Το Παρίσι «κόβει» τα ΙΧ εικοσαετίας

Πέτρος Πιτσίνης
Το Παρίσι «κόβει» τα ΙΧ εικοσαετίας
Η Γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε ότι τα αυτοκίνητα που έχουν κλείσει 20 χρόνια ζωής θα απαγορεύεται πλέον να κυκλοφορούν στους δρόμους της Πρωτεύουσας.

Σκληρά μέτρα κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης παίρνει η Κυβέρνηση της Γαλλίας, αφού τα αυτοκίνητα που έχουν κλείσει εικοσαετία θα μπουν στο «περιθώριο» και δεν θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν στους δρόμους του Παρισιού.

Εκτιμάται ότι το ποσοστό των ΙΧ που έχουν πρώτη άδεια πριν το 1997 ανέρχεται στο 10%, οπότε πολλοί θα είναι εκείνοι που θα επηρεαστούν από το νέο μέτρο. Τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα θα μπορούν να κινούνται κατά τη διάρκεια των Σαββατοκύριακων και μόνο, όπου η κίνηση είναι πιο αραιή συγκριτικά με τις καθημερινές, όπως συνέβαινε δηλαδή μέχρι τώρα για τους ιδιοκτήτες ιστορικών μοντέλων. Ουσιαστικά, πρόκειται για το διαχωρισμό των αυτοκινήτων σε επτά κατηγορίες.

Η έβδομη αφορά τα ΙΧ εικοσαετίας στα οποία θα απαγορευτεί η κυκλοφορία, η πρώτη αποτελείται από ηλεκτρικά και υδρογονοκίνητα μοντέλα, ενώ τα υπόλοιπα «μοιράζονται» στις άλλες πέντε, ανάλογα με το έτος κατασκευής τους και τις εκπομπές ρύπων τους. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στη Γαλλία, καθώς ήδη ισχύει κάτι αντίστοιχο για τα πούλμαν, τα οποία πρέπει υποχρεωτικά να είναι μικρότερα των 15 ετών. Σε τέσσερα χρόνια (2020) το μέτρο θα γίνει ακόμη πιο αυστηρό, με την ίδια πρακτική να εφαρμόζεται σε περισσότερα ΙΧ, αφού θα επιτρέπονται μόνο εκείνα που έχουν κατασκευαστεί μετά το 2011! Πάντως, ούτε οι μοτοσυκλέτες θα ξεφύγουν από το στόχαστρο, για τις οποίες προβλέπεται απαγόρευση εισόδου στην Πόλη του Φωτός αν έχουν ημερομηνία πρώτης άδειας πριν την 1η Ιουνίου του 1999.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!