Βολφ: «Έμοιαζε με σκάρτο το μονοθέσιο του Ρόσμπεργκ»

Νίκος Τσιώκος
Βολφ: «Έμοιαζε με σκάρτο το μονοθέσιο του Ρόσμπεργκ»
Ο Τότο Βολφ εξήγησε τον λόγο που δόθηκε η εντολή στον Ρόσμπεργκ να αφήσει τον Χάμιλτον να περάσει τονίζοντας ότι το μονοθέσιο του Γερμανού έμοιαζε με σκάρτο λόγω των προβλημάτων που είχε.

Σε συνέντευξή του στην επίσημη ιστοσελίδα της Formula1 ο Τότο Βολφ μίλησε για την εντολή που δόθηκε στον Νίκο Ρόσμπεργκ να αφήσει τον Λιούις Χάμιλτον να τον περάσει στους πρώτους γύρους και για την κίνηση του Γερμανού να κάνει στην άκρη. Ο ιδιοκτήτης της Mercedes τόνισε ότι όλα έγιναν επειδή το μονοθέσιο του πρωτοπόρου της βαθμολογίας έμοιαζε με σκάρτο λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπιζε.

Επίσης, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι τα «ασημί βέλη» άφησαν τον Χάμιλτον για 31 γύρους με τα βρόχινα ελαστικά, ενώ η πίστα είχε στεγνώσει στο μεγαλύτερο μέρος της, στη δήλωσή του μετά τη Βαρκελώνη περί ελευθερίας στους πιλότους της ομάδας του, στην πρώτη νίκη του Χάμιλτον μετά από εφτά μήνες (τελευταία ήταν στις ΗΠΑ τον περασμένο Οκτώβριο), καθώς και στην αντίδραση του Ρόσμπεργκ, όταν του δόθηκε η εντολή.

Αναλυτικά, τα όσα είπε:

Για το ότι ο Ρόσμπεργκ έχασε χρόνο και άφησε τον Χάμιλτον να περάσει: «Όλο το τριήμερο παλεύαμε με τα ελαστικά. Από την αρχή του αγώνα φάνηκε ότι υποφέραμε. Ο Ρικιάρντο απομακρυνόταν και ο Νίκο δεν μπορούσε να τα καταφέρει. Πιστεύουμε ότι ο λόγος ήταν η θερμοκρασία των ελαστικών. Ο τρόπος που απομακρυνόταν ο Ρικιάρντο έκανε ξεκάθαρο το ότι δε θα ανέτρεπε την κατάσταση μεταξύ των Νίκο και Λιούις και πως θα μας έφερνε την ήττα στον αγώνα.

Περιμέναμε λίγο δίνοντας στον Νίκο περισσότερους γύρους για να επανέλθει το ελαστικό, αλλά αυτό δεν έγινε. Μετά αποφασίσαμε να δώσουμε την εντολή επειδή ο ρυθμός του Νίκο ήταν πολύ πιο αργός και στο τέλος αποδείχτηκε ότι ήταν σωστή η απόφαση. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι θα ήθελα να εκφράσω σεβασμό για τον Νίκο που έδωσε τη θέση του σε μία τόσο δύσκολη κατάσταση και έβαλε πρώτα το συμφέρον της ομάδας!»

Για το αν έχει εξήγηση που ο Ρόσμπεργκ υστερούσε περισσότερο από τον Χάμιλτον: «Πρέπει να το δούμε. Ναι, ο Νίκο είχε περισσότερα θέματα από τον Λιούις, όμως πρέπει επίσης να δούμε σε γενικές γραμμές τον ρυθμό του Μονακό και να τον αναλύσουμε».

Για τους 31 γύρους του Χάμιλτον με τα βρόχινα ελαστικά, ενώ στέγνωνε η πίστα: «Ο Λιούις είναι μέρος της ομάδας και τα καταφέραμε όλοι μαζί να διαχειριστούμε την κατάσταση με τον σωστό τρόπο. Αφού ''καθάρισε'' τον Νίκο, ο ρυθμός του ήταν παρόμοιος, αλλά δεν ήταν αρκετός για να τον πιάσει. Ο μοναδικός τρόπος για να πετύχουμε τη νίκη ήταν να ρισκάρουμε και να μείνουμε έξω με τα βρόχινα ελαστικά.

