Μοναδικά, απίστευτα και αληθινά (video)

Γιώργος Βαρίνος
Μοναδικά, απίστευτα και αληθινά (video)
Τι αποτελέσματα μπορεί να έχει η μετατροπή ενός αυτοκινήτου; Ανάλογα με τη η φαντασία και την τσέπη αυτού που θα ασχοληθεί μαζί του, άλλοτε θαυμαστά και άλλοτε γελοία.

Οι μετατροπές είναι μια πολύ παλιά συνήθεια όχι μόνο στο χώρο του αυτοκινήτου. Η τάση του κάθε ιδιοκτήτη οποιουδήποτε μέσου να το προσαρμόσει στις ατομικές αισθητικές και λειτουργικές του προτιμήσεις, οδηγεί πολλές φορές σε μικρής ή μεγαλύτερης έκτασης τροποποιήσεις.

Κάποιες από αυτές μπορούν να θεωρηθούν επιτυχημένες, κάποιες όχι, κάποιες μπορούν να έχουν θετικό αποτέλεσμα στην απόδοση και άλλες όχι.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι μετατροπές μπορεί να έχουν καθαρά επικοινωνιακό η διαφημιστικό χαρακτήρα –θυμηθείτε για παράδειγμα την Cadillac του 1959 που έπαιξε το ρόλο του αυτοκινήτου των Gostbusters στην ομώνυμη ταινία, ή τα αυτοκίνητα από το Mad Max και τη σειρά των κινηματογραφικών ταινιών «The fast and the furious» .

Αυτή η κατηγορία των «διάσημων» μετατροπών είναι πολύ διαφορετική και θα μας απασχολήσει στο μέλλον, καθώς αυτού του είδους τα αυτοκίνητα έχουν και μεγάλη συλλεκτική αξία, ανάλογα με την επιτυχία της ταινίας.

Στο συγκεκριμένο άρθρο εντοπίσαμε τις πιο ακραίες «ανώνυμες» μετατροπές αυτοκινήτων, που έχουν καταφανώς ως στόχο τον εντυπωσιασμό και μόνο. Συνήθως προκαλούν το γέλιο ή την αποστροφή, ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν και κάποιες εντυπωσιακές περιπτώσεις, όπως αυτή του Monster Smart που έφτιαξε ο Έλληνας οδηγός αγώνων 4Χ4 Στέφανος Αττάρτ με συνδυασμό αμαξώματος Smart και πλαισίου… Unimog.

Στο video, επίσης, μπορείτε να δείτε δείγματα της μοναδικής στον κόσμο ιαπωνικής «σχολής» μετατροπών Bosozoku, που πραγματικά ξεφεύγει από κάθε λογική και φαντασία. Καθίστε αναπαυτικά και απολαύστε εφευρετικότητα.

1. Smart ForFun2

Δικαιωματικά η πρώτη θέση πάει στον Έλληνα Στέφανο Αττάρτ, που με αυτό το μοναδικό όχημα ανέβασε το Smart σε δυσθεώρητο ύψος. Βάση, το πλαίσιο και τα μηχανικά μέρη ενός Unimog. Το υβρίδιο αυτό ήταν απόλυτα λειτουργικό και κέρδισε τεράστια διεθνή προβολή.

2. DeLorean DMC12 Limo

Χίλιες φορές κρίμα, να πάρεις αυτό το διάσημο, σπάνιο και ακόμα και σήμερα όμορφο αυτοκίνητο της δεκαετίας του ’80 και να το μετατρέψεις σε… λιμουζίνα. Παρά το σπορ αμάξωμά του δεν ήταν ποτέ γρήγορο, αλλά όχι κι έτσι… Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η DeLorean αναβίωσε και φιλοδοξεί να κατασκευάσει με παλιά ανταλλακτικά αρκετά DMC12.

3. Ford Hot Rod

Τα Hot Rod είναι στις ΗΠΑ μια ολόκληρη κατηγορία μεταποιημένων κλασικών αυτοκινήτων, τα οποία δέχονται σύγχρονα μηχανικά μέρη και διαθέτουν «καυτές» επιδόσεις, διατηρώντας μέσες – άκρες τη σχεδίασή τους με πολλές φυσικά προσθήκες και τροποποιήσεις. Ορισμένα από αυτά είναι κοσμήματα, όπως αυτό το Ford του 1930 με τον V8 κινητήρα.

