρές παθήσεις και... πρόωρο θάνατο!

Λένε πως ο,τι σε ευχαριστεί παχαίνει και από αυτό το... ρητό δεν ξεφεύγει ούτε η οδήγηση, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί. Σύμφωνα με έρευνα του Αυστραλιανού Καθολικού Πανεπιστημίου (ACU) αν κάποιος οδηγεί περισσότερο από μια ώρα την ημέρα μπορεί να γίνει 2,25 κιλά βαρύτερος από κάποιον που περνάει λιγότερο από ένα τέταρτο πίσω από το τιμόνι, αν υποθέσουμε ότι έχουν παρόμοιες δραστηριότητες και φυσική κατάσταση.

Επιπλέον μπορεί να προσθέσει 1,5 εκατοστά λίπους στην περιοχή της μέσης, αυξάνοντας τις πιθανότητες ενός πρόωρου θανάτου! Αυτό συμβαίνει γιατί η καθιστική ζωή κατά κανόνα αυξάνει τον κίνδυνο για προβλήματα υγείας, όπως είναι ο διαβήτης ή οι καρδιοπάθειες. «Θύματα» για άλλη μια φορά είναι οι άνδρες, καθώς εκείνοι είναι αυτοί που οδηγούν περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η μελέτη βασίστηκε πάνω σε στοιχεία από 2.800 ενηλίκους από διάφορες χώρες του κόσμου, με τα ενδιαφέροντα στοιχεία να μη σταματούν εδώ. Όπως αναφέρεται, το 64% των Βρετανών χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους ως κύριο μεταφορικό μέσο καθημερινά, με το αντίστοιχο ποσοστό στις ΗΠΑ να... σπάει κοντέρ και να δείχνει 86%! Τα... λόγια των ειδικών είναι ότι κάθε ένας θα μπορούσε να δει σημαντική διαφορά στον εαυτό του και στη φυσική του κατάσταση, αν αφήνουν συστηματικά το ΙΧ σπίτι και επιλέξουν το περπάτημα ή το ποδήλατο για τις βασικές τους μετακινήσεις.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!