Προσπέραση στο Μονακό; Κι όμως γίνεται! (vids)

Νίκος Τσιώκος
Προσπέραση στο Μονακό; Κι όμως γίνεται! (vids)
Το ότι είναι δύσκολο να προσπεράσεις στο Μονακό το γνωρίζουμε όλοι, όμως έχουν γίνει αρκετές που έχουν γράψει ιστορία στη Formula1!

Άπαντες γνωρίζουν, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο, ότι είναι δύσκολο να προσπεράσεις στον αγώνα της Formula1 που γίνεται στο Μονακό. Για την ακρίβεια πιο πιθανό είναι να έχεις ατύχημα στο Μόντε Κάρλο, παρά να κάνεις μία προσπέραση.

Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες έχουμε δει προσπεράσεις στο Πριγκιπάτο και έχουν γράψει ιστορία στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Με αφορμή, λοιπόν, τις προσπεράσεις του εκπληκτικού για μία ακόμα χρονιά Μαξ Φερστάπεν την περασμένη Κυριακή (29/5), το gazzetta.gr θυμάται μερικές από αυτές, με την ελπίδα να δούμε κι άλλες στο μέλλον.

Σένα εναντίον Λάουντα 1984

Είναι δύσκολο να προσπεράσεις στο Μονακό, ειδικά άμα βρέχει, όταν είναι αυξημένες οι πιθανότητες για ατυχήματα. Όμως, όταν λέγεσαι Άιρτον Σένα, όλα γίνονται! Ο Βραζιλιάνος πάτησε γκάζι στην ευθεία των πιτς και πέρασε τον Νίκι Λάουντα σε μία μάχη για πρόσφυση μέσα στον... βούρκο του Μόντε Κάρλο το 1984.

Μπελόφ εναντίον Αρνού 1984

Σ' ένα σημείο που δε... φημίζεται για προσπεράσεις, τη στροφή Μιραμπό, ο Στέφαν Μπελόφ έδειξε τον λόγο που διέθετε ταλέντο και που είχε τα φόντα να διαπρέψει στη Formula1 (σκοτώθηκε σε ατύχημα στο Σπα την 1η Σεπτεμβρίου 1985 και δεν πρόλαβε να το κάνει αυτό). Ο Γερμανός δε φοβήθηκε και με εντυπωσιακή κίνηση πέρασε τη Ferrari του Ρενέ Αρνού για την πρώτη θέση στον αγώνα του 1984.

Μάνσελ εναντίον Προστ 1991

15 γύρους πριν την ολοκλήρωση του αγώνα που διεξήχθη το 1991 ο Νάιτζελ Μάνσελ κυνηγούσε τον Αλέν Προστ στην ευθεία του τούνελ και κατάφερε να τον περάσει στο τελευταίο σικέιν σε μία από τις προσπεράσεις που δεν επιχειρεί ο καθένας σ' εκείνο το σημείο.

Σουμάχερ εναντίον Βουρζ 1998

Δε βλέπουμε συχνά μάχες με τα δύο μονοθέσια πλάι-πλάι στον αγώνα του Μονακό. Όμως, ο Μίκαελ Σουμάχερ ρίσκαρε πολύ και πέρασε τον Αλεξ Βουρζ στη στροφή Πορτιέ το 1998. Ωστόσο, το ρίσκο σε πίστα σαν το Μόντε Κάρλο έφερε και τη ζημιά στην πίσω ανάρτηση του Γερμανού, κάτι που τον ανάγκασε να μπει στα πιτς.

Φισικέλα εναντίον Κούλθαρντ και Βιλνέβ 2006

Κι όμως, στο Μόντε Κάρλο έχουμε δει και προσπέραση σε δύο μονοθέσια. Το έκανε ο Τζιανκάρλο Φισικέλα το 2006, όταν πρώτα πέρασε τον Ντέιβιντ Κούλθαρντ για την 11η θέση και μετά τον Ζακ Βιλνέβ στην έξοδο του τούνελ.

Ραϊκόνεν εναντίον Χούλκενμπεργκ 2013

Στην προσπάθειά του να περάσει τον Σέρχιο Πέρεζ ο Κίμι Ραϊκόνεν απέκτησε ζημιά στο μονοθέσιο της Lotus για να μπει στα πιτς οχτώ γύρους πριν το πέσιμο της καρό σημαίας στον αγώνα του 2013. Βγήκε 16ος, αλλά ήταν εκπληκτικός και έφτασε μέχρι την 11η θέση έναν γύρο πριν το φινάλε. Εκεί, λοιπόν, ήταν που έκλεψε και τις εντυπώσεις, αφού πέρασε από την εξωτερική τη Sauber του Σέρχιο Πέρεζ για να τεςρματίσει δέκατος και να πάρει έναν βαθμό.

Πέρεζ εναντίον Μπάτον 2013

Νευρικός ήταν ο Σέρχιο Πέρεζ στον αγώνα του 2013, κάτι που φάνηκε και από το μπλοκάρισμα των τροχών στο σικέιν στο λιμάνι. Όμως, κατάφερε να περάσει τον Τζένσον Μπάτον, ενώ προσπάθησε να κάνει το ίδιο χωρίς αποτυχία στον Φερνάντο Αλόνσο πριν καταλήξει στις μπαριέρες σε μία από τις προσπάθειές του να περάσει τον Κίμι Ραϊκόνεν.

Χούλκενμπεργκ εναντίον Μάγκνουσεν 2014

Αρκετοί έχουν επιχειρήσει προσπέραση στη στροφή Πορτιέ και το ίδιο έπραξε και ο Νίκο Χούλκενμπεργκ το 2014, όταν βρήκε την ευκαιρία και... βούτηξε στην εσωτερική του Κέβιν Μάγκνουσεν για να περάσει μπροστά από τον Δανό, τη στιγμή που οι δυο τους είχαν πίσω ένα... τρένο μονοθεσίων.

Φερστάπεν εναντίον Μαλντονάντο 2015

Μπορεί να εγκατέλειψε στον περσινό αγώνα του Μονακό, αλλά ο Μαξ Φερστάπεν έκλεψε τις εντυπώσεις με ωραίες προσπεράσεις. Μία εξ' αυτών ήταν στον Παστόρ Μαλντονάντο, ενώ πιο εντυπωσιακή ήταν η διπλή σε Κάρλος Σάινθ Τζούνιορ, Βαλτέρι Μπότας, τους οποίοθς προσπέρασε ακολουθώντας τον τρίτο Σεμπάστιαν Φέτελ, ο οποίος... έριχνε έναν γύρο στον Ισπανό και στον Φινλανδό, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!