4. Toyota Bosozoku

Μποσοζόκου είναι μια τάση τροποποιημένων παλιών αυτοκινήτων που ξεκίνησε από συμμορίες παρανόμων στο Τόκιο της Ιαπωνίας. Απίστευτος θόρυβος από σχεδόν ελεύθερες εξατμίσεις και αεροτομές που βγάζουν στην κυριολεξία μάτια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά τους. Αισθητικά, αντλούν τα θέματά τους από τα manga και τα anime.

5. Αγνώστου ταυτότητας

Φαίνεται σαν να κρύβεται κάποια Toyota Celica ή Hyundai Coupe από κάτω, αλλά δεν παίρνουμε και όρκο. Ένα body kit που μόνο ως «χλαπάτσα» θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε, ή μια αποτυχημένη προσπάθεια γλυπτικής που έλιωσε στον ήλιο. Τόσο άσχημο που πραγματικά δεν το πιστεύεις.

6. Ford Orion Batmobile

Άλλη μια αθλιότητα. Πρώτον, γιατί βασίζεται σε ένα μοντέλο αυτοκινήτου που κανείς δεν θα ήθελε ποτέ να ασχοληθεί μαζί του. Δεύτερον, γιατί το αποτέλεσμα είναι το λιγότερο αποκρουστικό. Όχι τόσο γιατί έχει φτάσει σε αισθητικές ακρότητες, αλλά μάλλον γιατί τις άφησε στη… μέση. Ίσως το pio ατελές και ανούσιο Batmobile που έχει ποτέ κυλήσει τους τροχούς του στον πλαντήτη.

7. Jaguar E-Type

Ένα από τα πλέον εμβληματικά κλασικά βρετανικά αυτοκίνητα. Ο ορισμός του roadster, κατασκευαζόταν από το 1961 έως και το 1975. Καλά συντηρημένα δείγματα E-Type έχουν φτάσει να πωλούνται σε δημοπρασίες για εκατομμύρια ευρώ. Τι να πεις λοιπόν γι΄ αυτόν τον ιδιοκτήτη, που ζωγράφισε ένα αιλουροειδές στο φίνο και πανέμορφο αμάξωμα του κλασικού αυτού αυτοκινήτου, λες και είναι τράκτορας διεθνών μεταφορών. Ύβρις.

8. Nissan Mod Max

Τη γνωστή ταινία επιστημονικής φαντασίας Mad Max ζήλεψε ο ιδιοκτήτης αυτού του Nissan, που το μετέτρεψε σε ένα trash car μεν, με ενδιαφέρουσες αναλογίες δε. Οι μεγάλοι τροχοί, οι διευρυμένοι θόλοι και η πολλή δουλειά κοπτοραπτικής στο αμάξωμα, δεν αφήνουν να αποκαλυφθεί η ταπεινή προέλευση του μοντέλου, που είναι ένα Sunny coupe της δεκαετίας του ’90.

9. Smart Tank

Ακόμα ένα πολύ ιδιαίτερο Smart, αυτή τη φορά μεταποιημένο σε τανκ, κυριολεκτικά. Σε αντίθεση με το ελληνικό Smart του Αττάρτ, εδώ έχουν προστεθεί ερπύστριες που απλώς έχουν αντικαταστήσει τους τροχούς του αυτοκινήτου. Μηχανικά παραμένει ως έχει, ωστόσο δεν μπορείς να μην παρατηρήσεις την εξαιρετική προσοχή στη λεπτομέρεια των μετατροπών.

10. Audi R8 V10 Underground Racing

Εδώ έχουμε την περίπτωση μιας πολύ σοβαρής και εξαιρετικά εντυπωσιακής μηχανολογικής μετατροπής από την αμερικανική εταιρεία Underground Racing. Ωστόσο, με τόσες σωληνώσεις, θα μπορούσες να πεις αυτό R8 το «ιδανικό αυτοκίνητο του υδραυλικού». Για την ιστορία, με δύο turbo το μοτέρ V10 των 5,2 λίτρων του R8 αποδίδει σε πρώτο στάδιο μετατροπής 800 ίππους, ενώ μπορεί με εκτεταμένες εσωτερικές μετατροπές να φτάσει έως τους… 1.500. Προφυλακτήρας πίσω προβλέπεται;

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!