Τέλος στους ντίζελ κινητήρες από τη Volvo

Πέτρος Πιτσίνης
Τέλος στους ντίζελ κινητήρες από τη Volvo
Η Σουηδική εταιρεία εγκαταλείπει τους πετρελαιοκινητήρες για χάρη των υβριδικών συνόλων, όπως άφησε να εννοηθεί ο CEO της φίρμας στο Αμερικανικό Car and Driver.

Τα σκάνδαλα γύρω από τους πετρελαιοκινητήρες έχει ωθήσει τους κατασκευαστές στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων, με τη Volvo να βρίσκει «λιμάνι» στα υβριδικά σύνολα. Ο CEO της εταιρείας, Χάκαν Σάμουελσον, είπε στο Αμερικανικό Car and Driver: «Είναι μια πολύ δελεαστική εναλλακτική απέναντι στα ντίζελ (η υβριδική τεχνολογία). Εκπέμπει λιγότερους ρύπους και λίγο-πολύ, προσφέρει ίδια επίπεδα ροπής και ιπποδύναμης. Σε ο,τι αφορά το κόστος, στα επόμενα χρόνια θα δούμε ένα crossover που οι τιμές των πετρελαιοκινητήρων θα είναι υψηλές, σε αντίθεση με τις υβριδικές του εκδόσεις».

Πριν από λίγο καιρό, η Volvo παρουσίασε δύο πρωτότυπα για τη σειρά "40" που για την ώρα, αποτελείται μόνο από το V40. Το ένα είναι crossover και το άλλο σεντάν, με το πρώτο να έχει πιθανή ονομασία XC40 και το δεύτερο, να σηματοδοτεί την επιστροφή του κωδικού S40. Το μηχανικό σύνολο που «φορούσαν» τα δύο πρωτότυπα ήταν ένα νέο υβριδικό, με την ονομασία T5 Twin Engine Plug-In Hybrid και χρησιμοποιεί ηλεκτροκινητήρα, μαζί με έναν μικρό τρικύλινδρο βενζινοκινητήρα. Αυτό προσφέρει οικονομία της τάξεως των ντίζελ σε πραγματικές συνθήκες, όμως φημολογείται ότι θα εκπέμπει λιγότερα από 95 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο! Αν οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν και στις μετρήσεις, το τέλος των πετρελαιοκινητήρων (τουλάχιστον για τη Volvo) θα είναι πιο κοντά από όσο νομίζουμε.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!