Η πίστα στέγνωσε σημαντικά στο πρώτο και στο δεύτερο κομμάτι, όμως το τρίτο παρέμενε βρεγμένο και υπήρξε ένας διάλογος μεταξύ του οδηγού και της ομάδας του, που του έδωσε όλες τις πληροφορίες. Ήταν επιθετική απόφαση να τον αφήσουμε έτσι, αλλά στο τέλος πετυχημένη. Μετά το πιτ στοπ του Ρικιάρντο βγήκε ξινό και αυτό αρκούσε για τον Λιούις».

Για το ότι ο Χάμιλτον έχασε αρκετό χρόνο στους πρώτους δύο γύρους με τα σλικ ελαστικά: «Ήταν τολμηρή απόφαση, καθώς το τρίτο κομμάτι ήταν ακόμα βρεγμένο. Όμως, γνωρίζαμε ότι αν κάποιος μπορούσε να το διαχειριστεί, αυτός ήταν ο Λιούις. Αυτό μας έδωσε αυτοπεποίθηση με την απόφαση».

Για το ότι είπε, μετά το ατύχημα στη Βαρκελώνη, πως η Mercedes θα εξακολουθήσει να αφήνει τους πιλότους της να αγωνίζονται και αν εξεπλάγην από την κίνηση του Ρόσμπεργκ: «Πρώτα απ' όλα κάθε απόφαση είναι πολύ δύσκολη για κάθε οδηγό να την... καταπιεί.

Το κατανοούμε αυτό και είναι ο λόγος που είδαμε την κατάσταση για πολλούς γύρους ελπίζοντας ότι τα ελαστικά του Νίκο θα έπαιρναν θερμοκρασία. Αυτό μας κόστισε πολύ χρόνο και μετά πήραμε την απόφαση. Το μονοθέσιο του Νίκο έμοιαζε με σκάρτο και γι' αυτό πήρε αυτή την απόφαση. Δεν ήταν εύκολο, όμως ήταν ξεκάθαρο ότι υπήρχε πρόβλημα».

Για την πρώτη νίκη του Χάμιλτον μετά από εφτά μήνες: «Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουμε δυναμώσει τη σχέση μας με τον Λιούις. Οι άσχημες στιγμές δίνουν περισσότερη δύναμη. Είχαμε πολλές συζητήσεις και δύσκολες στιγμές, και αυτή η νίκη ήταν ήταν γιατρειά. Τη χρειαζόταν. Ο μηχανικός του ήταν μαζί του στο βάθρο. Ακόμα κι αν ήταν λίγο πικρό το απόγευμα για τον Νίκο, είμαστε πολύ χαρούμενοι που πήραμε αυτή τη νίκη, έπειτα από ένα φριχτό σερί κακοτυχίας».

Για το αν ρώτησε κάτι ο Ρόσμπεργκ, όταν του είπαν να αφήσει τον Χάμιλτον να περάσει: «Δεν έκανε ούτε μία ερώτηση! Πρώτα του είπαμε να ανεβάσει τον ρυθμό, αν μπορούσε και αν όχι μετά να αφήσει τον Λιούις να περάσει. Έναν γύρο αργότερα του δώσαμε αυτή την εντολή και αμέσως το έκανε».

Για το αν είναι δύσκολο για τον Ρόσμπεργκ να ανακάμψει, μετά από μία τέτοια απόφαση: «Για τον Νίκο ήταν μία κακή μέρα έτσι κι αλλιώς. Όλη η κακή τύχη ήταν μαζί του. Γι' αυτό τερμάτισε μόνο έβδομος. Είχαμε έναν χαρούμενο νικητή κι έναν άτυχο έβδομο. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ανάμεικτα συναισθήματα (γέλια). Όμως, σε δύο εβδομάδες τα πράγματα πρέπει να γίνουν ξανά με τον άλλο τρόπο!».

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!